В 21 часа на 07.09.2011г. във Варна е съставен акт на основание чл.146, ал.1 от ЗДП - неразрешена конструктивна промяна.Седем местна кола е била в движение със свалени 3 седалки. Седалките са модулен тип и могат местят в колата на различни позиции според нуждите. Въпросът ми е това конструктивна промяна ли е? Колата в монента е със знак спряна от движение.
Моля за мнение и предложения за отетна реакция.
Благодаря за мненията на отзовалите се. Ще ги ползваме при борбата с КАТ Варна, която предстои. Седалките действително се свалят лесно без инструменти и могат да се разместват според нуждите в момента. Не разбрах от кой нормативен документ е цитирания параграф 2 от TheOldMan. Автомобилът е марка Ситроен.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 20:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт по чл.146(1) Конструктивна промяна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Акт по чл.146(1) Конструктивна промяна
Последна промяна peyor на 13 Сеп 2011, 19:24, променена общо 1 път
- peyor
- Нов потребител
Re: Акт по чл.146(1) Конструктивна промяна
Не. Щом производителя е предвидил седалките да могат да се свалят без да се ползва инструмент колко от тях ще возите е ваш личен избор. Не трябва да надвишавате максималното допустимо тегло на автомобила (вероятно сте махнали седалките за да превозвате нещо обемисто), но пък пътния полицай не може "с поглед" да прецени теглото на автомобила.
Ответна реакция - първо пробвате в официалното представителство за вашата марка автомобил да се сдобиете със становище, че премахването на седалките за вашия модел автомобил не представлява "конструктивна промяна" и че е предвидено от производителя. Ако не стане - пробвате същото в Технотест. Е, там са малко обирджии и ще искат пари за да дадат "становището" си...
Ответна реакция - първо пробвате в официалното представителство за вашата марка автомобил да се сдобиете със становище, че премахването на седалките за вашия модел автомобил не представлява "конструктивна промяна" и че е предвидено от производителя. Ако не стане - пробвате същото в Технотест. Е, там са малко обирджии и ще искат пари за да дадат "становището" си...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
съдът е отменял такива НП тъй като според него за да има нарушение въпросната промяна - премахване на седалки в МПС, трябвало да бъде трайна, а не за момента. Само че при спиране контролният орган няма как да разбере по каква причина и от колко време е така.
- iva_sh
- Потребител
Нито причината, нито времето са от значение. Ако искам, ще си карам десетилетия без пътнически седалки, ако производителя е предвидил възможност те да се свалят.
Все едно да ме глобят че съм си отворил прозореца... продали са ми колата с вдигнати прозорци, а пък аз с цялото си нахалство съм го смъкнал - как мога да си позволявам такива своеволия?
Закона е категоричен:
Категория М1 - местата са НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 8. Ама дали са 6, 4, 3, 1 - категорията си е М1.
Сега... ако полицая се е заял, че водача е преправил МПС от М1 в N1... демек от пътническо в товарно... ма пак не е негова работа - производителя е предвидил седалките да се свалят. Не е имало (надявам се) и фиксирана преграда между мястото на водача и обема за каргото, която се изисква за N1...
Все едно да ме глобят че съм си отворил прозореца... продали са ми колата с вдигнати прозорци, а пък аз с цялото си нахалство съм го смъкнал - как мога да си позволявам такива своеволия?
Закона е категоричен:
2. категория М - моторни превозни средства, които имат най-малко четири
колела и са предназначени за превоз на пътници, към които спадат:
а) категория М1 - моторните превозни средства за превоз на пътници, в които
броят на местата за сядане, без мястото на водача, е не повече от 8;
Категория М1 - местата са НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 8. Ама дали са 6, 4, 3, 1 - категорията си е М1.
Сега... ако полицая се е заял, че водача е преправил МПС от М1 в N1... демек от пътническо в товарно... ма пак не е негова работа - производителя е предвидил седалките да се свалят. Не е имало (надявам се) и фиксирана преграда между мястото на водача и обема за каргото, която се изисква за N1...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|