начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Въпрос относно граница на имот и ограда?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно граница на имот и ограда?

Мнениеот sisi_78910 » 29 Апр 2012, 23:14

Здравейте бих искала да попитам следните два въпроса:
1. Собственик съм на място в регулация, в което няма имот и е празно. Същото не е оградено от две от страните си. Сега съседът ми от едната от двете страни е решил да си прави ограда. Аз длъжна ли съм да участвам със средства в неговата ограда при условие, че към момента нямам нужда от ограда на тази гола и празна земя? Освен това той мисли да прави масивна ограда, която ще струва доста пари :(
2. Въпросът ми е за същото място, но за друг съсед от другата страна, който е извикал геодезист, който да отбележи границите на мястото си и при нужда да коригира нашата обща граница. Той иска да ходя да присъствам лично там на мястото, за да видя и да кажа, че нямам претенции. Въпросът ми е длъжна ли съм да ходя или мога да кажа, че когато аз си наема геодезист, той ще ми направи ново замерване и ако има проблем ще направим корекция в границите. Така или иначе и да ида сега не виждам какво ще установя без професионална помощ. Благодаря предварително за отговора. :?:
sisi_78910
Младши потребител

Re: Въпрос относно граница на имот и ограда?

Мнениеот julyanvonemona » 30 Апр 2012, 07:43

По 1. Има определени в закона условия при които съседът може да Ви принуди да заплатине половината от общата ограда. Пак в закона има други определени условия при които оградата може да се строи по искане и за сметка само на този който я строи. Вижте чл.48 ЗУТ внимателно!
По 2. А за ограждането от другия съсед трябва да сте там за да подпишете протокол. Може и да упълномощите някого.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот sisi_78910 » 30 Апр 2012, 11:24

Здравей, благодаря Ви за отговора. Прочетох внимателно чл. 48 от ЗУТ, но там не намерих нищо относно заплащането при направата за обща ограда. Може би това е посочено в някоя допълнителна наредба. :oops:
А относно подписването на протокола на съседа при трасиране на границите от негова страна, на мен проблема ми е, че не съм съгласна с трасирането, защото моят геодезист ми посочи, че границата е в моя полза. Затова питам има ли задължително изискване да съм там и да подписвам този протокол и търпя ли санкции ако не го направя. :?:
sisi_78910
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Апр 2012, 13:26

sisi_78910 не сте чели внимателно защото в мл.48 (3) е написано че "Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота." Разбира се става въпрос за тези, с височина на плътната част до 0,6м. А щом оградата е разполовена и е строена без съгласие, то тя се явява подобрение и за двата съседни имота. В случай че ние двамата с Вас сме съседи, аз нямам ни'ква файда да подобрявам и Вашия имот за моя сметка. Редно е предварително да се уговорим за поделяне на разходите. В случай че Вие не се съгласите аз ще изградя оградата сам и после, чрез исково производство ще си възстановя половината от парите. Когато обаче има съгласие такава разполовена ограда може да се изгради с височина от 2,2 м. Съгласието предполага че сме се реазбрали за парите, макар че съгласието може да включва и изрична клауза за това. Без Ваше съгласие мога да дигна 2,2м само в моя имот по начин границата да тангира на оградата. От кзаното следва че ограда с височина на плътната част от 0,6м винаги може приенудително да бъде абониран и Вашия джоб! Наистина е малко несправедливо защото аз едностранно мога да вдигна тези 60 см примерно изпълнени от медни отливки, което струва много висока цифра, която ще докажа с документи в хода на исковото производство. Разбира се такава глупост е чисто теоритична, защото никой не би си дал труд излишно да оскъпява ограда с цел после да възстановява половината сума.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот sisi_78910 » 30 Апр 2012, 15:32

Благодаря Ви много за отговора. Този път разбрах. Бяхте изключително изчерпателен. :P
А случайно можете ли да ми кажете, къде в кой текст и кой закон е записано, че трябва да присъствам и да давам съгласието си за трасирането на неговите граници? Търсих в ЗУТ и в Закона за кадастъра и имотния регистър, но нищо не открих :oops:
sisi_78910
Младши потребител

Мнениеот petko_a » 02 Май 2012, 19:01

Не сте задължена да присъствате на трасирането или пък да давате съгласието си.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Май 2012, 21:17

sisi_78910 написа:... Въпросът ми е длъжна ли съм да ходя или мога да кажа, че когато аз си наема геодезист, той ще ми направи ново замерване и ако има проблем ще направим корекция в границите. ...

По този начин на трасиране "от тук - от там" може спокойно да възникнат проблеми в рамките на 50 кв.м. Ако толкова не Ви интересува този имот, и цената на тези 50 кв.м е от порядъка на хонорара на нает от Вас геодезист и разправиите ... ми защо не оставите съседите да правят, каквото сметнат за добре.Може да им поискате декларации, че нямат претенции към Вас (за плащания по оградите).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация