начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Отпадане на наказателно постановление по давност и АПВ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпадане на наказателно постановление по давност и АПВ?

Мнениеот iivanov » 26 Апр 2011, 11:21

Здравейте,
Извинявам се, ако не съм избрал правилния раздел. Казусът ми е спешен и ще съм благодарен на бързи отговори.

Имаме издадено наказателно постановление на стойност 500 лв. защото 2008 г. внесохме декларация по ЗДДС на 15-то число.
Тази година имаме надвнесен корпоративен данък (авансови вноски). Като си го поискахме, от НАП ни направиха проверка и докараха от 9 кладенеца вода за да ни изкарат, че ние им дължим пари. То не бяха невнесени осигуровки, не бяха лихви, данъци... 10 пъти ходих с класьорите с документи до НАП за да му доказвам на инспектора, че всичко ни е точно. В крайна сметка остана само задължението от въпросния акт в размер на 500 лв.
Тъй като задължението е глоба, непотърсена от НАП в последните две години, според мен то трябва да бъде отпадне по давност според чл.82 ал.1 от ЗАНН.
От НАП обаче си го търсят и ще ми го прихванат от надвнесения данък. Инспектора ми звъня да ходя да подписвам АПВ.
Въпросът ми е имам ли право и ако да - по какъв начин да изискам отпадане на задължението от 500 лв., така че да ни възстановят надвнесената сума в пълен размер?

И едно странично питане - инспекторът ми звъня миналата седмица преди празниците да отида да ми връчи това АПВ, но нямах възможност да отида. Днес ми звъни и казва, че ще ни наложи глоба, защото бил изтекъл срока за връчване на АПВ?! Какъв е този срок, каква е глобата и има ли право да налага подобни глоби при положение, че комуникацията с него я водим по телефон, не ни е пращал писмени известия и т.н.?

Благодаря предварително за отговорите!
iivanov
Нов потребител

Re: Отпадане на наказателно постановление по давност и АПВ?

Мнениеот hidden » 26 Апр 2011, 12:26

Няма срок за връчване на АПВ, нито глоби. Просто се опитват да Ви сплашат, защото вероятно са изпуснали двугодишния срок за образуване на изп. производство за събиране на глобата и същата най-вероятно същата е погасена по давност. Давността обаче не се прилага служебно и следва писмено да възразите пред органа по приходите. В случай на отказ - следва да жалите отказа. По същия начин можете да жалите и АПВ. При всички случаи е по-добре първо да подадете възражението и след това да получите АПВ.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот iivanov » 26 Апр 2011, 13:05

Благодаря за отговора!
Ако съм ви разбрал правилно, преди да подписвам, че са ми връчили АПВ, първо трябва да се подаде жалба срещу акта за 500 лв. и чак когато имаме отпадане на тази глоба да подписвам АПВ?
Моля за малко повече подробности относно процедурата за да не сгреша с прибързано действие, а и за да преценя има ли смисъл да се занимавам с обжалване и подобни.
Също така, ако може да ми препоръчате специалист, към когото да се обърна за да задвижи процедурата, тъй като не съм компетентен да се занимавам с това и вероятно само ще си загубя времето. :roll:
iivanov
Нов потребител

Мнениеот hidden » 26 Апр 2011, 13:09

Не жалба, а възражение, в свободен текст, указвайки, че вземането по НП е погасено по давност и позовавайки се на чл. 82 ЗАНН.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот iivanov » 26 Апр 2011, 16:46

Благодаря hidden! Само не разбрах - възражението се подава срещу НП абстрахирайки се от текущата проверка и издадения АПВ или след като получа АПВ пиша възражение срещу него? Мисълта ми е трябва ли да ида да си взема сега АПВ-то или умишлено да се мотая с вземането му и през това време да задействам друга процедура?
Този от НАП пак ми звъня и ми обяснява, че е изтекъл срока за връчване, че ще трябвало да подписваме със задна дата (едва ли не ще ми направи услуга), ще трябвало да се пише някакво обяснение, че по моя вина не е връчено (защото не съм отишъл) и някакви подобни работи - кара ми се че не съм отишъл да му разпиша АПВ-то. Някой има ли идея защо е толкова настоятелен? Спомена, че АПВ-то било с дата 15.04 :roll:
iivanov
Нов потребител

Мнениеот whiskey » 27 Апр 2011, 09:57

Защо имам спомен, че е възможно е да се извърши прихващане с погасено по давност задължение на лицето, когато вземането е възникнало преди задължението да бъде погасено по давност... :roll:
whiskey
Потребител

Мнениеот hidden » 27 Апр 2011, 10:12

whiskey написа:Защо имам спомен, че е възможно е да се извърши прихващане с погасено по давност задължение на лицето, когато вземането е възникнало преди задължението да бъде погасено по давност... :roll:

Това е точно така - чл. 128 ДОПК. Именно затова органът по приходите бърза с връчване на АПВ, преди длъжникът да се е усетил да възрази за изтекла давност.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот iivanov » 27 Апр 2011, 13:22

Моля да ми препоръчате към кого да се обърна за платена консултация по казуса, защото така явно няма да стане. :roll:
iivanov
Нов потребител

Назад към Административно право