начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

гражданска отговорност със задна дата

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

гражданска отговорност със задна дата

Мнениеот reg_reg1 » 25 Окт 2011, 19:59

Здравейте всдички. На 02.05.2011г около 23 часа се извършва проверка и се установява че лице управлява МПС за което няма сключена ГО. Съставят му акт по чл. 249 КЗ и лицето вписва "нямам възражения".
На следващия ден лицето представя в КАТ полица за сключена ГО в която е посочено, че е сключена и е валидна от 02.05.2011г. в 08 часа / т.е. около 15 часа преди проверката :oops: :roll: :lol: / и моли да не му се издава НП, тъй като към момента на проверката, относно МПС-то е имало сключена действаща ГО, а просто полицата е била забравена в къщи, а е бил силно притеснен по време на проверката и за това е вписал в АУАН "нямам възражения".
Въпреки представянето на полицата АНО издава НП по чл. 315, ал.1 КЗ и налага глоба 400 лв.
Сега е подадена жалба в РС. Към жалбата се прилага и разпечатка от електронния регистър на гаранционния фонд /поне така мисля че се казваше/, в която е посочено че към 02.05.2011г. /деня на проверката/ МПС - то е имало действаща ГО. Как мислите, ще отпадне ли НП? Моля, по възможност, да ми посочите конкретни решения по въпроса. Благодарности.
reg_reg1
Потребител

Re: гражданска отговорност със задна дата

Мнениеот iva_sh » 25 Окт 2011, 20:45

ето това е резултата от широко разпространената практика да се антидатират застрахователни полици, за да се избегне носене на административно наказателна отговорност по чл. 315 от Кодекса за застраховане. Да се докаже това деяние е толкова трудно колкото и при подкупа по НК - никоя от страните няма интерес. Трябва да се търси момента на плащане на застрахователната премия и как е станало това.
iva_sh
Потребител

Мнениеот reg_reg1 » 25 Окт 2011, 21:34

Как според Вас ще се докаже този момент?!? Агентът ако бъде разпитан ще каже : "Аз сключвам почти ежедневно по няколко полици за ГО и нямам спомен за конкретния случай. След като в полицата е посочена дата и часът на сключването значи в действително е било така".
Ако се докаже, че е отчел парите на следващи ден /доколкото ми е известно трябва в деня на сключването агентът да отчете получената сума в дружеството/ ще каже : "Ами забравил съм" или "Имах тогава еди каква си спешна работа и т.н."
От своя страна застрахованото лице ще каже :"Аз какво съм виновен, че агентът е забавил отчитането на парите които съм му платил за ГО. Аз съм си платил, издадена ми е валидна полица ГО и към датата на проверката съм разполагал с такава, само дето не съм я носил в себе си, а е била у дома."
reg_reg1
Потребител

Мнениеот kuzdov » 26 Окт 2011, 11:13

Дори и да си е "забравил" полицата и да е бил толкова "притеснен" по време на проверката, че да е забравил, че я е забравил :lol: , то би трябвало на предното стъкло в долния ляв ъгъл да е имало залепен стикер (което е отбелязано в АУАН, предполагам). Ако не е имало такъв дори и да е имал наистина полица, към момента на проверката той не е имал валидна застраховка. Бих посъветвал "забраванкото" да си преглътне последствията и да не стига до съда за да не го сгреят и по НК, ама знае ли човек :wink: ....
P.S. Пиши за изхода от делото, че съм любопитен....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот reg_reg1 » 26 Окт 2011, 20:19

kuzdov написа:то би трябвало на предното стъкло в долния ляв ъгъл да е имало залепен стикер (което е отбелязано в АУАН, предполагам). Ако не е имало такъв дори и да е имал наистина полица, към момента на проверката той не е имал валидна застраховка.

Вярно е, че съгласно чл. 261. (1) КЗ : Наличието на застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите се удостоверява със застрахователна полица и знак, който се издава от Гаранционния фонд.
В действителност в момента на проверката такъв знак не е бил залепен - поради разсеяност на застрахования :lol:
Съгласно чл.187. КЗ : Застрахователният договор влиза в сила след плащането на цялата дължима премия или на първата вноска от нея при разсрочено плащане на премията, освен ако със закон е предвидено или в договора е уговорено друго.
В случая в договора /полицата/ е посочено че ГО е в сила от около 15 часа преди проверката. Да, нямало е залепен стикер на стъклото, но чл. 187 не предвижда такова условие за валидността на договора както вече се посочи.
Санкцията по чл. 315, ал.1 КЗ е за : Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистит
Т.е. наложена е санкция за това че не е сключена ГО, а не за това че не може да удостовери сключването на ГО.
Вярно е че не мога да намеря съдебна практика по такъв случай - нито че НП се потвърждава, нито че се отменя. За това и пиша тук с молба за помощ. До колкото съм чувал обаче в т.ч. и по новините, масово отпадали НП за идентични нарушения, защото след проверката шофьорите представяли в КАТ антидатирана полица и тъй като антидатирането не може да се докаже, се отменяло и НП. Нали именно за отпадане възможността за подобно антидатиране, пак по новините :lol: казаха, че се обсъждало полиците да не се издават от кочан, а да бъдат в електронен вид.
reg_reg1
Потребител

Мнениеот bocman__ » 26 Окт 2011, 20:51

преди около 9 месеца ми беше съставен АУАН за това, че няма сключена гражданска отговорност. Аз я имах, но беше изтекла третата (3) вноска, но не и петнадесет (15) дневния гратисен период след падежа. Беше ми съставен акт и на следващия ден платих вноската и написах възражение до началника на ОД - Полиция, заедно с копие на всички документи. След около месец получих отговор от ОД - Полиция, че полицая си е превишил правата и срещу него ще има проверка. Така и не излезе НП по този АУАН.
bocman__
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 26 Окт 2011, 21:00

това с 15 дневният срок е друго - по закон в този срок не може да се счита че няма договор. Но в случая на антидатирана полица ако застрахователят потвърди пред съда че полицата е валидна към датата и часа на нарушението, какво остава на съда освен да приеме този факт. Друг е въпорса дали на прокуратурата и се занимава с такива случаи, които са масови и Комисията за финансов надзор много добре го знае.
iva_sh
Потребител

Мнениеот reg_reg1 » 27 Окт 2011, 09:10

Изцяло съм съгласен с Вас.
reg_reg1
Потребител

Назад към Административно право