начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Правата на инвалидите пред държавните институции !!!!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правата на инвалидите пред държавните институции !!!!

Мнениеот borislav__stoykov » 12 Юли 2011, 00:43

Здравеите, аз съм Борислав Стойков (27г. от Пловдив) и съм с ТЕЛК - 72% нетрудоспособност и съм социално слаб.

Според Закона за държавните такси, Раздел II (Освобождаване от държавни такси), точка „о)”, от държавни такси са освободени: „ (нова - ДВ, бр. 55 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1996 г.) инвалидите, бременните и майките с деца до 6-годишна възраст, сираците в случаите на прехвърляне от едно учебно заведение в друго, от една специалност или форма на обучение в друга по здравословни причини, установени със заключение на медицинска комисия;”

Този закон според мен е Конституция и има върховенство пред разпоредбите и актовете на всички държавни институции, но за съжеление нито една институция освен МВР и библиотека "Иван Вазов", за мое голямо учудване, не го спазва, а именно Община Пловдив, районните подразделения на Община Пловдив в различните квартали, Агенцията по вписванията, Пловдивски пощи и ТДД. За сега съм ходил да си вадя документи само от тези институции и никой не желае да ме чуе за моите права. От всякъде получавам отговори от рода на - "Ние сме независими и този закон за нас не важи." или "Ние се ръковосим от наши си разпоредби и за нас това не важи, за това трябва да си платите като всички други." и т.н. Само информативно "Удостоверение за декларирани данни" струва 25лв.

Ако може някой да помогне какво да направя в това затруднено положение. Не съм юрист, но имам солидни познания по право и съм готов да пиша всякъкви жалби до всеки и да направя каквото и да е само и само успея.
Последна промяна borislav__stoykov на 17 Юли 2011, 11:12, променена общо 4 пъти
borislav__stoykov
Нов потребител

Re: Правата на инвалидите пред държавните институции !!!!

Мнениеот namakak » 14 Юли 2011, 00:25

Държавни данъци и такси е по закон,а удостоверение на документ от който вие лично се нуждаете си струва толкова колко си струва.Както не сте освободен от цената за удостоверение за наследник,удостоверение за самоличност,за всичко което ви е нужно,но не е задължително като такса или данък.
Услуга и данък са две различни "цени" :roll: :D
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот borislav__stoykov » 14 Юли 2011, 12:35

Оууууу "nаmakak", съжелявам, но много грешите!!!!!! В първото съобщения съм писал, че никой не го спазва ОСВЕН ПОЛИЦИЯТА и библиотека "Иван Вазов", и когато си вадих удостоверение за самоличност (нова лична карта) ми я извадиха за 2 дни експресно без нищо да плащам, освен 4лв на Си Банк, която е частна институция. Освен това договорите за наем на общинско жилище ги продаваха в Община Пловдив за 5лв и от моето оплакване към зам. кмета на Пловдив вече ги продават за 2.50лв, та хората които си знаят правата да си кажат "ЕЕЕ 2.50лв, кво толкова, ще ги платя.", АМА НЕ, аз им обещах, че ще направя всичко да си ми върнат 5-тя лева и поне аз вече да не плащам тази държавна такса.

А, и също така нали казвате, че таксите за вадене на документ от държавна институция са други и трябва да се плащат, ами и тогава защо съм освободен от такса 5лв от библиотека "Иван Вазов" за вадене на карта за библиотеката и всяка година като си вадя нова карта не плащам. Следоватъелно, щом за вадене на документ от тази държавна институция не плащам такси и при другите не трябва да плащам. :|
borislav__stoykov
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Юли 2011, 14:07

Щом ще се борите за правата си, редно е първо да ги научите.
Като начало е добре да знаете, че няма Закон за държавните данъци и такси - има Закон за местните данъци и такси и Закон за държавните такси. Цитатът Ви е от последния. Правете разлика между държавни и местни такси. МВР събира държавни такси. Цената на услугите, предоставяни от Община Пловдив, с която се борите, е местна, а не държавна такса. Цитираната от Вас разпоредба е неприложима. Що е местна такса ще прочетете в закона. Размерът на местните такси се определя от Общинския съвет и също той може да освободи изцяло или частично определена категория лица от заплащането, като това става с Наредбата по чл. 9 от ЗМДТ. Намерете относимата към Вашата община наредба. Прочетете, помислете и, ако има нещо неясно, се върнете тук.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот borislav__stoykov » 17 Юли 2011, 11:22

lexy21 написа:Щом ще се борите за правата си, редно е първо да ги научите.
Като начало е добре да знаете, че няма Закон за държавните данъци и такси - има Закон за местните данъци и такси и Закон за държавните такси. Цитатът Ви е от последния. Правете разлика между държавни и местни такси. МВР събира държавни такси. Цената на услугите, предоставяни от Община Пловдив, с която се борите, е местна, а не държавна такса. Цитираната от Вас разпоредба е неприложима. Що е местна такса ще прочетете в закона. Размерът на местните такси се определя от Общинския съвет и също той може да освободи изцяло или частично определена категория лица от заплащането, като това става с Наредбата по чл. 9 от ЗМДТ. Намерете относимата към Вашата община наредба. Прочетете, помислете и, ако има нещо неясно, се върнете тук.

Съжелявам, но явно вие май нищо не разбирате, защото местната такса Е ДЪРЖАВНА ТАКСА, поради причината, че се изисква от държавна институция и няма никъкво значение, че се иска и ръководи от ЗМДТ, защото ЗДТ (този закон описва държавните такси за цялата страна и има върховенство над всички разпоредби на всички държавни институции, а друг е въпроса, че почти всички държавни институции не го спазват умишлено) ИМА ВЪРХОВЕНСТВО над ЗМДТ при случай на колизия.

И моля, вече пишете само, ако можете да бъдете в помощ, а не да ми пишете глупости като "местната такса не е държавна". Ами нали се иска от държавна институция как да не е държавна. Може да не е държавна само, ако се иска от частна иституция, ТД, ООД, АД и т.н.

Вие да не работите в общината? Може да съм говорил вече с вас, защото от аватара ви виждам, че се срамувате да обявите лицето и името си.
borislav__stoykov
Нов потребител

Мнениеот borislav__stoykov » 17 Юли 2011, 11:32

И моля, нека пишат само хора, които имат лица и имена, а също така и хора, които имат моите проблеми. Сигурен съм, че са много.

Ако си "призрак" или помогни или въобще не пиши. Темата е достатъчно сериозна, за да се отнасяте несериозно към нея и да хейтвате. Хейтърите са за други форуми и теми, определено не за тази :!: :!: :!:
borislav__stoykov
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Юли 2011, 14:10

:mrgreen: :mrgreen:
Последна промяна nk7702n на 17 Юли 2011, 22:32, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Юли 2011, 14:10

Господине, както правилно Ви е насочил колегата преди мен, има разлика между такси, които постъпват директно в републиканския бюджет - т.н. държавни такси, и такси, които постъпват в местния общински бюджет - т.н. местни такси. Никой не твърди, че общините са частни лица, търговски дружества или др, но това са органи на местната власт, които имат самостоятелно определени местни бюджети. Затова трябва да се насочите към точно подходящия и относим към Вашия случай нормативен акт, за да постигнете нужния и очакван от Вас резултат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 17 Юли 2011, 16:25

Господине,
Колкото и да Ви е неприятно мнението ми /прочетох и личното Ви съобщение/, не сте Вие този, който ще определя кой и какво може да пише в публичен форум, какъвто е настоящият. Форумът има правила и всеки потребител, който ги спазва, може свободно да кометира всяка тема в него. Все пак се радвам, че намерихте нещо в моя "призрачен" и "хейтърски" пост - а именно разбрахте, че не съществува Закон за държавните данъци и такси и, за пореден път, корегирахте встъпителното си мнение. Толкова по въпроса за правото Ви да определяте кой и какво може да пише в темата.
borislav__stoykov написа:съжелявам, но много грешите!!!!!!

borislav__stoykov написа:Съжелявам, но явно вие май нищо не разбирате

Аз пък съжАлявам, но този, който греши и не разбира нищо сте Вие.
1. Общината не е държавна институция.
2. ЗДТ не дерогира разпоредби от ЗМДТ.
3. Местната такса не е държавна такса.
borislav__stoykov написа:Не съм юрист, но имам солидни познания по право

Първото е очевидно, заблудата относно второто - очевадна. Човек, ако сам не иска да си помогне и Господ не може да го направи.
П.П.
borislav__stoykov написа: Вие да не работите в общината? Може да съм говорил вече с вас...

Не, че Ви дължа каквото и да било обяснение за местоработата си, но все пак - не, не работя нито в Община Пловдив, нито в която и де е друга. Обстоятелството, че някой общински служител Ви е обяснил по сходен начин същото, което написах и аз в първия си пост, е въпрос на познаване на нормативната уредба, а не на общи и декларативни изявления, незаконосъобразни и неправилни, каквито са Вашите. Ако действително имахте желание да отстоявате правата си, щяхте да се погрижите да разберете какви са те, а не сляпо да упорствате и да приемате за "хейтърско" всяко мнение, което ни Ви се нрави.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот borislav__stoykov » 17 Юли 2011, 19:16

[quote="lexy21"]
Аз пък съжАлявам, но този, който греши и не разбира нищо сте Вие.
1. Общината не е държавна институция.
2. ЗДТ не дерогира разпоредби от ЗМДТ.
3. Местната такса не е държавна такса.
[/quote=''lexy21'']

Ами при изречението "Общината не е държавна институция." вече знам на кой потребител на lex.bg да считам мненията за спам.

Нека всеки друг, който види това, което сте написали по-горе сам да си направи изводите за вас и вашето образование.

Повече няма да си губя времето да ви чета мнението, за това не се хабете.
borislav__stoykov
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 17 Юли 2011, 19:33

Ама не знам как по-просто да Ви го обясня, в контекста на Вашите терзания и конкретиката на борбата Ви с Община Пловдив. Човек трябва да профанизира до степен, в която се надява, че с Вашите "солидни познания по право" ще започнете да мислите от по-простото - са ли държавата и общината един и същи субект? Какво, според Вас, е "държавна интитуция"?
П.П. Хич не се моря, безкрайно се дезинтересирам от субективните Ви възприятия за "спам" и въобще не ме вълнуват. Това е юридически форум и фактът, че само аз се занимавам от скука с Вас, трябва да Ви говори нещо.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Юли 2011, 20:05

Според Закона за държавните такси, Раздел II (Освобождаване от държавни такси), точка „о)”, от държавни такси са освободени: „ (нова - ДВ, бр. 55 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1996 г.) инвалидите, бременните и майките с деца до 6-годишна възраст, сираците в случаите на прехвърляне от едно учебно заведение в друго, от една специалност или форма на обучение в друга по здравословни причини, установени със заключение на медицинска комисия;”

Този закон според мен е Конституция :shock: и има върховенство пред разпоредбите и актовете на всички държавни институции, но за съжеление нито една институция освен МВР и библиотека "Иван Вазов", за мое голямо учудване, не го спазва

Мъкаааааааааааа, мъка.....
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 20 Юли 2011, 08:03

Я какъв купон паднал тука :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Лекси, ти голяма лекция изнесе :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 24 Юли 2011, 02:09

prnedev написа:Лекси, ти голяма лекция изнесе :-)

:( Човек да не се опита да помогне... и на ЛС дори му обсняват колко е прост и нежелан... Всъщност, нали трябва да гледаме "положителното" - вече ще деактивирам опцията за получаване на ЛС :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Данъчно право