начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

давност по ЗАНН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

давност по ЗАНН

Мнениеот reg_reg1 » 02 Авг 2011, 21:56

Здравейте.
АУАН и НП са съставени в сроковете по чл. 34 ЗАНН / АУАН е съставен преди изтичането на 3 м от откриване на извършителя, и преди изтичане на 1 г от извършване на нарушението, а пък НП е издадено в 6 месечният срок от съставяне на АУАН/.
НП обаче е връчено 4 /четири/ години след извършване на нарушението.
Въпросът ми е в случая няма ли накаква давност, въз основа на която да се отмени това НП.
Ще помоля да ми се постне и практика по въпроса.
Благодаря Ви предварително!
reg_reg1
Потребител

Re: давност по ЗАНН

Мнениеот law_master » 02 Авг 2011, 22:59

не ти трябва практика, прочети си чл. 82 ЗАНН. Всичко е ясно написано :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот nak111 » 03 Авг 2011, 22:30

Не знам дали прочитането на чл. 82 ЗАНН ще му помогне, защото съм срещал поне 10-15 решения на административни съдилища, в които се сочи, че срокът по чл. 82 ЗАНН започва да тече ОТ ВЛИЗАНЕ В СИЛА на НП / а в случая явно още не е влязло в сила/. В същите решения се сочи, че препращащата към НК норма на чл. 11 ЗАНН препраща към вината и т.н., но не и към давността.
Е, срещал съм и практика в полза на предходното изразеното виждане, разбира се.
Колега, в момента не разполагам с решения, но като напишете "чл. 82 ЗАНН" в Гугъл ще излязат колкото си искате решения по въпроса.
Абе, трябва да се обжалва, пък каквото стане - безплатно е!
Успех!
nak111
Потребител

Мнениеот iva_sh » 05 Авг 2011, 09:42

Нашия административен съд неотклонно следва правилото че давността за наказателно преследване по НК не се прилага по ЗАНН, тъй като не е обстоятелство което изключва вината, т.е. няма текст който да препраща от ЗАНН към тази част от НК. Колкото до давностните срокове за изпълнение на наказанието, за да започнат да текат трябва актът да е влязъл в сила /чл.82 от ЗАНН и чл. 82 от НК/. Ако НП е издадено, но не е връчено на нарушителя и не е приложен чл. 58, ал.2 от ЗАНН, то не е влязло в сила, т.е. чл. 82 от ЗАНН е напълно неотносим.
iva_sh
Потребител

Назад към Административно право