Със сестра си разделихме наследствени ниви от баща ни чрез доброволна делба през 2012 г. Оформиха се два дяла-моя на стойност 2000 лева, а на сестра ми 3000 лева. За уравняване на моя дял, сестра ми изплати сумата от 500 лева.
1. Интересува ме ако след 1 година продам нивите, които получих в дял след делбата, получената сума от продажбата ще бъде ли облагаем доход съгласно ЗДДФЛ?
2. Сумата в размер на 500 лева, която получих от сестра си за уравняване на двата дяла при делбата представлява ли облагаем доход за мен и трябва ли да я декларирам в годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ през 2013 г.?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
облагаем доход след делба на наследствен имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: облагаем доход след делба на наследствен имот
По точка първа - продавайте, няма да е облагаем доход (чл.13 ал.1 т.26)
По точка втора - не е облагаем доход (вижте горе), защото на практика вие сте "продали" земя на сестра ви, тя я е купила от вас, и ви е платила 500 лв.
По точка втора - не е облагаем доход (вижте горе), защото на практика вие сте "продали" земя на сестра ви, тя я е купила от вас, и ви е платила 500 лв.
- prnedev
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|