Здравейте бих искала да попитам следните два въпроса:
1. Собственик съм на място в регулация, в което няма имот и е празно. Същото не е оградено от две от страните си. Сега съседът ми от едната от двете страни е решил да си прави ограда. Аз длъжна ли съм да участвам със средства в неговата ограда при условие, че към момента нямам нужда от ограда на тази гола и празна земя? Освен това той мисли да прави масивна ограда, която ще струва доста пари
2. Въпросът ми е за същото място, но за друг съсед от другата страна, който е извикал геодезист, който да отбележи границите на мястото си и при нужда да коригира нашата обща граница. Той иска да ходя да присъствам лично там на мястото, за да видя и да кажа, че нямам претенции. Въпросът ми е длъжна ли съм да ходя или мога да кажа, че когато аз си наема геодезист, той ще ми направи ново замерване и ако има проблем ще направим корекция в границите. Така или иначе и да ида сега не виждам какво ще установя без професионална помощ. Благодаря предварително за отговора.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно граница на имот и ограда?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос относно граница на имот и ограда?
По 1. Има определени в закона условия при които съседът може да Ви принуди да заплатине половината от общата ограда. Пак в закона има други определени условия при които оградата може да се строи по искане и за сметка само на този който я строи. Вижте чл.48 ЗУТ внимателно!
По 2. А за ограждането от другия съсед трябва да сте там за да подпишете протокол. Може и да упълномощите някого.
По 2. А за ограждането от другия съсед трябва да сте там за да подпишете протокол. Може и да упълномощите някого.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравей, благодаря Ви за отговора. Прочетох внимателно чл. 48 от ЗУТ, но там не намерих нищо относно заплащането при направата за обща ограда. Може би това е посочено в някоя допълнителна наредба.
А относно подписването на протокола на съседа при трасиране на границите от негова страна, на мен проблема ми е, че не съм съгласна с трасирането, защото моят геодезист ми посочи, че границата е в моя полза. Затова питам има ли задължително изискване да съм там и да подписвам този протокол и търпя ли санкции ако не го направя.
А относно подписването на протокола на съседа при трасиране на границите от негова страна, на мен проблема ми е, че не съм съгласна с трасирането, защото моят геодезист ми посочи, че границата е в моя полза. Затова питам има ли задължително изискване да съм там и да подписвам този протокол и търпя ли санкции ако не го направя.
- sisi_78910
- Младши потребител
sisi_78910 не сте чели внимателно защото в мл.48 (3) е написано че "Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота." Разбира се става въпрос за тези, с височина на плътната част до 0,6м. А щом оградата е разполовена и е строена без съгласие, то тя се явява подобрение и за двата съседни имота. В случай че ние двамата с Вас сме съседи, аз нямам ни'ква файда да подобрявам и Вашия имот за моя сметка. Редно е предварително да се уговорим за поделяне на разходите. В случай че Вие не се съгласите аз ще изградя оградата сам и после, чрез исково производство ще си възстановя половината от парите. Когато обаче има съгласие такава разполовена ограда може да се изгради с височина от 2,2 м. Съгласието предполага че сме се реазбрали за парите, макар че съгласието може да включва и изрична клауза за това. Без Ваше съгласие мога да дигна 2,2м само в моя имот по начин границата да тангира на оградата. От кзаното следва че ограда с височина на плътната част от 0,6м винаги може приенудително да бъде абониран и Вашия джоб! Наистина е малко несправедливо защото аз едностранно мога да вдигна тези 60 см примерно изпълнени от медни отливки, което струва много висока цифра, която ще докажа с документи в хода на исковото производство. Разбира се такава глупост е чисто теоритична, защото никой не би си дал труд излишно да оскъпява ограда с цел после да възстановява половината сума.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря Ви много за отговора. Този път разбрах. Бяхте изключително изчерпателен.
А случайно можете ли да ми кажете, къде в кой текст и кой закон е записано, че трябва да присъствам и да давам съгласието си за трасирането на неговите граници? Търсих в ЗУТ и в Закона за кадастъра и имотния регистър, но нищо не открих
А случайно можете ли да ми кажете, къде в кой текст и кой закон е записано, че трябва да присъствам и да давам съгласието си за трасирането на неговите граници? Търсих в ЗУТ и в Закона за кадастъра и имотния регистър, но нищо не открих
- sisi_78910
- Младши потребител
Не сте задължена да присъствате на трасирането или пък да давате съгласието си.
- petko_a
- Потребител
sisi_78910 написа:... Въпросът ми е длъжна ли съм да ходя или мога да кажа, че когато аз си наема геодезист, той ще ми направи ново замерване и ако има проблем ще направим корекция в границите. ...
По този начин на трасиране "от тук - от там" може спокойно да възникнат проблеми в рамките на 50 кв.м. Ако толкова не Ви интересува този имот, и цената на тези 50 кв.м е от порядъка на хонорара на нает от Вас геодезист и разправиите ... ми защо не оставите съседите да правят, каквото сметнат за добре.Може да им поискате декларации, че нямат претенции към Вас (за плащания по оградите).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|