- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Глоба - преброяване?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Глоба - преброяване?
Привет!
Искам да ви попитвам относно глобата от 120 лв. на човек, ако не се преброи.
Имат ли наистина основание да глобят цяло семейство или отделен индивид, ако откаже да предостави личните си данни?
Не само на мен, а и на много хора им е крайно неприятно да предоставят тази информация, която искат и то на непознати хора.
А за едно 3 или 4 членно семейство глобата не е никак малка, много хора работят за тези пари цял месец...
Благодаря предварително на отзовалите се.
Искам да ви попитвам относно глобата от 120 лв. на човек, ако не се преброи.
Имат ли наистина основание да глобят цяло семейство или отделен индивид, ако откаже да предостави личните си данни?
Не само на мен, а и на много хора им е крайно неприятно да предоставят тази информация, която искат и то на непознати хора.
А за едно 3 или 4 членно семейство глобата не е никак малка, много хора работят за тези пари цял месец...
Благодаря предварително на отзовалите се.
- maimunkata
- Нов потребител
Re: Глоба - преброяване?
Закон за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 година написа:Глава седма.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) Лице, което не предостави на преброителите данните по чл. 6 - 8 или предостави неверни данни, се наказва с глоба 120 лв.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
Да, благодаря.
Много неприятна история...
Звучи ми малко все едно "Добър ден, непознати човеко. На работа съм от 8 до 5, златото е под дюшека, елате когато ви е удобно"...
И все пак ми е странно. А неприкосновенноста на личните данни?
Много неприятна история...
Звучи ми малко все едно "Добър ден, непознати човеко. На работа съм от 8 до 5, златото е под дюшека, елате когато ви е удобно"...
И все пак ми е странно. А неприкосновенноста на личните данни?
- maimunkata
- Нов потребител
Глобата се отнася за хора, които откажат да предоставят данни, а не за тези, които не са били намерени. В сайта на НСИ беше обявена информация, че преброителите са длъжни да издирят хората, а не хората тях (тази информация беше разпространена и от средствата за масова комуникация).
- dessys
- Потребител
Какво злато, какви 5 лева?
Понякога параноята не ви ли идва в повече?
- elsi_g
- Младши потребител
elsi_g написа:Какво злато, какви 5 лева?
Образно казано... Все пак не е приятно да знаят какво имаш и какво нямаш в жилището си.
- maimunkata
- Нов потребител
dessys написа:Глобата се отнася за хора, които откажат да предоставят данни, а не за тези, които не са били намерени. В сайта на НСИ беше обявена информация, че преброителите са длъжни да издирят хората, а не хората тях (тази информация беше разпространена и от средствата за масова комуникация).
Това означава, че можем да се "скрием" и няма да сме длъжни след това да ходим да се преброяваме на място? Преди време бях чула, че тези, които не са намерени трябва да се явят на място, за да се преброят.
- maimunkata
- Нов потребител
Ами пребройте се ОнЛайн
Никоя няма да Ви гледа в къщата! Просто подавате едно кодче на преброителя и толкова!
Никоя няма да Ви гледа в къщата! Просто подавате едно кодче на преброителя и толкова!
- chandra
- Потребител
chandra написа:Ами пребройте се ОнЛайн
Да. Това е по-малкото зло.
Поне няма да ни досаждат на място...
- maimunkata
- Нов потребител
Аз казвам само какво са обявили като информация. И в интерес на истината се замислям аз като съм се преброила онлайн по-простата причина, че няма да ме намерят на посочения адрес в работното им време, понеже и аз имам такова, аз как да го дам това кодче на преброителя. И ако не го дам това кодче валидно ли е преброяването или не.
- dessys
- Потребител
dessys написа: И ако не го дам това кодче валидно ли е преброяването или не.
Ако не Ви намери преброителят, той е длъжен да Ви остави бележка с посочен телефонен номер, на който следва да се обадите и да му кажете номерчето. А ако не сте се преброили онлайн, трябв ада се уговорите с преброителя кога да Ви дойде на гости
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа: Ако не Ви намери преброителят, той е длъжен да Ви остави бележка с посочен телефонен номер, на който следва да се обадите и да му кажете номерчето.
Простете за невежеството, но след като така или иначе контактът с преброителя е неизбежен какъв е смисълът от въвеждането на електронна система за преброяване? Ето аз съм се регистрирала, преброила съм се (както и много други хора) и накрая ми излиза съобщение "Вие се преброихте успешно" и вместо да приключи въпроса до там, аз имам задължението да се свързвам с преброителя и да му диктувам уникалния преброителен номер...Не, че изисква особени усилия да го направя, но нали всички данни отиват на едно и също място - информационната база на НСИ...
- dessys
- Потребител
А'ре стига сте зацикляли на глупости във връзка с това преброяване - има далеч по-сериозни проблеми, свързани с него, а в тази тема си изсмуквате проблеми, дето ги няма. След като сте се преброили електронно, контактът ви с преброителя трае десетина секунди на входа на вратата - разликата в сравнение с контакта при традиционното преброяване е очевидна. Също така - преброителят записва единствено и само информацията, която вие му предоставяте и няма право да изисква и проверява каквито и да са документи (лични карти, нотариални актове, и пр.), нито дали фактическото състояние отговаря на това което сте декларирали - малко краен пример, за да поясня за какво става дума - ако да речем, вие декларирате като етнос "извънземен", то преброителят точно така и ще запише - (макар че по всяка вероятност не сте); да не говорим за парадоксалната ситуация, когато попълвайки собственоръчно електронния варианта на картата, може да декларирате,чe сте неграмотен - но точно така и ще бъдете отчетен тогава от статистиката - като неграмотен.
Във връзка с това преброяване има редица други, наистина сериозни методически проблеми - напр. безумното словосъчетание "глава на семейство", или пък - изричната невъзможност да съществува едночленно семейство - те би си струвало да се обсъждат наистина - а да гледате на безработните, тръгнали да си докарат някой лев като преброители, като на бандити - това е пълна простотия.
Или, например - за глобата - щом този въпрос толкова живо ви интересува - с нея ще бъдат заплашени клошарите, които откажат да подадат данни за себе си - а всеки преброител е длъжен и тях да преброи, щом види такива в своя район - представяте ли си каква сцена от театър на абсурда ще бъде, когато преброител заплаши клошар с глоба от 120 лв... - по-вероятно ми се струва да го помоли да мине на отсрещния тротоар - в района на друг преброител - и той вече ще е длъжен да го преброи.
Във връзка с това преброяване има редица други, наистина сериозни методически проблеми - напр. безумното словосъчетание "глава на семейство", или пък - изричната невъзможност да съществува едночленно семейство - те би си струвало да се обсъждат наистина - а да гледате на безработните, тръгнали да си докарат някой лев като преброители, като на бандити - това е пълна простотия.
Или, например - за глобата - щом този въпрос толкова живо ви интересува - с нея ще бъдат заплашени клошарите, които откажат да подадат данни за себе си - а всеки преброител е длъжен и тях да преброи, щом види такива в своя район - представяте ли си каква сцена от театър на абсурда ще бъде, когато преброител заплаши клошар с глоба от 120 лв... - по-вероятно ми се струва да го помоли да мине на отсрещния тротоар - в района на друг преброител - и той вече ще е длъжен да го преброи.
- strutovet
- Младши потребител
strutovet написа: ... или пък - изричната невъзможност да съществува едночленно семейство - те би си струвало да се обсъждат наистина ...
Не, че нещо, но думата "семейство" автоматично изключва думата "едночленно", в словосъчетание двете понятия образуват оксиморон. По пътя на логиката (и граматиката) е невъзможно да съществува нито като понятие, нито като фактическо състояние, тъй като значението на думата "семейство" е:
1. Съпружеска двойка и живеещите заедно с нея роднини (деца, родители, братя и сестри).
2. Група хора, обединени от общи цели или интереси.
3. Група сродни предмети от един вид (в научна класификация).
И да, преброителната карта наистина е некоректна спрямо неомъжените/неженените, които не живеят нито в съвместно съжителство с партньор/партньорка, нито с родителите си.
- dessys
- Потребител
dessys написа:Простете за невежеството, но след като така или иначе контактът с преброителя е неизбежен какъв е смисълът от въвеждането на електронна система за преброяване? Ето аз съм се регистрирала, преброила съм се (както и много други хора) и накрая ми излиза съобщение "Вие се преброихте успешно" и вместо да приключи въпроса до там, аз имам задължението да се свързвам с преброителя и да му диктувам уникалния преброителен номер...
Защото преброителят няма директна връзка с електронното преброявяне - на него му се водят еди-колко си адреса и толкова, няма представа кои хора и колко живеят на адреса.
Няма никаква гаранция, че посоченото от Вас в електронното преброяване е вярно - Вие можете да си напишете, че живеете на еди-кой си адрес, а всъщност да си измисляте. Обаче като се обадите на преброителя, който отговаря за Вас и Вашия адрес, така поне ще е ясно, че действително живеете на този адрес.
- kalahan2008
- Активен потребител
В закона прочетох това:
Чл. 27. (1) Данните за лицата и домакинствата по чл. 6 се получават лично от преброяваните лица.
(2) В случаите, когато от мястото на постоянното им местоживеене отсъстват през целия период на преброяването цели домакинства, данните за тях могат да се вземат от съответната община, район или кметство.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) Данните по чл. 7 и 8 за жилищните сгради и жилищата се получават от главата на домакинството или от друг пълнолетен член на домакинството, а когато това е невъзможно, тези данни се вземат от съответната община, район или кметство.
Това, което не мога да разбера е:
Ако през целия период на преброяването не им отворя/не намерят никого вкъщи - ще ми налагат ли глоба? (Аз го разбирам като, че няма глоба ако не те намерят)
Освен това от горното разбирам, че при отсъстващи лица, съответно несъбрани данни за тези лица - се търят данни от административни източници. Така ли е? Ако е така - ами да си ги събират сами тогава! За какво сме им ние?
Аз съм сигурна , че половината хоря няма да се преброят. За циганите да не говорим!
И как ще си дам данните на някой сульо уж подписал клетвена декларация - ако утре ми продаде данните, как ще докажа , че е той???
Защо ми искат месторабота, а ако съм безработен - последната работа и описание на длъжността?? От къде са ми били основните доходи? Ако съм безработен - откъде??? Имам ли гараж или вила, компютър, съдомиялна? Нали е преброяване на населението? Егати и полицейщината? Тези от Парламента ще се преброят ли??? Ами всички тарикати, престъпници, издирвани и прочее? Вече си мисля че за да се преброиш и да не се преебеш с нещо, трябва да наемеш адвокат да ти тълкува закона и да ти попълва картата - толкова е неясно и двусмислено
Вие как мислите?
Чл. 27. (1) Данните за лицата и домакинствата по чл. 6 се получават лично от преброяваните лица.
(2) В случаите, когато от мястото на постоянното им местоживеене отсъстват през целия период на преброяването цели домакинства, данните за тях могат да се вземат от съответната община, район или кметство.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) Данните по чл. 7 и 8 за жилищните сгради и жилищата се получават от главата на домакинството или от друг пълнолетен член на домакинството, а когато това е невъзможно, тези данни се вземат от съответната община, район или кметство.
Това, което не мога да разбера е:
Ако през целия период на преброяването не им отворя/не намерят никого вкъщи - ще ми налагат ли глоба? (Аз го разбирам като, че няма глоба ако не те намерят)
Освен това от горното разбирам, че при отсъстващи лица, съответно несъбрани данни за тези лица - се търят данни от административни източници. Така ли е? Ако е така - ами да си ги събират сами тогава! За какво сме им ние?
Аз съм сигурна , че половината хоря няма да се преброят. За циганите да не говорим!
И как ще си дам данните на някой сульо уж подписал клетвена декларация - ако утре ми продаде данните, как ще докажа , че е той???
Защо ми искат месторабота, а ако съм безработен - последната работа и описание на длъжността?? От къде са ми били основните доходи? Ако съм безработен - откъде??? Имам ли гараж или вила, компютър, съдомиялна? Нали е преброяване на населението? Егати и полицейщината? Тези от Парламента ще се преброят ли??? Ами всички тарикати, престъпници, издирвани и прочее? Вече си мисля че за да се преброиш и да не се преебеш с нещо, трябва да наемеш адвокат да ти тълкува закона и да ти попълва картата - толкова е неясно и двусмислено
Вие как мислите?
- cv_nikol
- Младши потребител
Мисля , че това са на бат ви Бойко СРС -тата. Първо домови книги , сега и това . Комунизма се завръща скоро ще почнат и телефоните да слушат , така е нищо ново просто добре забравеното старо.
- daliq
- Младши потребител
Един въпрос и от мен след като не живея в страната с сина си как ще се преброя и кой ще намерят на моя адрес и какви административни данни те няма да са коректни, защото междувременно са настъпили редица промени.
Благодаря предварително
Благодаря предварително
Не е важно нито от къде идваш, нито на къде отиваш, важното е да си щастлив по пътя си.
- ensainada
- Нов потребител
daliq написа:Комунизма се завръща скоро ще почнат и телефоните да слушат , така е нищо ново просто добре забравеното старо.
Какъв комунизъм Ви гони, какви пет лева, това е преброяване за целия ЕС, че и не само, методологията и въпросниците са стандартизирани за всички еврограждани, хайде стига с тази параноя, върнете се в реалността, на никой, ама на никой не му пука колко телевизора и перални имате, само на някакви крадци евентуално (ако успеят да хакнат НСИ и да се докопат до тази драгоценна за Вас и за тях информация)
- kalahan2008
- Активен потребител
не е комунизъм - предстои въвеждането на световното правителство - диктатура, по-голяма от всяка предишна - дори от злините на римските императори. Антихрист ще управлява това правителство - за това събират всякакви данни за хората
- gotoa
- Нов потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|