- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уведомително писмо за гражданска отговорност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
уведомително писмо за гражданска отговорност
Здравейте,
Преди няколко дена получих уведомително писмо от гаранционен фонд в което ме уведомяват че към момента нямам валидна застраховка гражданска отговорност на мотоциклет. Дават ми 14 дневен срок от получаването на уведомителното писмо (не мога да разбера как са разбрали, че съм го получил след като беше пуснато в пощенската кутия на стар адрес и никой не се е разписал за него) в който да си направя валидна застраховка, в противен случай: "на основание чл.295, ал.3, изречение трето от кодекса на застраховане ще предостави на компетентните органи на МВР данни за това обстоятелство за предприемане от тях, съгласно чл.259, ал. 4 от кодекса на застраховане мерки за спиране от движение на МПС-то и налагане на глоба от 400 до 600 лв".
Може ли някой компетентен човек да ми каже: Доколко е легално това писмо и доколко е реално такова "наказание"?
Защо да правя целогодишна застраховка ГО на мотоциклет който седи зазимен поне 4 месеца от годината в гараж и не се употребява. Не е ли това опит за полулегален рекет!
Това не е ли вид сплашване с цел да съберат още някой лев от хората който не си търсят правата?
Трябва ли задължително всяко регистрирано МПС да има застраховка ГО целогодишно, дори в периодите в който не се използва?
Много ще ми е интересно да видя, как десетки хиляди мотористи отиват през ноември в КАТ и си спират мотоциклетите от движение, и през април следващата година отиват пак в КАТ и правят регистрацията от начало.
Преди няколко дена получих уведомително писмо от гаранционен фонд в което ме уведомяват че към момента нямам валидна застраховка гражданска отговорност на мотоциклет. Дават ми 14 дневен срок от получаването на уведомителното писмо (не мога да разбера как са разбрали, че съм го получил след като беше пуснато в пощенската кутия на стар адрес и никой не се е разписал за него) в който да си направя валидна застраховка, в противен случай: "на основание чл.295, ал.3, изречение трето от кодекса на застраховане ще предостави на компетентните органи на МВР данни за това обстоятелство за предприемане от тях, съгласно чл.259, ал. 4 от кодекса на застраховане мерки за спиране от движение на МПС-то и налагане на глоба от 400 до 600 лв".
Може ли някой компетентен човек да ми каже: Доколко е легално това писмо и доколко е реално такова "наказание"?
Защо да правя целогодишна застраховка ГО на мотоциклет който седи зазимен поне 4 месеца от годината в гараж и не се употребява. Не е ли това опит за полулегален рекет!
Това не е ли вид сплашване с цел да съберат още някой лев от хората който не си търсят правата?
Трябва ли задължително всяко регистрирано МПС да има застраховка ГО целогодишно, дори в периодите в който не се използва?
Много ще ми е интересно да видя, как десетки хиляди мотористи отиват през ноември в КАТ и си спират мотоциклетите от движение, и през април следващата година отиват пак в КАТ и правят регистрацията от начало.
- dutanaci
- Нов потребител
Re: уведомително писмо за гражданска отговорност
Законът е закон.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
МПС което е регистрирано и не е спряно от движение задължително трябва да има действащ договор за гражданска отговорност на автомобилистите. Спирането от движение е формален акт, отразява се в регистрите на КАТ и не е идентично с това дали МПС фактически се използва или си стои в гаража - дори и да не е технически изправно. Собственикът на МПС винаги отговаря за това че не е сключил задължителна застраховка ГО на автомобилистите, независимо дали го управлява или не. Водач, който не е собственик също отговаря, но само ако управлява МПС за което няма действаща застраховка от този вид. Административната отговорност за липса на застрахователен договор е по чл. 315, ал.1 от КЗ, вр. чл. 259, ал.1, т.1 от КЗ - от 400 до 600 лв., а при повторност от 2000лв. В ЗДвП са предвидени и принудителни мерки: отнемане на СУ на МПС на водача и спиране от движение на МПС спрямо собственика. И двете мерки действат до представяне на валидна застрахователна полица. Освен това по ЗДвП има глоби за неносене на полица и за непоставяне на застрахователен стикер на предното стъкло. Наличието на застраховка се доказва кумулативно с полица и стикер. Затова въпросните писма са превантивни и след това наистина се изпраща информация на КАТ.
- iva_sh
- Потребител
Благодаря за отговора!
- dutanaci
- Нов потребител
iva_sh написа: Затова въпросните писма са превантивни и след това наистина се изпраща информация на КАТ.
И какво следва след това? Ако КАТ не спре нередовния водач за проверка или по друг повод, никой няма да разбере че водача е карал колата. А ако го спре веднага ще стане ясно, че няма ГО.
КАТ ще ходи по домовете и ще прибира СУМПС, или ще откача номерата на паркираните автомобили без ГО? Да бе, да... те не могат да си съберат глобите, с това ще се борят.
И какво ще стане, ако си направя ГО след месец, след половин година? Ще ме накарат да си платя ГО с минала дата за периода, в който съм бил неосигурен? Тая просто няма как да стане.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Служителите от КАТ имат право да ви призоват и ди ви разпоредят да представите валидна полица за МПС регистрирано на вашето име. Както посочих в този случай изобщо не е нужно да сте спрян и проверен като водач. КЗ не го изисква за да бъде съставен акт по чл. 315, ал.1, пр.1, т.1, вр. чл.259, ал.1, т.1 от КЗ. Ако на следващия ден след тази проверка сте сключил такава застраховка това няма да има отношение към съставомерността на нарушението, а само към размера на наказанието, чийто минимум е 400 лева. Ако през периода в който не сте имали застраховка се осъществи риск - ПТП, ще плащате от джоба си всички щети на другото МПС и за пострадалите хора.
- iva_sh
- Потребител
до Iva_sh:
Здравейте отново. Бих искал да Ви попитам от чисто любопитство за една напълно реална ситуация:
Аз притежавам МПС на което не съм направил застраховка ГО, давам го на Бай Иван и КАТ го спира на пътя, с моето МПС без ГО - какво следва понеже по-горе ми отговорихте: "...Собственикът на МПС винаги отговаря за това че не е сключил задължителна застраховка ГО на автомобилистите, независимо дали го управлява или не. Водач, който не е собственик също отговаря, но само ако управлява МПС за което няма действаща застраховка....", и двамата ли ще ни глобят по 400 лв и на кой какво ще спират от движение? В смисала на горния текст би трябвало задължително да глобят собственика на МПС-то (мен - нищо че не съм го карал в момента), но също така трябва да глобят и водача (Бай Иван). Не ми става ясно как полицаите ще напишат два акта за едно и също провинение на двама души, щото би следвало първо на мен да напишат акт и да спрат мотора от движение, след което на Бай Иван да направят два акта, единия че кара МПС, което е било спряно преди 2-3 минути от движение и второ, че същото няма отново застраховка ГО??!
Мисля, че тези от Гаранционния фонд "плашат гаргите" като ми пишат "че ще предоставят данни на КАТ, че МПС-то ми е без ГО". Искат да съберат по някой лев от хората (все едно да звънна в КАТ и да съобщя че някой е паркирал неправилно - и те да дойдат и да му съставят акт за неправилно паркиране, не че е невъзможно, но е почти нереално).
Тази "Гражданска отговорност" би следвало да е персонална за всеки водач, а не да се прави на всяко МПС, затова се казва "застраховка Гражданска отговорност", а не "застраховка МПС отгоровност". Ако си правя основен ремонт на двигателя (и чакам резервни части от Япония-случвало ми се е да чакам повече от 2 месеца), или съм си зазимил МПС-то в гараж (мотоциклетите не се карат през 4те сезона в България), или съм останал безработен и нямам пари да си платя таксата за спиране от движение, или съм в болница за няколко месеца, или командировката ми в чужбина (или страната) непредвидено е удължена, или хиляди други причини-трябва ли да го спирам във всичките тези случай.
Аз все си мисля че има "вратички" за гореизброените случай в така наречения "Закон". За съжаление законите се правят така, че вместо да защитават обикновените граждани -то те се правят за да са угодни на определен кръг от хора (които когато искат да съберат по 10лв., ни плашат със законите, а когато трябва да изплатят обезщетение пък се оправдават със законите). Имам чувството, че за да живее нормално човек в нашата страна - задължително трябва да има диплома за адвокат.
Благодаря, че има хора като Вас - които да отделят време и енергия за безплатни консултации!
Здравейте отново. Бих искал да Ви попитам от чисто любопитство за една напълно реална ситуация:
Аз притежавам МПС на което не съм направил застраховка ГО, давам го на Бай Иван и КАТ го спира на пътя, с моето МПС без ГО - какво следва понеже по-горе ми отговорихте: "...Собственикът на МПС винаги отговаря за това че не е сключил задължителна застраховка ГО на автомобилистите, независимо дали го управлява или не. Водач, който не е собственик също отговаря, но само ако управлява МПС за което няма действаща застраховка....", и двамата ли ще ни глобят по 400 лв и на кой какво ще спират от движение? В смисала на горния текст би трябвало задължително да глобят собственика на МПС-то (мен - нищо че не съм го карал в момента), но също така трябва да глобят и водача (Бай Иван). Не ми става ясно как полицаите ще напишат два акта за едно и също провинение на двама души, щото би следвало първо на мен да напишат акт и да спрат мотора от движение, след което на Бай Иван да направят два акта, единия че кара МПС, което е било спряно преди 2-3 минути от движение и второ, че същото няма отново застраховка ГО??!
Мисля, че тези от Гаранционния фонд "плашат гаргите" като ми пишат "че ще предоставят данни на КАТ, че МПС-то ми е без ГО". Искат да съберат по някой лев от хората (все едно да звънна в КАТ и да съобщя че някой е паркирал неправилно - и те да дойдат и да му съставят акт за неправилно паркиране, не че е невъзможно, но е почти нереално).
Тази "Гражданска отговорност" би следвало да е персонална за всеки водач, а не да се прави на всяко МПС, затова се казва "застраховка Гражданска отговорност", а не "застраховка МПС отгоровност". Ако си правя основен ремонт на двигателя (и чакам резервни части от Япония-случвало ми се е да чакам повече от 2 месеца), или съм си зазимил МПС-то в гараж (мотоциклетите не се карат през 4те сезона в България), или съм останал безработен и нямам пари да си платя таксата за спиране от движение, или съм в болница за няколко месеца, или командировката ми в чужбина (или страната) непредвидено е удължена, или хиляди други причини-трябва ли да го спирам във всичките тези случай.
Аз все си мисля че има "вратички" за гореизброените случай в така наречения "Закон". За съжаление законите се правят така, че вместо да защитават обикновените граждани -то те се правят за да са угодни на определен кръг от хора (които когато искат да съберат по 10лв., ни плашат със законите, а когато трябва да изплатят обезщетение пък се оправдават със законите). Имам чувството, че за да живее нормално човек в нашата страна - задължително трябва да има диплома за адвокат.
Благодаря, че има хора като Вас - които да отделят време и енергия за безплатни консултации!
- dutanaci
- Нов потребител
Здравейте! Аз токущо получих такова писмо. Става въпрос за кола кабриолет, която стои в гараж, за който плащам. Колата си зимува там и аз зимата не й плащам гражданската. Даже и прегледа й е изтекъл, но колата е потънала в прах и седи в самостоятелен подземен гараж /напълно затворен/, където няма шанс някой да се удари в нея или да се предизвиква каквото и да е ПТП. Аз възприемам това като изнудване и поредната малоумна идея да се събере някой лев от народа. Колата е само с летни гуми, защото се кара само през лятото, но може би по тази законодателна логика ще трябва да и купя и зимни, щото утре някой ще ме задължи и затова! Другият проблем е със самото уведомително писмо, което получавам по пощата с 12 дена забавяне от страна на пощата и никой не ми го е дал лично и някъде да се подпиша за него. Ако аз съм командировка някъде за месец, няма как да съм видял това писмо и от кога ще ми броят 14-те дена?
- kumita
- Нов потребител
собственикът който не е водач получава: глоба 400 лева за това че не е изпълнил задлъжението си да сключи застраховка ГО + Заповед за ПАМ по Чл. 171, т.2, „в“ от ЗДвП /временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването й/;
водач, който не е собственик получава : глоба от 400 лева за това че управлява МПС за което не е сключена застраховка ГО + Заповед за ПАМ по Чл. 171, т.1, „е“ от ЗДвП /временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водачкойто управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил истите - до предоставяне на сключена валидна застраховка./
собственик, който е и водач получава: глоба 400 лева за това че не е изпълнил задлъжението си да сключи застраховка ГО + заповеди за ПАМ от двата вида
няма две наказания за едно и също нещо, тъй като субектите и съставите по КЗ са различни.
водач, който не е собственик получава : глоба от 400 лева за това че управлява МПС за което не е сключена застраховка ГО + Заповед за ПАМ по Чл. 171, т.1, „е“ от ЗДвП /временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водачкойто управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобил истите - до предоставяне на сключена валидна застраховка./
собственик, който е и водач получава: глоба 400 лева за това че не е изпълнил задлъжението си да сключи застраховка ГО + заповеди за ПАМ от двата вида
няма две наказания за едно и също нещо, тъй като субектите и съставите по КЗ са различни.
- iva_sh
- Потребител
iva_sh написа:водач, който не е собственик получава : глоба от 400 лева за това че управлява МПС за което не е сключена застраховка ГО + Заповед за ПАМ по Чл. 171, т.1, „е“ от ЗДвП /временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водачкойто управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите - до предоставяне на сключена валидна застраховка./
Т.е. водача на чуждото МПС ще трябва да сключи застраховка на свое име за чуждата кола, за да си вземе книжката от КАТ? Да бе, ей сега ...
Или пък ще му я върнат като представи застраховка за някаква друга кола, дето е негова, ма не е тая дето е карал по време на проверката?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
тъка...добре са го измислили хората, но този закон или членове или кодекс на застраховането кой идиот го е писал и кой го е приел???
как може такова нещо да е "законно"
1. 14 дни от изпращането на писмото - как така от изпращането....то може и да не е пристигнало за 14 дни, никъде няма обратна разписка или каквото и да е друго доказателство че си оведомен
2. В ЗДВП се говори само за водач на МПС, а ако нещои не се кара то тогава не си и водач- не може да си водач докато си седиш в кухнята, а МПС-то е в гаража
3. това с задължителната гражданска е все едно да те задължаваш да имаш винетка без значение дали караш извън града
4. ако всеки път когато ти изтича гражданската ходиш в КАТ за да си спираш МПС-то от джижение то пак е свързано с плащане на такси, след това пускане отново в движение ..така ли
ми тогава всички мотори трябва да се редят на опашки пред КАТ септември месец за да се спират от движение и напроле пак да се пускат
неможе това безумие да не нарушава правата и свободите на човека
как може такова нещо да е "законно"
1. 14 дни от изпращането на писмото - как така от изпращането....то може и да не е пристигнало за 14 дни, никъде няма обратна разписка или каквото и да е друго доказателство че си оведомен
2. В ЗДВП се говори само за водач на МПС, а ако нещои не се кара то тогава не си и водач- не може да си водач докато си седиш в кухнята, а МПС-то е в гаража
3. това с задължителната гражданска е все едно да те задължаваш да имаш винетка без значение дали караш извън града
4. ако всеки път когато ти изтича гражданската ходиш в КАТ за да си спираш МПС-то от джижение то пак е свързано с плащане на такси, след това пускане отново в движение ..така ли
ми тогава всички мотори трябва да се редят на опашки пред КАТ септември месец за да се спират от движение и напроле пак да се пускат
неможе това безумие да не нарушава правата и свободите на човека
- krasimir_t
- Младши потребител
никой ли няма да се изкаже по въпроса???
- krasimir_t
- Младши потребител
Щом настояваш .
Та незнанието на закона не оправдава дееца или казано по иначе тия писма имат чисто пожелателен характер и без тях не подновиш ли ГО от момента на изтичането на полицата , ако не си направил постъпки за спиране на возилото си извършил административно нарушение .
Дано сега ти олекне.
Та незнанието на закона не оправдава дееца или казано по иначе тия писма имат чисто пожелателен характер и без тях не подновиш ли ГО от момента на изтичането на полицата , ако не си направил постъпки за спиране на возилото си извършил административно нарушение .
Дано сега ти олекне.
- sava
- Потребител
И аз получих такова писмо на 16 ден след изпращането му.
Вярно е че незнанието не оправдава но е нормално да не знаеш всички закони именно за това от нашите данъци се отделят пари за уведомителни писка които да ти дадат време да реагираш.
Няма такова животно от датата на изпращане те ако искат могат и 2000г. да напишат лихви ли ще ми сложат после.
Няма да платя такъв акт. Автомобилът не ми трябва и ще го сложа на входа на общината със свалени гуми да си го гледат като паметник.
Вярно е че незнанието не оправдава но е нормално да не знаеш всички закони именно за това от нашите данъци се отделят пари за уведомителни писка които да ти дадат време да реагираш.
Няма такова животно от датата на изпращане те ако искат могат и 2000г. да напишат лихви ли ще ми сложат после.
Няма да платя такъв акт. Автомобилът не ми трябва и ще го сложа на входа на общината със свалени гуми да си го гледат като паметник.
- dedal_gr
- Младши потребител
Ако щеш го забучи у шадравана пред министерски съвет, не спреш ли каручката от движение ше си платиш като поп
- sava
- Потребител
Някой знае ли какви са таксите за спиране и пускане на МПС, по желание на собственика. Аз открих сама какви са стъпките-документите. Искам да сметна колко ще ми струва, ако спря колата и после я пусна в движение. Ето какво съм се отделила като информация, но няма никъде такси
" Наредба за регистрацията на
Чл. 40. 2.Временно спиране от движение на МПС по искане на собственика
• Заявление – по образец
• Молба, в която се посочват причините за спиране на ППС от движение
• Част втора от свидетелството за регистрация на МПС (рег. талон)
• Документ за самоличност или нотариално заверено пълномощно от собственика
На временно спрените от движение превозни средства се изземва част втора на свидетелството за регистрация и се поставя знак "Спрян от движение".
Иззетите свидетелства за регистрация се предават и съхраняват в службите, където са регистрирани превозните средства.
= няма да използва автомобила да си спести даньците и таксите и когато реши отново да го подкара простто си плаща всичките даньци и такси за текущата година и готово
Чл. 44. (1) За пускане в движение на превозно средство собственикът представя:
1. писмено заявление;
2. протокол за извършен преглед за техническа изправност на ППС;
3. документ за самоличност;
4. застраховка "Гражданска отговорност";
5. квитанция за платена такса за превозното средство;
6. други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
" Наредба за регистрацията на
Чл. 40. 2.Временно спиране от движение на МПС по искане на собственика
• Заявление – по образец
• Молба, в която се посочват причините за спиране на ППС от движение
• Част втора от свидетелството за регистрация на МПС (рег. талон)
• Документ за самоличност или нотариално заверено пълномощно от собственика
На временно спрените от движение превозни средства се изземва част втора на свидетелството за регистрация и се поставя знак "Спрян от движение".
Иззетите свидетелства за регистрация се предават и съхраняват в службите, където са регистрирани превозните средства.
= няма да използва автомобила да си спести даньците и таксите и когато реши отново да го подкара простто си плаща всичките даньци и такси за текущата година и готово
Чл. 44. (1) За пускане в движение на превозно средство собственикът представя:
1. писмено заявление;
2. протокол за извършен преглед за техническа изправност на ППС;
3. документ за самоличност;
4. застраховка "Гражданска отговорност";
5. квитанция за платена такса за превозното средство;
6. други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
- desini
- Нов потребител
Застрахователното лоби си направи каквито закони му трябват - непритежаването на застраховка стана по-сериозно престъпление от това да убиеш човек на пътя...
Наистина застраховката би трябвало да е на човек и да зависи от неговия шофьорски стаж и извършените нарушения.
Наистина застраховката би трябвало да е на човек и да зависи от неговия шофьорски стаж и извършените нарушения.
- cuckoo
- Младши потребител
[quote="desini"]quote]
такси неможе да няма...може да са 5лв. за обработка на документите, но има
+ превода по банков път и т.н.
след това при пускане в движение ще трябва и нов талон - нали на стария е сложено "спран от движение"
спране от движение - 1 ден в КАТ => един ден отпуск
пускане в движение - 1 ден в КАТ => още един ден отпуск
докато е спрян от движение не спират да текът данъци
добре, ако КАРАШ без ГО трябва да има санкции, но за това да плащаш ГО на мотоциклет като навън е 2 метра сняг.....
такси неможе да няма...може да са 5лв. за обработка на документите, но има
+ превода по банков път и т.н.
след това при пускане в движение ще трябва и нов талон - нали на стария е сложено "спран от движение"
спране от движение - 1 ден в КАТ => един ден отпуск
пускане в движение - 1 ден в КАТ => още един ден отпуск
докато е спрян от движение не спират да текът данъци
добре, ако КАРАШ без ГО трябва да има санкции, но за това да плащаш ГО на мотоциклет като навън е 2 метра сняг.....
- krasimir_t
- Младши потребител
Здравейте!Имам каравана, която не ползвам всяка година. Трябва ли и на нея да плащам Гражданска отговорност, въпреки че не се ползва през съответната година или закона важи само за МПС не и за ППС ?
- bracnica
- Младши потребител
cuckoo написа:Застрахователното лоби си направи каквито закони му трябват - непритежаването на застраховка стана по-сериозно престъпление от това да убиеш човек на пътя...
Напълно съм съгласен с тебе! Вероятно след задължителната гражданска ще дойде е ред на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ГОДИШНИ винетки независимо дали излизаш извън населените места или не. Няма да се учудя ако се гласува някой закон -годишната винетка да бъде задължителна за всяко регистрирано МПС в КАТ. Обаче за да ни задължат на 100% да си купим, ще направят един публичен регистър на закупилите годишни винетки и регистрираните МПСта, щот иначе няма как да те глобят ако не излизаш извън населените места. и така по етапно. А като пооредееме още след някоя друга година, щот натам отиват нещата, задължителна винетка и за мотористите (даже се чудя как не са го пробутали досега), и след мотористите идва ред на колоездачите. По една задължителна ГРАЖДАНСКА, ама не на велосипедис, а на велосипед, защото може да притежаваш повече от един велосипед и така ще ти вземат повече пари застрахователите и гаранционния, няма значение че не можеш да ги караш всичките наведнъж и че си ги държиш у вас. Наистина що не им плеснат и на тех граждански нали са участници в движението?!. А всъщност какво значение има че велосипеди (мотоциклети и т.н.) не се карат целогодишно в БГ, поради климатичните особености на нашето географско местоположение! нямам думи
Имам въпрос към някой компетентен: Гражданската отговорност не важи ли само в случаите, когато даденото МПС има ГТП-в противен случай е невалидна?
- dutanaci
- Нов потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|