- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ново закупен имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Ново закупен имот
Здравейте,
закупихме си имот- УПИ, около гр.Варна. Имота беше едно цяло, с двама собственика, но те си го разделиха поравно, с доброволна делба. Та ние купихме едно от местата. Имам два въпроса:
1.На преписката, дадена ми от съответната община, имам заповед от кмета, че одобрява изработеният ПУП-ПР
(разделянето на парцела на две), но на скицата , окончателната, само на моето място, е вписана по- старата заповед от 1990, а не новата от 2012г. Това проблем ли е? Само да кажа, че скицата е на името на старият собственик. Аз тепърва ще си изкарам такава, на мое има, за мое ползване.
2. По скица, по нотариален акт, имота е 690м2, но по проектната документация (тази,касаеща разделянето на мястото) ,е вписано, че всеки парцел е по 734м2-"Проектни имоти"- 2бр. После ми казаха, че имота се огражда по тези 734м2, а не по 690м2. Много ми е странно, тъй като имам нотариалния акт за цялото място, преди разделянето, а там пише 1381м2. Откъде се взеха тези допълнителни около 40м2?
Никога не съм купувал имот досега. Разбира се ползвах услугите на приятел адвокат и нотариус, но все пак, ми изникват много въпроси.
Благодаря предварително за мненията.
закупихме си имот- УПИ, около гр.Варна. Имота беше едно цяло, с двама собственика, но те си го разделиха поравно, с доброволна делба. Та ние купихме едно от местата. Имам два въпроса:
1.На преписката, дадена ми от съответната община, имам заповед от кмета, че одобрява изработеният ПУП-ПР
(разделянето на парцела на две), но на скицата , окончателната, само на моето място, е вписана по- старата заповед от 1990, а не новата от 2012г. Това проблем ли е? Само да кажа, че скицата е на името на старият собственик. Аз тепърва ще си изкарам такава, на мое има, за мое ползване.
2. По скица, по нотариален акт, имота е 690м2, но по проектната документация (тази,касаеща разделянето на мястото) ,е вписано, че всеки парцел е по 734м2-"Проектни имоти"- 2бр. После ми казаха, че имота се огражда по тези 734м2, а не по 690м2. Много ми е странно, тъй като имам нотариалния акт за цялото място, преди разделянето, а там пише 1381м2. Откъде се взеха тези допълнителни около 40м2?
Никога не съм купувал имот досега. Разбира се ползвах услугите на приятел адвокат и нотариус, но все пак, ми изникват много въпроси.
Благодаря предварително за мненията.
- hristina_k
- Младши потребител
Re: Ново закупен имот
Уважаема hristina_k съществуват няколко възможни, при това напълно законни причини, поради което преписката за разделяне на имота на два такива да се различават по площ от написаното в нотариалния акт. Най-добре е ако качите скици от проблемните имоти във форума, като предварително закриете личните данни и номера на нотариалния акт. Другият начин е да ме потърсите на ЛС
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговора.
Ще се опитам да приложа скица, по- късно.
Имотите не са проблемни, просто ми е интересно, защо на скицата не пише новата заповед и откъде са тези допълнителни квадрати.
До скоро.
Ще се опитам да приложа скица, по- късно.
Имотите не са проблемни, просто ми е интересно, защо на скицата не пише новата заповед и откъде са тези допълнителни квадрати.
До скоро.
- hristina_k
- Младши потребител
Здравейте,
имам малко нова информация по казуса.
Като цяло,ме посъветваха да не влизам в преговори и жалби с общината , тъй като ще имам затруднения за в бъдеще- логично.Мястото е бивш стопански двор и навремето е купено от Министерството на земеделието. Съответно аз да променя нещата трябва да се върна назад и да пускам молби и жалби в Министерството- филм голям.
ПУП-а е одобрен със заповед, от кмета и гл. архитект.По- добре да не го променям.
Добър вариант е да си направя обстоятелствена проверка след 5г (добровъвестен собственик) а не 10г. (недобросъвестен...) и да си узаконя моите си квадрати. Аз и без това няма да строя скоро:)
Как мислите?
имам малко нова информация по казуса.
Като цяло,ме посъветваха да не влизам в преговори и жалби с общината , тъй като ще имам затруднения за в бъдеще- логично.Мястото е бивш стопански двор и навремето е купено от Министерството на земеделието. Съответно аз да променя нещата трябва да се върна назад и да пускам молби и жалби в Министерството- филм голям.
ПУП-а е одобрен със заповед, от кмета и гл. архитект.По- добре да не го променям.
Добър вариант е да си направя обстоятелствена проверка след 5г (добровъвестен собственик) а не 10г. (недобросъвестен...) и да си узаконя моите си квадрати. Аз и без това няма да строя скоро:)
Как мислите?
- hristina_k
- Младши потребител
hristina_k написа:Добър вариант е да си направя обстоятелствена проверка след 5г (добровъвестен собственик) а не 10г. (недобросъвестен...) и да си узаконя моите си квадрати. Аз и без това няма да строя скоро:)
Как мислите?
Не зная кой Ви е посъветвал такова нещо, но защо не го разпитате по-подробно? От голямо значение е откъде идват тези квадратни метри в повече. Може да се окаже, че не можете да ги придобиете - нито "добросъвестно", нито "недобросъвестно"... Още повече, че в документа Ви за собственост, както казвате, е посочена по-малката квадратура.
-
vdggbg - Активен потребител
За тези неща не се ли питаше avant l'événement (before the event, ante eventum, 事前, до начала мероприятия, преди да настъпите л'йното) ?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да знам, че трябваше да се консултирам предварително, но нещата се случиха много бързо.
Признавам вината си:)
Не искам да придобивам никаква допълнителна площ. Имам по нотариален акт 690м2,и по скица 690м2,но по ПУП е 735м2.
По трасировъчен план е 735м2 и геодезиста трябва да ми огради 735м2 и после ще имам проблеми със съседи.
Не ги искам тези екстра 40м2, искам си само моето.
За обстоятелствената проверка, ме посъветва експерт, занимавал се цял живот само с ПУП-ове.
Както съм писал по-горе, ПУП-а е вече одобрен от архитекта, кмета на общината и ако искам да променям ПУП влизам в разправии с общината, а не искам.
Признавам вината си:)
Не искам да придобивам никаква допълнителна площ. Имам по нотариален акт 690м2,и по скица 690м2,но по ПУП е 735м2.
По трасировъчен план е 735м2 и геодезиста трябва да ми огради 735м2 и после ще имам проблеми със съседи.
Не ги искам тези екстра 40м2, искам си само моето.
За обстоятелствената проверка, ме посъветва експерт, занимавал се цял живот само с ПУП-ове.
Както съм писал по-горе, ПУП-а е вече одобрен от архитекта, кмета на общината и ако искам да променям ПУП влизам в разправии с общината, а не искам.
- hristina_k
- Младши потребител
Е да де, ама:
1. Тази съсобственост по регулация трябва да се ликвидира.
2. И до колко е изправен този ПУП, при неизяснена собственост ??? Като как е процедиран при неясни собствености и придаваеми площи.
3. Ако разликата е собственост на общината - лесно. Може би може да се измени ПУП-а, като се отдели разликата. Може би е възможно да се докупи разликата ... конкретика. Ако разликата не е актувана за общинска, ми - ще си я актуват и ще Ви я продадат. Или ще си я вземат все за тях си по нов ПУП.
4. Ако обаче разликата не е общинска, тогава става приключение
- търси се собственика, евентуално обстоятелствена проверка, доказване на непрекъснато владение и придобиване по давност или чрез докупуване от предишните собственици.
- или ако откажат да продават - делба и нов ПУП (ако е възможно).
5. Възможно е разликата да се появява и в следствие техническа грешка при изготвянето на ПУП-а и нанасянето му, особено ако не е мерено и няма материализирани граници. Геодезическа фирма, адвокат ..., а и различни варианти има.
В момента неможе да строите, неможе даже ограда законно да направите.
Абе, автоголовете си се зачитат за голове от всякъде.
На ход са адвокатите и вещите лица. Не е мястото тук във форума, работи се по конкретни доументи и терен, нещата са строго индивидуални.
1. Тази съсобственост по регулация трябва да се ликвидира.
2. И до колко е изправен този ПУП, при неизяснена собственост ??? Като как е процедиран при неясни собствености и придаваеми площи.
3. Ако разликата е собственост на общината - лесно. Може би може да се измени ПУП-а, като се отдели разликата. Може би е възможно да се докупи разликата ... конкретика. Ако разликата не е актувана за общинска, ми - ще си я актуват и ще Ви я продадат. Или ще си я вземат все за тях си по нов ПУП.
4. Ако обаче разликата не е общинска, тогава става приключение
- търси се собственика, евентуално обстоятелствена проверка, доказване на непрекъснато владение и придобиване по давност или чрез докупуване от предишните собственици.
- или ако откажат да продават - делба и нов ПУП (ако е възможно).
5. Възможно е разликата да се появява и в следствие техническа грешка при изготвянето на ПУП-а и нанасянето му, особено ако не е мерено и няма материализирани граници. Геодезическа фирма, адвокат ..., а и различни варианти има.
В момента неможе да строите, неможе даже ограда законно да направите.
Абе, автоголовете си се зачитат за голове от всякъде.
На ход са адвокатите и вещите лица. Не е мястото тук във форума, работи се по конкретни доументи и терен, нещата са строго индивидуални.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
По-скоро т.5, тъй като гледахме с геодезиста, има разлика само в дължината на парцела. По оригинална скица е 43м а по ПУП е 45м. Ширината е 16м.
Мислим,че проблема е в погрешно изработен ПУП.
Ако трябва да променя ПУП-а, той следва да се одобри пак от общината, нали?
- hristina_k
- Младши потребител
hristina_k написа:По-скоро т.5, тъй като гледахме с геодезиста, има разлика само в дължината на парцела. По оригинална скица е 43м а по ПУП е 45м. Ширината е 16м.
Пак Ви казвам, ако има грешка, тя е или в ПУП-а, или при нанасянето на ПУП-а в кадастъра.
Да, ако грешката е в ПУП-а.
Ако е в кадастъра - зависи ... дали има кадастрална карта.
Между другото, в ПУП-а пише ли изрично 735м2, или някой си е мерил с линийка?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Пише си.
навремето имота е бил цял парцел 1381м2 (имам копие от нотариалният акт) и сега се разделя с въпросният ПУП на две половини. Би следвало да е 2 х 690м2, но при изработката на ПУП-а за разделяне, проектанта пише 2 парцела по 735м2.
Казаха, че е нормално да има винаги такива раминавания, тъй като оригиналната скица е на хартия/картон а ПУП-а се изработва на електронен носител. Не ми се струва далновидно това оправдание.
По проекта за ПУП (одобрен по- късно) имаме:
"Новопроектираните парцели са два броя, по 735м2, всеки...."
и по- долу:
"Проектни имоти:
УПИ ХХХ.....735м2
УПИ ХХХ.....735м2"
...чл.19, ЗУТ.." и т.н.
С който и да съм говорил, това е чисто техническа грешка, при изготвянето на ПУП-а.
Скицата и нотариалният ми акт са за 690м2....
Или в общината ме лъгонтят нещо или незнам..
навремето имота е бил цял парцел 1381м2 (имам копие от нотариалният акт) и сега се разделя с въпросният ПУП на две половини. Би следвало да е 2 х 690м2, но при изработката на ПУП-а за разделяне, проектанта пише 2 парцела по 735м2.
Казаха, че е нормално да има винаги такива раминавания, тъй като оригиналната скица е на хартия/картон а ПУП-а се изработва на електронен носител. Не ми се струва далновидно това оправдание.
По проекта за ПУП (одобрен по- късно) имаме:
"Новопроектираните парцели са два броя, по 735м2, всеки...."
и по- долу:
"Проектни имоти:
УПИ ХХХ.....735м2
УПИ ХХХ.....735м2"
...чл.19, ЗУТ.." и т.н.
С който и да съм говорил, това е чисто техническа грешка, при изготвянето на ПУП-а.
Скицата и нотариалният ми акт са за 690м2....
Или в общината ме лъгонтят нещо или незнам..
- hristina_k
- Младши потребител
hristina_k написа:... Казаха, че е нормално да има винаги такива разминавания, тъй като оригиналната скица е на хартия/картон а ПУП-а се изработва на електронен носител...
Не, не е нормално.
Поправя се с нов ПУП.
Щом сте намерила геодезист, по-добре ми звучи той да прави новия проект за ПУП. Но преди това да отиде на място, да трасира по сегашния ПУП имота и бъдещият проектен (скъсен с 2 метра) имот, да измери улици-мулици и други стари ориентири, за да не се налага после пак да отстранявате грешки, а и да приключи с трасирането (ще си пазите колчетата).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
За първи път се самоцитирам но ето първият ми пост
hristina_k Цялото разискване което правите с emilgrigorov засяга но не изчерпва възможностите поради което тези въпросни 40 кв.м. може да са или не са ваши по закон. Нещата трябва да се разгледат конкретно с графични мат'ряли нАТУрални актове и пр. Това не става във форум!Анадън му?julyanvonemona написа:Уважаема hristina_k съществуват няколко възможни, при това напълно законни причини, поради което преписката за разделяне на имота на два такива да се различават по площ от написаното в нотариалния акт. Най-добре е ако качите скици от проблемните имоти във форума, като предварително закриете личните данни и номера на нотариалния акт. Другият начин е да ме потърсите на ЛС
-
Анадък.
Значи от форума.... няма смисъл:)
- hristina_k
- Младши потребител
hristina_k написа:Анадък.
От форума ... си има смисъл.
Съжалявам, че се лутнах в лирични отклонения в предния си пост ... в това няма смисъл. Без информация, няма как.
Считайте, че по всяка от 5-те точки има доста хипотетични варианти ..., та
Като цяло, първо на първо мерете на място и си поправете проектната основа, пък после ПУП-ове, МУП-ове. Макар че, на сума ти проектанти едва ли скоро ще им УврЪт тиквите в тая насока.
[/color]julyanvonemona написа:... засяга но не изчерпва възможностите поради което тези въпросни 40 кв.м. може да са или [color=#FF0000]не са ваши по закон. Нещата трябва да се разгледат конкретно с графични мат'ряли нАТУрални актове и пр. Това не става във форум!Анадън му?
Леле как се намеси, като горската фея тайнствено загадъчно се намеси
Ми, разбира се, че не са нейни по закон, а и по НаТУРален акт
А варианти - бол
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Винаги,преди да купя нещо по- стойностно, чета форуми, отделям време и ето че пак има проблеми.
Благодаря за коментарите по-горе.
Какво означава да си оправя "проектнтата основа"?
Съжалявам ако задавам тъпи въпроси, но съм се сблъсквала с подобни неща:)
Благодаря за коментарите по-горе.
Какво означава да си оправя "проектнтата основа"?
Съжалявам ако задавам тъпи въпроси, но съм се сблъсквала с подобни неща:)
- hristina_k
- Младши потребител
Това означава да се проверят след измервания на терена на място, и евентуално - коригират, черните чертички, които черни чертички (кадастър) са част от проектната основа за сините и червените чертички (ПУП).
Трасират се (с колчетата на място) черните чертички , а червените и сините създават отношения, но е пълна глупост по тях да се измерва и да се говори за трасирането им.
ПУП-а, след като влезе в сила, се отразява в кадастъра (черните чертички) и т.н. ...
Виждаш ли колко колоритно ти го обясних
Трасират се (с колчетата на място) черните чертички , а червените и сините създават отношения, но е пълна глупост по тях да се измерва и да се говори за трасирането им.
ПУП-а, след като влезе в сила, се отразява в кадастъра (черните чертички) и т.н. ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
И съвсем конкретно! Еваларка ти редим emilgrigorov
-
Мерси, мерси
А , да, hristina_k , понеже си ми писала на личен, но не си си активирала функцията за получаване на съобщения, немога да ти отговоря. Та затова - тук.
Намерих селото, но ми излиза , че в УПИ ХVІІІ (съседа) има две сгради. А имотната граница минава през тях.
Действително този ПУП нещо не е в ред, ако е така.
Тоест - някой там да го трасира, да направи допълнителни измервания, за да се коригират грешки в кадастралната основа, и след това - нов ПУП. Най-добре е да го прави този геодезиста, който сте намерили.
Ще е необходим и адвокат, защото отзад има един тупик (уличка) която също трябва да се мести, което касае собствености на други хора.
Абе - каша голяма.
А , да, hristina_k , понеже си ми писала на личен, но не си си активирала функцията за получаване на съобщения, немога да ти отговоря. Та затова - тук.
Намерих селото, но ми излиза , че в УПИ ХVІІІ (съседа) има две сгради. А имотната граница минава през тях.
Действително този ПУП нещо не е в ред, ако е така.
Тоест - някой там да го трасира, да направи допълнителни измервания, за да се коригират грешки в кадастралната основа, и след това - нов ПУП. Най-добре е да го прави този геодезиста, който сте намерили.
Ще е необходим и адвокат, защото отзад има един тупик (уличка) която също трябва да се мести, което касае собствености на други хора.
Абе - каша голяма.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Както каза emilgrigorov без геодезическо заснемане няма как да се изясни ситуацията. А границите на имотите материализирани ли са?
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
www.igeo-bg.com
- igeo_ood
- Младши потребител
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|