начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

За значението на понятието "преписка"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За значението на понятието "преписка"

Мнениеот axlastro » 14 Окт 2011, 18:57

Предполагам по-опитните колеги ще ми се чудят на въпроса, но ето го и него:

Правилно ли употребяват общинарите и служителите по министерствата думата "преписка", когато се говори за проектна документация за даден обект. На мен ми звучи неправилно, това все пак не е прокуратура и възложителя не е престъпник, но моля ако може някой колега юрист да изясни това понятие. Благодаря.
axlastro
Потребител

Re: За значението на понятието "преписка"

Мнениеот TheOldMan » 14 Окт 2011, 19:26

http://rechnik.info/преписка
Демек - една папка, която расте лавинообразно преминавайки по бюрата на знайни и незнайни чиновници. Одобряването на един проект отговаря в пълна степен на тази дума.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Окт 2011, 20:51

Напълно правилна употреба на понятието" преписка" в сферата на строителството. Защо трябва да се отнася само за преписките в прокуратурата? Под " преписка" се разбира изобщо набор документи, касаещи конкретен казус във всеки административен орган - областна администрация, общини, министерства. Може би колебанието Ви се поражда от преписките в прокуратурата и полицията поради по - честата употреба на понятието в рамките на извършваните предварителни проверки. Това не изключва употребата на понятието изобщо в рамките на други производства.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 14 Окт 2011, 23:22

Благодаря за пояснението.
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Окт 2011, 08:16

А знае ли някой какво е когато някой чиновник напише К.Д. върху, най-обгръщащата всички папки от една преписка, папка и какво - когато напише Д.К.?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2011, 08:29

Може би "Канцеларско Дело", а Д.К. - "Доклад до Кмета" :lol: Съдиите слагат К.Д. на бумагите, по които "няма какво друго да кажат" - "(за прилагане) Към Делото"
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Окт 2011, 10:19

Гъдьо, гледам сте се активизирал напоследък в писането във форума, това е добре. А щом ЗСГ е " Закон за селата и градовете" :mrgreen:/ това го видях в една друга тема и много се смях!/ ,канцеларско дело какво е - което не излиза от канцеларията ли? :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2011, 10:55

nk7702n написа:Гъдьо, гледам сте се активизирал напоследък в писането във форума, това е добре. А щом ЗСГ е " Закон за селата и градовете" :mrgreen:/ това го видях в една друга тема и много се смях!/ ,канцеларско дело какво е - което не излиза от канцеларията ли? :wink:

:oops: Не знам, "de lege lata" намерих набързо само това:
ПАРОАВАС написа:Чл. 136. (1) Когато изпълнителното дело бъде прекратено поради това, че взискателят не е поискал изпълнителни действия в двугодишния срок, предвиден в ГПК, изпълнителният лист се изважда и се подрежда в канцеларско дело. При поискване изпълнителният лист се връща на взискателя срещу разписка, която се прилага към канцеларското дело.

Сега, като сме на тема абревиатури, познайте какво е ПАРОАВАС :)
Eдно време, когато справки в Сл. по вписванията, грешка, беше още в държавнийо нАтУриат се правеха само на гише срещу вносна бележка за платени 5 лв. на касата, на бележката тетките-деловодителки на ръка пишеха разни неразбираеми за непосветените зидари :) неща... едно от които беше напр. "ОКД 17258 / 93 т.ІV, № 35" Оказа се, че значело "общо канцеларско дело", доколкото не е "нотариално дело", не е н`ам си к`во си, а било вписване на друг акт - напр. обезпечителна заповед за налагане на възбрана. :|
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 15 Окт 2011, 10:59

ПАРОАВАС - Правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, който е в сила от 01.03.2008г.
sunnyset
Потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2011, 11:04

sunnyset написа:ПАРОАВАС - Правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, който е в сила от 01.03.2008г.

:shock: Браво !!! Възхитихте ме :lol:
:? :roll: ...а-а-а-а ЗСГ :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 15 Окт 2011, 11:12

За абревиатурата на ЗСГ и какво означава, признавам си научих вчера от Вас - Закон за собствеността на гражданите :roll: :)
sunnyset
Потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Окт 2011, 11:23

sunnyset написа:За абревиатурата на ЗСГ и какво означава, признавам си научих вчера от Вас - Закон за собствеността на гражданите :roll: :)

Браво, научихме доста абревиатури! :lol: Признавам, и аз не знаех какво значи ОКД!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2011, 11:26

:roll: Въпросът не е баш юридически, но има известно отношение: НИПРОКНИПИТУГА = :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Окт 2011, 11:33

Ейййййй, взех да се затруднявам вече, Гъдьо.... :roll: Иначе, звучи смешно. Дай жокер!?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2011, 11:42

Мощна "соц-организация" от близкото минало. Съществува и днес, имала си била правоприемник :wink:
Едно време се изучаваше и дисциплината "Право на социалистическите организации" :) Преподаваше го Мария Павлова (лека й пръст), преди да оглави преподаването на гражданско право в СУ. Имаше и учебник, писан от В.Таджер и се водеше "Гражданско право на НРБ. Обща част - дял трети" :|

НИПРОКНИПИТУГА написа:Научно-изследователска проектантско-развойна организация „Комплексен научно-изследователски и проектански институт по териториално устройство, градоустройство и архитектура”

правоприемник „Национален център за териториално развитие” ЕАД, ЕИК 130175896, едноличен собственик на капитала - МРРБ
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Окт 2011, 11:51

Да, разбирам, интересни дисциплини е имало едно време. Може би точно такива предмети са подтиквали юристите към повече абстрактно мислене.. :), защото то само да научиш цялото наименование от абревиатурата си изисква усилия. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Окт 2011, 12:00

НИПРОКНИПИТУГА

В нашите среди и до днес го наричаме ТЕМЕНУГА, просто заради фонетичната прилика! А този институт все още съществува под друго име. Там се раждат великите концептуални премъдрости, които в последствие нормотворците в областта на ЗУТ се мъчат да предъвкват.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Окт 2011, 12:40

gudio написа:слагат К.Д. на бумагите, по които "няма какво друго да кажат" - "(за прилагане) Към Делото"

и, за допълнение, от там произлиза и култовия, често употребяван в МВР глагол, "кедосвам" :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Окт 2011, 12:56

" Кедосвам" какво ще рече, Лекси? " Прилагам към делото " ли?
Аз пък преди малко разбрах, че ДК било от чиновническия хумор нещо нецензурно, ама няма да го кажа. :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Окт 2011, 13:06

Точно нецензурен чиновнически хумор е "дреме ми на (тук нека модераторите си го допълнят или както там намерят за добре сами), докато подигравателното ТЕМЕНУГА има доста по- сериозен смисъл
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация