Здравейте на всички,
Предварително да изкажа на благодарност за съдействието на членовете на този форум.
След едногодишно ходене по мъките, във връзка със "забрана за напускане на страната" (чл.75, т.5 от ЗБЛД), КС (Решение 2/31.03.2011г.)отряза мераците на НАП, реципрочно МВР, да ме задържат в милата ни татковина.
Съответно идва настоящия ми казус:
Бях управител на ЕООД, без собственост в дружеството за периода 22.04.2010г - 08.03.2011г, като преди този период, дружеството имаше съставен Акт от НАП. На 30.06.2011г. ме посети служба КОС в дома ми и иззе ловните ми оръжия, заедно с разрешителните ми за притежанието им, като за действието си ми състави единствено приемно-предавателен протокол.
Аз, като физическо лице, собственик на горепосочените разрешителни и оръжия, не съм по никакъв начин свързан с фирмата длъжник. Имат ли правно основание да извършват такива действия, камо ли без издаването на Заповед или решение за изземането на горепосочените?
Не знам до колко тези хора си мислят, че се простират правомощията им, но конкретно аз се чувствам уморен и отчаян от целия ужас до сега и като си помисля, какво още може да ме чака......
Отново благодаря на хората, които ще се отзоват със съвети към мен.
Поздрави,
Н.К.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 20:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Действия на НАП по чл.182, ал.2, т.2 "а"и"б"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Действия на НАП по чл.182, ал.2, т.2 "а"и"б"
Никой ли не е запознат с подобен казус?
Намерих сходен случай в Добрич, където Адм. Съд приема жалбата на жалбоподателя и омаловажава решението на РУ на МВР Добрич. Но за съжаление не знам как би трябвало да процедират тук (В.Търново).
Намерих сходен случай в Добрич, където Адм. Съд приема жалбата на жалбоподателя и омаловажава решението на РУ на МВР Добрич. Но за съжаление не знам как би трябвало да процедират тук (В.Търново).
- de_marco
- Нов потребител
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Уважаеми hidden,
Благодаря за отзивчивостта, въпреки че казуса е доста по-различен, поради следните причини:
- Отговорността при ЕТ и ЕООД е различна.
- Управителя на ЕООД-то в случая няма собственост в/у фирмата, той е управителен орган в нея.
- физическото и юридическото лице в ЕТ се препокриват.
Според чл. 182, ал.2, т.2 "а", Управителя на ЕООД подлежи на ПАМ забрана за напускане на страната (вече не, ВКС обяви този член за противоконституционен), докато чл.182, ал.2, т.2, "б", се отнася до разрешителните, издадени на субекта със задължения към НАП, тоест юридическото лице - ЕООД-то.
Ето сходен случай, но с друго дружество с ограничена отговорност:
П.С. При условие че вече имам издадено Удостоверение за липса на задължения по чл.87, ал.6 от ДОПК, мога ли с него да си взема разрешителните и ловното оръжие от служба КОС?
Благодаря и поздрави!
Н.К.
Благодаря за отзивчивостта, въпреки че казуса е доста по-различен, поради следните причини:
- Отговорността при ЕТ и ЕООД е различна.
- Управителя на ЕООД-то в случая няма собственост в/у фирмата, той е управителен орган в нея.
- физическото и юридическото лице в ЕТ се препокриват.
Според чл. 182, ал.2, т.2 "а", Управителя на ЕООД подлежи на ПАМ забрана за напускане на страната (вече не, ВКС обяви този член за противоконституционен), докато чл.182, ал.2, т.2, "б", се отнася до разрешителните, издадени на субекта със задължения към НАП, тоест юридическото лице - ЕООД-то.
Ето сходен случай, но с друго дружество с ограничена отговорност:
П.С. При условие че вече имам издадено Удостоверение за липса на задължения по чл.87, ал.6 от ДОПК, мога ли с него да си взема разрешителните и ловното оръжие от служба КОС?
Благодаря и поздрави!
Н.К.
- de_marco
- Нов потребител
Данъчните викат чл.16 ДОПК и от там ви казва потърсете адвокат
- prnedev
- Активен потребител
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Такааа... след подаване на жалба до прокуратурата за неправомерно изземане от служба КОС на гореспоменатите разрешителни и лични оръжия, подаване на жалба до Адм. Съд В.Търново, последващ отказ на жалбата до прокуратурата, нещата се решиха по следния начин:
- Изнервен до краен предел, си извадих Удостоверение за липса на задължения от данъчна служба. Естествено в него беше записано че нямам задължения към държавата (Аз, като частно лице, собственост на което са разрешителните за съхранение и носене на оръжия, нямам задължения към никого).
- С горепосоченото Удостоверение се явих в служба КОС, готов за борба до край.
- Служителят направи справка с правния им отдел и се оказа, че това Удостоверение по ДОПК чл.87, ал.6 е напълно достатъчно за да ми бъдат върнати всички разрешителни + ловните оръжия.
- Цялото главоблъскане с адвокати, жалби, обжалвания на решения се оказа напълно излишно!
Надявам се моите мъчения да са от полза на всеки следващ, попаднал в този казус в милата ни "правова държава".
Благодаря за мненията и препоръките, като аз научих още един урок, че човек трябва да разчита на логиката и на себе си на първо място, а едва след това на който и да е друг, било специалист или не.
Сега се чудя къде да немеря юрист, който ще се съгласи да съдя НАП, за пропуснати ползи (при забраната ми за напускане на страната) и разноски по водените дела....
Поздрави,
Н.К.
- Изнервен до краен предел, си извадих Удостоверение за липса на задължения от данъчна служба. Естествено в него беше записано че нямам задължения към държавата (Аз, като частно лице, собственост на което са разрешителните за съхранение и носене на оръжия, нямам задължения към никого).
- С горепосоченото Удостоверение се явих в служба КОС, готов за борба до край.
- Служителят направи справка с правния им отдел и се оказа, че това Удостоверение по ДОПК чл.87, ал.6 е напълно достатъчно за да ми бъдат върнати всички разрешителни + ловните оръжия.
- Цялото главоблъскане с адвокати, жалби, обжалвания на решения се оказа напълно излишно!
Надявам се моите мъчения да са от полза на всеки следващ, попаднал в този казус в милата ни "правова държава".
Благодаря за мненията и препоръките, като аз научих още един урок, че човек трябва да разчита на логиката и на себе си на първо място, а едва след това на който и да е друг, било специалист или не.
Сега се чудя къде да немеря юрист, който ще се съгласи да съдя НАП, за пропуснати ползи (при забраната ми за напускане на страната) и разноски по водените дела....
Поздрави,
Н.К.
- de_marco
- Нов потребител
добре е че сте направили всичко възможно, за да ви бъдат възстановени правата и да се поправи една несправедливост. Дали обаче искате още няколко години да живеете в световъртежа на съдебни дела. Да, може би ще получите някаква сума пари, но тя няма да компенсира нервите които ще изхабите тепърва. Мислете позитивно и ще бъдете по-доволен от всичко около вас. Отмъщението повече взема отколкото дава. Поздрави. РС - не работя в НАП.
- iva_sh
- Потребител
Благодаря Ви iva_sh за позитивното мислене! До голяма степен съм съгласен с Вас, като това ми решение да застана по някакъв начин срещу тази институция, е по-скоро с цел защита на моята свобода, отколкото отмъщение или каквато и да била финансова изгода.
Последните две години се убедих, че в тази безправова държава, във всеки един момент човек може да бъде съден, осъден, заклеймен, вкаран в разни черни списъци, да му бъде иззето имуществото и каквото още се сетите, без да им абсолютно никаква вина.
Това ме навежда на мисълта, че единствения начин да се защитиш е, съответните органи да стигнат до извода, че е финансово неизгодно да малтретират гражданина на тази държава.
Нямам представа какви бази данни си водят държавните институции, дали въобще ги интересува от кого, какво са изгубили (най-вероятно НЕ, защото тези загуби, както и техните заплати ги плащаме ние с Вас), но в една икономическа организация, тези грешки се наказват много жестоко.
В крайна сметка истината е, че не искам да имам нищо общо с тези институции, както и те да имат нещо общо с мен, въпреки болезнената действителност. Искам да съм спокоен, че утре същите тези полицаи, няма да ми похопат вечерта на врата за да ми вземат колата, апартамента или леглото и хляба.Не мисля че искам твърде много...
Поздрави,
Н.К.
ПС - радвам се че не работите в НАП, а и нямам нищо против хората, които работят там. По скоро имам против тези, които просто си стоят там
Последните две години се убедих, че в тази безправова държава, във всеки един момент човек може да бъде съден, осъден, заклеймен, вкаран в разни черни списъци, да му бъде иззето имуществото и каквото още се сетите, без да им абсолютно никаква вина.
Това ме навежда на мисълта, че единствения начин да се защитиш е, съответните органи да стигнат до извода, че е финансово неизгодно да малтретират гражданина на тази държава.
Нямам представа какви бази данни си водят държавните институции, дали въобще ги интересува от кого, какво са изгубили (най-вероятно НЕ, защото тези загуби, както и техните заплати ги плащаме ние с Вас), но в една икономическа организация, тези грешки се наказват много жестоко.
В крайна сметка истината е, че не искам да имам нищо общо с тези институции, както и те да имат нещо общо с мен, въпреки болезнената действителност. Искам да съм спокоен, че утре същите тези полицаи, няма да ми похопат вечерта на врата за да ми вземат колата, апартамента или леглото и хляба.Не мисля че искам твърде много...
Поздрави,
Н.К.
ПС - радвам се че не работите в НАП, а и нямам нищо против хората, които работят там. По скоро имам против тези, които просто си стоят там
- de_marco
- Нов потребител
Всъщност служителите които са се отнесли по този начин с вас няма никога лично да почувстват последиците от своите действия - ако Вие решите да предявите иск по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, ответник по него ще е съответветният държавен орган /или по-скоро юридическото лице към което те са назначени на работа - в случая НАП/. Дори и да се стигне до присъждане на обезщетение във Ваша полза /като морална присъда/ то ще бъде платено от съответния бюджет на органа. И толкова. До сега не се е чуло и видяло да има осъществена регресна имуществена отговорност на прекия виновник за платеното на гражданина. Не случайно текстовете на законите относно този регрес са "неясно" написани, а практиката по тях е почти на морското равнище и при това завършва винаги с провал. Обичайно увредения не притежава пряк иск към прекия причинител, тъй като специалният закон - чл.8 от ЗОДОВ го изключва. Като приключите със съдебните дела, пишете отново как се чувствате. Успех.
- iva_sh
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|