начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Наказателно постановление от КАТ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наказателно постановление от КАТ?

Мнениеот salahadin » 10 Яну 2011, 12:07

През октомври получавам обаждане,че през Януари съм превишил на с.Подслон ограничението с 29 км.Отивам през ноември , оказва се ,че книжката и талона се взимат и пътуват някъде до Март/Април и тогава излиза постановлението и влиза в сила наказанието 150 лв и 2 месеца. ОТ януари 2010 до МАрт/Април 2011 са почти 1,5 г.
ПРез това време можело да си кара човек, докато му излезе постановлението.
Така ли е по правилник?
salahadin
Младши потребител

Re: Наказателно постановление от КАТ?

Мнениеот TheOldMan » 10 Яну 2011, 15:17

Нещо не е съвсем ясно... Акт ли имате, или наказателно постановление? Ако е е акт - можете да си карате с него, защото книжката трябва да си е у вас. Ако е НП, то книжката трябва да я предадете по местоживеене, а не в с. Подслон. Не виждам защо и книжката пътува ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 10 Яну 2011, 16:02

Я пооправете малко датите, че март/април 2011 още е далече.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот salahadin » 10 Яну 2011, 17:11

НП е.Предадена е по местоживеене през октомври за нарушение през януари 2010. Въпросът е как от снимката през Януари 2010 до 2011 изминава 1 година и кусур докато пропътува това НП от местоживеене до Ст З , до Кат София и тогава от там пак си я прибираш и то след 2 месеца ,защото НП не е влязло в сила.

Хронология:
1.Януари - снимка за превишена скорост 29 км с.Подслон СТЗ,НЗ
2.Октомври - Обаждане по телефон от Кат за нарушението
3.Ноември- Предаване на книжката по местоживеене.
4.До ден днешен се чака това НП да се състави и влезе в сила... ни кост, ни вест.
salahadin
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 10 Яну 2011, 21:54

salahadin написа:НП е.Предадена е по местоживеене през октомври за нарушение през януари 2010. Въпросът е как от снимката през Януари 2010 до 2011 изминава 1 година и кусур докато пропътува това НП от местоживеене до Ст З , до Кат София и тогава от там пак си я прибираш и то след 2 месеца ,защото НП не е влязло в сила.

Хронология:
1.Януари - снимка за превишена скорост 29 км с.Подслон СТЗ,НЗ
2.Октомври - Обаждане по телефон от Кат за нарушението
3.Ноември- Предаване на книжката по местоживеене.
4.До ден днешен се чака това НП да се състави и влезе в сила... ни кост, ни вест.

Чл. 34. (1) ЗАНН
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Чл. 34. (3) ЗАНН
Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Ами като ти звъннаха защо не подпита тогава, има варианти както виждаш. Например като ти звъннат да се ибадиш и кажеш - утре заминавам за Англия, ще се върна и ще дойда.
nikiboy
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Яну 2011, 22:04

salahadin написа:3.Ноември- Предаване на книжката по местоживеене.

Въз основа на какво са ви взели книжката? Нали е трябвало м. ноември да е имало вече съставено НП, в което да се определя санкция "лишаване от правоуправление"?
А ако все още си чакат, а са минали 2 месеца, отидете и си поискайте книжката - вече сте си "излежали" наказанието. Все отнякъде са взели тези 2 месеца. Да си погледнат откъде, но това вас не ви засяга А те да се оправят там, да си чакат бумагите да пристигнат от където си искат. надявам се имате документ, че сте предали на еди-коя-си дата книжката. като изтекат 2 месеца, си я искате (настоятелно, писмено, с обратна разписка :) ).
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 10 Яну 2011, 22:21

без влязло в сила НП за налагане на наказание лишаване от право да се управлява МПС може да се вземе СУ на МПС в следните случаи - със самия акт ако деянието е управление на МПС под въздействие на алкохол или ако водача е отказал да бъде проверен за употреба на алкохол, както и ако е наложена ПАМ по чл. 171, т.1 от ЗДвП. При акт за скорост СУ на МПС се отнема след като е влязло в сила НП. Може да е имало друго основание за да Ви отнемат СУМПС. Ако са ви търсили на адреса и не сте установен може да се приложи чл. 58, ал.2 от ЗАНН и да се приеме че НП за превишената скорост е влязло в сила. Трябва да отидете в КАТ по постоянен адрес и да проверите какво е положението.
iva_sh
Потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Яну 2011, 11:26

Аз нещо не разбирам - за превишена скорост от 29км/час няма лишаване.
А и до преди броени дни както заявиха по ТВ, тези радари бяха настроени да засичат нарушение над 30км/час от разрешеното на мястото, тоест няма как през м. януари 2010г да са ви засякли, но дори и да е така, пак се чудя - лишаване има над 31км/час.
Нещо не е както трябва, ама ....
Показаха ли ви снимката с нарушението и вашият автомобил на нея, подписахте ли декларацията и поканата?
Нещо или не пишете напълно, или се гъбаркате.
nikiboy
Потребител

Мнениеот salahadin » 11 Яну 2011, 15:02

Да имаше снимка и час, и дата.И наистина са 31 км , а не 29.Подписах, къде ще ходя.Въпросът дали през януари за превишение с 31 км е било такова наказанието.И как така удобно , точно с толкова пише да съм карал, ама това как и да е, не мога да го докажа.И защо се бавят ?Не е ли изтекло вече всичко след като съм предал книжката през ноември, а още се чака това постановление?
Имат ли право да съставят това НП с дата, която те поставят , въпреки,че е изтекла давността?
Въобще не ми е до гъбаркане.
salahadin
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 11 Яну 2011, 16:18

Значи... те нямат право да ви задържат книжката (СУМПС), ако няма вече съставено НП. Е, има изключения, както казаха по-горе но вие явно не сте в тази категория. Вие надявам се имате документ, че СУМПС е "предадена за съхранение" на еди-коя-си дата. Оттогава тече изтърпяването на наказанието. След като минат 2 месеца, отивате и си искате СУМПС. Съвсем като в евтините уестърни - отидете на гишето и поставете ултиматум: "Или НП, или книжката!" :) . Ако са ви задържали СУМПС без да има издадено НП, това е грубо нарушение на вашите права, и можете да търсите някакъв вид компенсация по съдебен ред (е, поне теоретически :) ). А и вече сте си "излежали" наказанието "в аванс", така че без и със и с нередовно съставено НП, трябва да ви върнат книжката.
Казвам "трябва", ма дали ще стане... никой не знае. В КАТ се мислят, че са някаква отделна губерния, и законите за тях не важат.
За съжаление с писане по форумите проблема ви няма да се реши. Висете на гишетата, пишете жалби, искайте среща с началниците, раздиплете този случай, никой от КАТ няма да ви потърси за да реши недоразумението вместо вас...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Яну 2011, 18:24

TheOldMan написа:За съжаление с писане по форумите проблема ви няма да се реши. Висете на гишетата, пишете жалби, искайте среща с началниците, раздиплете този случай, никой от КАТ няма да ви потърси за да реши недоразумението вместо вас...

Е да де, ама като пишеш жалба пишеш какво е нарушено.
Посъветвайте човека кой закон е нарушен, а това с двата месеца откъде е, че ми е любопитно?
nikiboy
Потребител

Мнениеот salahadin » 11 Яну 2011, 18:56

Ходих.Казаха ми,че от датата на постановлението оттогава се считат 2 месеца, независимо ,че нарушението е от началото на 2010, наказанието си влиза след една година през 2011 и оттогава текат 2 месеца.
Четох, оказва се ,че всички са на такъв хал , снимани от началото и средата на 2010.
Забавянето на НП идвало от това,че документите пътували и системата била претоварена.
Ако не подпишеш следват по-сериозни последствия.
Вече разбрах, няма значение кога си сниман, наказанието и книжката и плащането на глобата става след близо година и нещо , въпреки че месеците са минали отдавна.
:(

Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 97 от 2007 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
(2) (Нова - ДВ, бр. 12 от 1996 г., доп., бр. 51 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2000 г., в сила от 1.01.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 29.12.2006 г.) За нарушение на нормативен акт, уреждащ бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност по чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, както и за нарушение на нормативен акт, уреждащ хазартната дейност и мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя или ако са изтекли повече от пет години от извършване на нарушението. В тези случаи предвидените срокове в ал. 1 не се прилагат.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Интересува ме имат ли право да съставят НП след 10 месеца от снимката , след като акта е от ноември 2010? Те са минали.
Според мен са в нарушение на ал.2
salahadin
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Яну 2011, 19:32

salahadin написа:
Интересува ме имат ли право да съставят НП след 10 месеца от снимката , след като акта е от ноември 2010? Те са минали.
Според мен са в нарушение на ал.2

Какво общо има ал.2 с твоят случай? Виж за какви нарушения пише там.
Тези "два месеца" дето ги говориш, в кой закон, наредба или друго ги прочете?

Има срок за издаване на ауан, и срок за издаване на НП.
АУАН е издаден в срок, а НП може да се издаде 6 месеца след неговото издаване, но издаване и връчване са коренно различни неща. НП ще бъде издадено в срок, бъди убеден.
nikiboy
Потребител

Мнениеот salahadin » 11 Яну 2011, 20:24

Добре акта законово ли е да е връчен след 10 месеца от нарушението?
Не е , според мен.
salahadin
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Яну 2011, 22:08

salahadin написа:Добре акта законово ли е да е връчен след 10 месеца от нарушението?
Не е , според мен.

ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението,

Законово е.
nikiboy
Потребител

Мнениеот iva_sh » 11 Яну 2011, 22:13

акт може да се състави до 1 година от извършване на нарушението, но не по-късно от 3 месеца от откриване на нарушителя. Тъй като при снимане с техническо средство най-често МПС не се спира, се налага чрез размяна на кореспонденция до собственика на МПС да се установи кой е водача. Затова е възможно тази информация да стане известна много късно и едва тогава да се състави акт, стига да не е минала 1 година от датата на извършване на нарушението. Колкото до НП е достатъчно то да е издадено в 6 месечен срок от датата на съставяне на акта. Няма значение кога е връчено на нарушителя. Може и след 3 години, доколкото за давностния срок за изпълнение на наказанието е нужно НП да е влязло в сила. А за да влезе в сила НП трябва да е връчено и да не е оспорено, или ако е оспорено - да е потвърдено или изменено от съда.
iva_sh
Потребител

Мнениеот tsolova » 11 Яну 2011, 22:18

Обаче в ЗАНН не пише "но не по-късно от ...", пише само "или" - това не предполага ли равнопоставеност на двете хипотези, т.е. достатъчно е изълнението на която е да е от двете хипотези ?
С други думи, ако извършителят е известен, но актът му е съставен например 4 месеца след извършване на адм.нарушение, според мен чл. 34, ал.1 не е нарушен.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот salahadin » 11 Яну 2011, 22:19

Това ме интересуваше.Мерси.
salahadin
Младши потребител

Мнениеот salahadin » 12 Яну 2011, 18:13

Ще ми върнат книжката.

Въпросът е мога ли да ги съдя, защото е взета неправомерно ,без да е влязло в сила и издадено НП, а аз не съм подписвал НП?
Има ли адвокат , който може да ме посъветва?
Оказва се,че няма и акт издаден, а само снимка и забележете констатация на нарушението.
salahadin
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Яну 2011, 18:54

salahadin написа:Ще ми върнат книжката.

Въпросът е мога ли да ги съдя, защото е взета неправомерно ,без да е влязло в сила и издадено НП, а аз не съм подписвал НП?
Има ли адвокат , който може да ме посъветва?
Оказва се,че няма и акт издаден, а само снимка и забележете констатация на нарушението.

Ок. Ще ги съдите. Печелите делото. Овъзмездяват ви за това, че са ви отнели книжката неправомерно. Това целите, нали? Т.е. получавате финансова компенсация за това, че сте били без книжка по тяхна вина.
И с'я ако аз съм юристконсулт на КАТ, ще платя обезщетението, и ще ви взема книжката още един път, вече както пише в закона... С редовно НП, подписано, подпечатано, със спазени всички срокове... Ей така, за спорта, и щото имам това право.
Помислете върху това.
TheOldMan
Активен потребител

Следваща

Назад към Административно право