- Дата и час: 01 Дек 2024, 23:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подпорна стена
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Подпорна стена
nk7702n, моля, не обръщайте внимание на лингвистичния ми пост снощи. Преди малко ми стана ясно, че сте Надя. Доста просташко от моя страна, съжалявам.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Емиле, нещо дълбоки съмнения се гнездят в мен, че нещо май се обидихте как така издадох на всеослушание дълбоко секретния метод за изчисление на площ от план чрез триъгълници. Та даже имах неблагоразумието да създам съмнения, че триъгълниците били прости. Е простете, сигурен съм, че общинските служители могат да смятат площ дори на успоредник и трапец.
- petko_a
- Потребител
emilgrigorov написа:nk7702n, моля, не обръщайте внимание на лингвистичния ми пост снощи. Преди малко ми стана ясно, че сте Надя. Доста просташко от моя страна, съжалявам.
Няма проблем, всеки се обърква понякога в тоя форум. Като добавим към това и различните настроения, които ни обхващат от време на време.. Става пълна каша.
- nk7702n
- Старши потребител
Та какво за ПОДПОРНАТА СТЕНА?
Чета, чета и се сещам за една популярна телевизионна реклама от близкото минало, дето всички говореха за различни неща, ама все пак разговор ставаше...
Чета, чета и се сещам за една популярна телевизионна реклама от близкото минало, дето всички говореха за различни неща, ама все пак разговор ставаше...
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Та какво за ПОДПОРНАТА СТЕНА?
Ами, остава Вие като специалист в тая материя да изкажете компетентното си мнение по въпроса!?
- nk7702n
- Старши потребител
petko_a написа:Емиле, нещо дълбоки съмнения се гнездят в мен, че нещо май се обидихте как така издадох на всеослушание дълбоко секретния метод за изчисление на площ от план чрез триъгълници. Та даже имах неблагоразумието да създам съмнения, че триъгълниците били прости. Е простете, сигурен съм, че общинските служители могат да смятат площ дори на успоредник и трапец.
Не, petko_a. Нищо лично.
Освен това, нито съм общински, нито държавен служител. Така се случи, че от 1989 (бях студент) нямам един ден трудов стаж, освен в моя фирма. Шанс.
Също така, моля те, не се идентифицирай с нарицателното Петко. Ако се отнасяше за теб, щях да употребя petko_a.
А за методът на "триъгълниците" :
Ами, не знам дали си чертал с графус 0.1, като после ти мерят дебелината на линията. Който и да е графичен метод в достатъчна степен може да достигне точността на графичната основа, върху която се работи.
Докато, при дигитализирането на (сканираш незнам си какво копие, поразбишкаш векторно със софтуер, дето нито знаеш кой го е правил, нито какво е имал предвид, и крайния резултат го обявяваш за по-точен от това, от което си копирал) съм свидетел на такила логически разминавания, за които на времето се влизаше за 10 години , без никакви разправии.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov, лека полека се оказва, че останалите участници в този разговор сте все по-големи от мен. Къде съм тръгнал аз да изказвам мнения пред вас?! Ако си чел обаче въобще какво съм писал щеше да знаеш, че според мен има общински служители, сигурно не малко, които могат да определят площта на един имот с точността на графичната основа, както казваш ти, и искрено се надявам да са повечко. Въпросът на nk7702n, обаче беше защо всеки път при това определяне площта е различна. В някои от общините са му намерили лесния начин. Направо си записват площта записана в документа за собственост всеки път за всяка скица и са си решили проблема за тях.
Колкото до това как аз ще определя границите на един урегулиран поземлен имот и площта му, ще ти кажа, че не отговаря напълно на твоите предположения, като същевременно твърдо ще отговоря на nk7702n, че определено предварително ще направя геодезическо заснемане. Дали ще е необходимо да правя и трасиране, както твърдиш ти, не е толкова важно. В интерес на истината нямам клиент досега, който да не е искал предварително да види как стоят нещата на монитора на компютъра ми или върху картинка, преди да съм плеснал колчетата в имота му, при наличието на все повече бдителни и войнствени съседи.
Колкото до това как аз ще определя границите на един урегулиран поземлен имот и площта му, ще ти кажа, че не отговаря напълно на твоите предположения, като същевременно твърдо ще отговоря на nk7702n, че определено предварително ще направя геодезическо заснемане. Дали ще е необходимо да правя и трасиране, както твърдиш ти, не е толкова важно. В интерес на истината нямам клиент досега, който да не е искал предварително да види как стоят нещата на монитора на компютъра ми или върху картинка, преди да съм плеснал колчетата в имота му, при наличието на все повече бдителни и войнствени съседи.
- petko_a
- Потребител
И понеже явно определено probcho и bgarh се дразнят, моля ги за извинение и спирам да пиша в тази тема.
- petko_a
- Потребител
Е простете, сигурен съм, че общинските служители могат да смятат площ дори на успоредник и трапец.
Не бъдете толкова сигурен petko_a
И ти ли Бруте, а аз се кълнях в тебе!като същевременно твърдо ще отговоря на nk7702n, че определено предварително ще направя геодезическо заснемане
Добре де взимаш произволен имот отплана за регулация виждаш местоположението на регулационните и различните от тях имотни граници. Каква ти е сигурността че това което ще замериш и заснемеш на място ще отговаря на документа на собственост. Въобще за какво ти е това заснемане. Понеже документа за собственост ти е първичния документ, не е ли по правилно да видиш разликите от него и кадастралния план към плана за регулация и да си обясниш най- напред ат къде идват възможностите за разликата м/у нотариалния акт и скицата и едва тогава да отидеш на място и да заснемеш нещо, ако не си го установил в кабинета.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Добре де, приятелю, ти си изготвил план за регулация, като си прекарал регулационната линия по съществуващи имотни граници, които на място са си едни добре отлежали с десетилетия и прилично изглеждащи огради. Какво, по описания в края на поста на emilgrigorov метод си оцифрявам плана? Метода на триъгълниците мен не ме карай да го използвам. Да речем, че го правя много добре, постижение като разлика от действителната ограда в порядъка на 30см е много добро. Викам клиента и започвам да му приказвам в цифри за истински размери и площи. Та за една граница да речем от около 60 метра разликите в получените площи съвсем не са малки. Какво да обяснявам после на nk7702n? Та геодезията е точна наука все пак!
- petko_a
- Потребител
Когато "пляснеш колчетата", ти материализираш имотната граница, в случая хипотетична, извлечена от виртуалната реалност, приятелю.
От тук нататък са заинтересованите лица ...
Ето този момент се губи в изработването на кадастралната карта, материализирането на резултата. И възможността за адекватна ответна реакция на собственика.
Както ти обясних по-горе, ти работиш с координати, с точност след втория знак, извлечени от графични материали с нормативна точност 20 см в урбанизирани територии, допълнително деформирани и с натрупани субективни и обективни грешки.
И немога да разбера какво има да мериш толкова на една поляна, ако няма тя отличителни знаци, по които да можеш да провериш изходните си данни.
От тук нататък са заинтересованите лица ...
Ето този момент се губи в изработването на кадастралната карта, материализирането на резултата. И възможността за адекватна ответна реакция на собственика.
Както ти обясних по-горе, ти работиш с координати, с точност след втория знак, извлечени от графични материали с нормативна точност 20 см в урбанизирани територии, допълнително деформирани и с натрупани субективни и обективни грешки.
И немога да разбера какво има да мериш толкова на една поляна, ако няма тя отличителни знаци, по които да можеш да провериш изходните си данни.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Добре де, приятелю, ти си изготвил план за регулация, като си прекарал регулационната линия по съществуващи имотни граници
Кой ти каза че съм го направил. Има все още действащи регулационни планове от 1919г., когато такова правило не е съществувало въбще! Поне за един такъв знам.
-
emilgrigorov, докато към julianvonemona мога да се обърна с чисто сърце с "приятелю", за теб все още се въздържам. Това, дали става въпрос за една поляна на която няма да мога да проверя изходните си данни, ще го преценя, когато отида на място. А когато отида на място, вярвай ми, няма да си загубя времето ами ще направя все пак някакви измервания. Какви - igeo_ood знае много добре.
Въпросите на nk7702n бяха относно територии без кадастрална карта. Явно теб те интересуват обаче само кадастралните карти. Е, ако става дума за кадастрална карта допустимата грешка за повторно определяне на една и съща точка в урбанизирана територия, когато данните са получени от графични планове или карти е 60 см за трайно материализирани граници и 90см за нетрайно материализирани граници. Ама ти щом си съгласен на 20 см грешка чудесно, нямаш ядове. Само че друг да ти трасира директно, чрез координати отчетени от плана, забрави да съм аз.
Въпросите на nk7702n бяха относно територии без кадастрална карта. Явно теб те интересуват обаче само кадастралните карти. Е, ако става дума за кадастрална карта допустимата грешка за повторно определяне на една и съща точка в урбанизирана територия, когато данните са получени от графични планове или карти е 60 см за трайно материализирани граници и 90см за нетрайно материализирани граници. Ама ти щом си съгласен на 20 см грешка чудесно, нямаш ядове. Само че друг да ти трасира директно, чрез координати отчетени от плана, забрави да съм аз.
- petko_a
- Потребител
julianvonemona, дадох ти един конкретен пример, за да ми разбереш позицията. Разбира се - планове всякакви.
- petko_a
- Потребител
petko_a, а би ли разказал на julianvonemona какви чувства да изпитва, когато проектираната от него сградата се окаже върху тротоарните плочки, а ти си в рамките на точността х см за трайно материализирани граници и у см за нетрайно материализирани граници
Последна промяна emilgrigorov на 01 Фев 2012, 00:08, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ами кажи му ти, нали ти ме караш да трасирам директно с координати отчетени от плана?
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Ами кажи му ти, нали ти ме караш да трасирам директно с координати отчетени от плана?
Ами, той ще си го прочете, и ще усети чувството.
Та, petko_a, ти доста тактично прескочи прехода от тези х (у) см. И само не ми обяснявай, че когато ти дойдат от Агенцията координати на имотна граница в 1970-та, те са с по-голяма точност, защото са "свише"
Последна промяна emilgrigorov на 01 Фев 2012, 00:09, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov, На мен такова нещо няма начин да се случи! За това към такива хипотетични чувства съм равнодушен. Съветвам те добре да помислиш дали озоваване на сградата в/у тротуара не се дължи на нещо друго, а не не грешна КК или грешна трасировка по данни от нея!
-
Назад към Строителство и регулация
|
|