начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Подпорна стена

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Подпорна стена

Мнениеот nk7702n » 29 Яну 2012, 21:24

emilgrigorov написа:Доообре беее :D
Така или иначе Разрешението за строеж за оградата , без да представи трасировъчен план, е няма да му дадат, заклевам се.
Дори да има Кадастрална карта, е не познавам геодезист с акъла си, дето ще направи трасировъчен по имотна граница, без да е мерил там преди това и да си е сверил данните от кадастралната карта с действителната мила родна картинка. Защотоооо, както писах по-горееее, после и комшията, въоръжен с мотики, ще си вика геодезисти, и ще си ги мерят :D
После трябва и да се трасира, протокол за линия и ниво трябва. Общинският служител по протокола само присъства, някой треа да ги набие колчетата :D
Еее, кой луд ше иде да ги набие, без да е мерил преди това, са си е сверил виртуалната с реалната действителност, и да е убеден в дължината на оная си .... :D
А като ходи да мери, да щракне 5-10 точки, да се хване терена на нашия човек(добрия) и на комшията (лошия) :D

Не е достатъчно само да мери, а да мери точно и да чертае точно тоя геодезист, а не да оглежда комшийката, докато работи, иначе и аз мога да си взема рулетката и да отида да меря и да чертая каквото ми падне. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 29 Яну 2012, 22:26

Добре де, хайде всички да се самоопределим. После да спретнем една пуническа война. С истински битки. С мечове и копия, със шлемове и щитове, с конница и бойни слонове. До последен оцелял и до последна капка кръв. Доколкото съдя обаче от досегашния си житейски опит, сеирджиите ще са повече от тези, готови да отдадат живота си. Така че един турнир на канадска борба или джаги ще има същия ефект. Доброволци?
julyanvonemona, аз не знам доколко можеш да работиш с петостенна призма и жалони. Хайде, вярвам ти че можеш. Предполагам ще трасираш от осовите точки на кръстовищата. В повечето случаи може да липсват и да се налага да ги възстановяваш по репераж, ако пък са запазени реперните обекти, съществували преди десетилетия. Не се и съмнявам че и това ще тръгнеш да правиш. Само че, приятелю, за твое добро не искам да те виждам на някое от оживените кръстовища на София как опъваш ролетки или се кьориш в петостенната призма. Надявам се инстинктът ти за оцеляване да е по-силен от някакви си претенции да си мултифункционален.
И понеже, явно малко бавно загрявам, според теб всичко що е свързано до думата регулация е работа на архитектите и урбанистите? Включително и трасирането на регулационните линии?
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Яну 2012, 22:37

Включително и трасирането на регулационните линии?

За това ще те повикам тебе petko_a! Ще те повикам и за трасиране на обект в улица с натоваран трафик но все още се съмнявам дали да те повикам да ми трасираш неурегулиран поземлен имот в урбанизирана територия или ако го направя може би ще ти дам и някой наставления! А за попълване на кадастрален план по приложена регулация в територия без КК, въобще няма да те викам. Ако ми е необходимо мерене ще викна среден техник. Попълването на кадастралния към регулационния план ще го направя сам! Нека посмее някой да го оспори.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 29 Яну 2012, 22:45

Разбирам за какво се хващаш.
Твоя воля. Свикнал съм да ми дават всякакви наставления. В крайна сметка в България всеки си мисли, че който плаща, той поръчва музиката. В крайна сметка обаче нещата стават така, както аз си знам след като моето име седи после под документите. На който не му харесва - пазарът е свободен.
Прости любопитството ми, а как ще попълниш кадастралната основа на регулационен план?
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Яну 2012, 23:13

petko_a е прав в доста отношения. Проектът за регулационния план от край време се прави, проверява и в последствие отразява в кадастъра,или модерното - кадастралната карта.
А успеваемостта в попаденията по отношение на точност и вярност както на кадастралната карта , и на предхождащите я дигитални варианти, често е доста далече от десятката :D
Специално в Столицата на Милата ни Родина, до сега от примерно 1000 обекта не се сещам за нещо безпроблемно.
Странно е, също така, защо всеки път, като кажа на архитекта да постави сградата на 3.20 от имотната граница, той я забива на 3,00 от на Цецка синята чертичка. Като му кажа, сложи я на, да речем, 5 метра от бордюра (тоя дето си е там от 50 години), нееее, пак я слага на 5 метра от някаква измислена червена чертичка, дадена ни от нам същата тая Цецка, дето освен други работи, е много веща и в тия работи :D
Ами, julyanvonemona, необяснимо ми е, какво е това доверие в цифров модел и в кадастрална карта, които са правени в изключително кратки срокове, при ниски бюджети, в условията на нелоялна конкуренция, без дори хипотетична възможност за истински анкетирания, събиране и обработка на информация.
Най-простото, погледни един кадастрален лист , както се правеше , с допълванията върху него през годините, погледни и "кадастралната карта", и да си говорим после
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот igeo_ood » 29 Яну 2012, 23:32

Малееее, мъка, мъка...
julyanvonemona Мислех да не се включвам в темата, но не издържах.
Ето един архитект, който може да си свърши всичко сам, дет' се вика... сам да се оправи ;). Не му трябва геодезист, нито пък ВиК инженер, камо ли пък конструктор и т.н.
Ако видя човек с петостенна призма, ще знам че си ти :).
Имам огромно желание да те видя как трасираш по "бабешкия начин" в съвременните условия и каква точност постигаш и как ще я докажеш.
Ей заради такива като вас, дето от всичко разбират по малко, хората страдат и плащат двойно и тройно.
Преди да продължиш да се излагаш моля прочети в Закон за геодезията и картографията, чл.4 (1).
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 30 Яну 2012, 01:18

Мдам, с кадастралната карта всичко е наред до момента, в който се трасира оградната линия :D , след което всичко и всички престават да бъдат в ред :D
А на нашия човек с подпорната стена, дето се оказа ограда, ще му мерят в последствие и тия 1,50м, и другите 0,60м, и третите 2,20м, че и отстоянията до къщата на съседа.
А понеже ще трябва да стъпва през време на изграждането в двора на съседа, а и после да оправя, там си е една друга боза по отношение на достъпа и жалбите и възстановяването на никога несъществували благинки :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 08:28

Уважаема igeo_ood , не става въпрос за можене или не можене, а за спуснати със закон права! И понеже, поради липса на схватливост, това непрекъснато трябва да Ви се повтаря, то моля вижте и чл.24(1) ЗГК и ако сте в състояние да го направите, осмислете дали за трасирането на ограда е необходим образователен или някакъв друг вид ценз.
Свободният пазар е велик! Казвам го и поради спор в други теми с мой колега архитект. И така ако по някаква причина за мен възникне необходимостта от произнасяне по материята в чл.12 (3) т.4 ЗГК, то аз ще се обърна към petko_a, а не към Вас уважаема! Поне мога да разчитам на сериозно отношение!
Разбирате ли защо не е интересно, дали аз мога да меря с петостенна призма и рулетка в достатъчна точност или специално за Вас трябва да организирам курс по логика!
emilgrigorov, дали и Вас да не включа в курса по логика? Кадастралните листове за които говорите въобще няма да поглеждам дори и да са по-точни, защото одобрената от компетентния орган КК е стабилен административен акт. Последното ми гаранира пълно доверие в КК и нейния цифров модел, защото и двете са стабилизирани със чл.28 (1) ЗКИР. Ако някой иска да ги оспорва, това няма общо с трасирането на оградата! До успешното оспорване igeo_ood , ще трасира оградата по данните от кадастралната карта като попадия. Дано поне това може!
Като проектант обаче аз ще задължа геодезистът който работи част геодезия в инвестиционния проект да създаде трасировъчния план с отчитане разстоянията до регулационната граница, а не до имотната, без да се интересувам дали след това върху възложителя ще падне брадвата на §8 (5) ДР на ЗУТ. Нещо повече! Главният архитект няма да има право да откаже одобряването на този проект.
emilgrigorov. Много по интересен е въпроса за това дали в рубриката "допълващо застрояване" може да мине и института подпорна стена. В това отношение чл.48 ЗУТ въобще не казва нищо!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 30 Яну 2012, 10:11

小不忍则乱大谋 , в смисъл, дупката малка, а корабът си потъна :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 11:44

в смисъл, дупката малка, а корабът си потъна

Тъй!Тъй! Точно тъй :wink:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 30 Яну 2012, 11:45

Уважаеми колеги, архитекти и геодезисти, от стари времена се знае, че когато на един одър всеки тегли чергата към себе си, обикновено резултатът е, че всички спят отвити. Затова- нека всеки си гледа своята работа, в една разбита страна има работа и за геодезисти, и за архитекти. Въпросът е дали тази страна има нужда от тях! Независимо от призивите:Свободният пазар е велик!. Защото в един филм се казваше: "Совите не са това, което са!"
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 11:57

Важното е в студената нощ кой най за дълго е гушнал чергата и съвсем не е важно дали тнякой от останалите е гушнал букета!
Последна промяна julyanvonemona на 30 Яну 2012, 12:44, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 30 Яну 2012, 12:06

Е, ако в съседната одая собственикът спи завит с дебел юрган, май на него ще му е все едно, кой на одъра е гушнал чергата и кой- букета.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 12:49

Нали!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот igeo_ood » 30 Яну 2012, 13:21

julyanvonemona написа: Попълването на кадастралния към регулационния план ще го направя сам!

:lol: Искрено се посмях! :lol: :lol:
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 13:48

igeo_ood Радвам се че Ви доставям свежи емоции!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 30 Яну 2012, 13:57

igeo_ood написа: :lol: Искрено се посмях! :lol: :lol:

Скъпа колежке, мисля че вече имахме възможност в друга тема с Вас да поспорим, дали регулационният план е също толкова геодезическа дейност като кадастралния. Ама явно нищо не сте разбрали.
Та пак призовавам, нека всеки си гледа работата, има достатъчно кадастрални планове и карти, те трябва да се поддържат, не се опитвайте да се занимавате с несвойствени дейности!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот igeo_ood » 30 Яну 2012, 14:00

julyanvonemona написа:igeo_ood Радвам се че Ви доставям свежи емоции!

Така е.
Сигурна съм , че и на много други колеги доставяте подобни емоции с мненията си :D
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Яну 2012, 14:21

Бъдете здрава и стойте на топло, да не настинете! Не че това ще е от значение за израстването Ви в областта на регулационните и кадастрални планове, но нали надеждата умира последна!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот igeo_ood » 30 Яну 2012, 14:44

julyanvonemona всяка тема превръщате в спам, щом стане дума някъде за геодезическо заснемане, трасиране ... Вие изстрелвате темата в друга орбита. Не мога да разбера защо са тези напъни??? Под небето има място за всички, дори и за Вас.
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация