Здравеите
Ще помоля за малко помощ хората запознати със закона и тези които имат подобни случаи да споделя какво мислят за проблема
Случаят е следния:
На 09.11.2010 полицай в цивилни дрехи доиде в заведението където работи брат ми, в това време аз също бях там за мое нещастие, тук трябва да уточня че същото това заведение се намира в двора на адреса на които съм регистриран и и в личната ми карта е вписан същият този адрес, та този господин влезе и директно се отправи към брат ми, без да се представя преди това , поиска личната карта на друго лице която брат ми беше взел като залог, и понеже аз незнаех кои е този човек възразих, което очевидно го ядоса, и почти насила за един миг изкара някаква значка но не се представи със имена и прочие, в краина сметка поиска да види личната ми карта, а тя се оказа вкъщи ( на по малко от десетина метра ), след пет минути вече беше повикал патрулка с четирима полицаи , които ни написаха актовете пред дома ми
Наказателно постановление излезе и на двамата са ни начислили глоби от по 60 лв.
Моля по информираните да ме опътите, до каква степен аз имам вина, излизат ли те от правата си, и с размера на тази глоба, и какво мога да предприема в такъв случай.
Сумата също не е малка и нямам никакво желание да пълня джобовете на властта.
Благодаря предварително !
- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
акт за липса на документи за самоличност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: акт за липса на документи за самоличност
Вижте в Закона за българските документи за самоличност, в чл. 80 от същия закон са предвидени глоби от 50 до 300 лева за нарушения, едно от които е непредставяне на документ за самоличност при поискване от длъжностни лица, друг е въпросът за какво точно нарушение е съставено наказателното постановление на брат Ви! Моето мнение е, че тази история звучи малко нагласено и се явява прилагане на ненужна административна принуда за постигане на друга цел в нечий интерес! Аз до този момент ,въпреки разпоредбата в посочения закон, не съм чувала за кой знае колко много случаи някой да е глобяван за непредставяне на лична карта, но в при Вас поне на пръв поглед полицаите са действали законосъобразно по отношение на ВАС, за брат Ви не се разбира за какво му е наложена точно глоба! При всички случаи имате възможност да се обърнете към адвокат и да обжалвате постановлението по АПК! Успех!
- nk7702n
- Старши потребител
Само още нещо - никой няма право да оставя в залог, или да приема като залог документ за самоличност. Така че брат ви е "сурвакан" като приел в залог документа.
А ваше задължение е да носите документ за самоличност на всички обществени места. Макар че заведението е в двора ви, щом сте на място, където човек не чука/звъни за да влезе, ви трябва документ.
А ваше задължение е да носите документ за самоличност на всички обществени места. Макар че заведението е в двора ви, щом сте на място, където човек не чука/звъни за да влезе, ви трябва документ.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря за нненията !
Да разбирам че вината си е изцяло негова, в случая за личната карта дето е приел като залог, ясно е в закона и ще трябва да си плати наказанието
Но в моя случай, за това че не нося документ за самоличност в непосредствена близост до домът ми, и в какви размери варират глобите.
Все пак ще прочета закона за българските документи за самоличност, за да разбера има ли смисъл да се обръщам към адвокат и да обжалвам по АПК
Да разбирам че вината си е изцяло негова, в случая за личната карта дето е приел като залог, ясно е в закона и ще трябва да си плати наказанието
Но в моя случай, за това че не нося документ за самоличност в непосредствена близост до домът ми, и в какви размери варират глобите.
Все пак ще прочета закона за българските документи за самоличност, за да разбера има ли смисъл да се обръщам към адвокат и да обжалвам по АПК
- georgi90
- Нов потребител
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
...
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) приеме или даде в залог или преотстъпи български личен документ;
5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.
И двамата сте по един и същи член, предвиждащ едно и също наказание.
И се опитах да ви обясня по-горе - "непосредствена близост" е като "малко бременна"... Или имате врата, където полицая звъни и пита "Вие ли сте г-н Иванов" (щото така пише на табелката на вратата), или сте на място където полицая пита "Вие кой сте? Документ, с който го доказвате?".
В първия случай е ясно, че вие сте г-н Иванов, или сте човек, който г-н Иванов е пуснал в дома си, и съответно ви знае кой сте. Във втория всеки може да каже, че живее тук...
- TheOldMan
- Активен потребител
На мен преди години ми правиха такъв акт за неносене на лични документи бяха в камиона а аз излизах от плажа.Акта ми написаха защото попитах полицая кой ще ми гарантира,че няма да ми ги откраднат и къде да ги сложа?Досещате се къде ми каза да си ги държа.
Подписах без възражения и ми наложиха глоба 50.00 лв. но докато се разтакаваше преписката то мина давностния срок и така не ги платих тия пари/не че не съм имал голямо желание де /
/не съм юрист /
Подписах без възражения и ми наложиха глоба 50.00 лв. но докато се разтакаваше преписката то мина давностния срок и така не ги платих тия пари/не че не съм имал голямо желание де /
/не съм юрист /
- tanas
- Младши потребител
TheOldMan написа:Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
...
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) приеме или даде в залог или преотстъпи български личен документ;
5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.
И двамата сте по един и същи член, предвиждащ едно и също наказание.
И се опитах да ви обясня по-горе - "непосредствена близост" е като "малко бременна"... Или имате врата, където полицая звъни и пита "Вие ли сте г-н Иванов" (щото така пише на табелката на вратата), или сте на място където полицая пита "Вие кой сте? Документ, с който го доказвате?".
В първия случай е ясно, че вие сте г-н Иванов, или сте човек, който г-н Иванов е пуснал в дома си, и съответно ви знае кой сте. Във втория всеки може да каже, че живее тук...
окей, значи ще трябва да платя глобата, бесен съм само защото е почти за "нищо". Бях чувал за 50 метра от вкъщи и не очаквах да ме проверят пред нас, по принцип винаги нося документите си за самоличност.
Попитах за ченгето дето ме провери и разбрах че се мисли за недосегаем, посещава игрални зали по време на патрул с униформа, бие шамари наляво надясно и т.н., исках просто да разбера има ли как да им се опъна.
Приятен ден !
- georgi90
- Нов потребител
Естествено, че може да им се опъвате, но трябва да сте готов да изтърпите и дребните неудобства. Просто отказвате да говорите с полицая, мълчите "като риба" насреща му, и гледате да има възможно повече хора около вас. Отказвате да подписвате каквото и да било. Полицая ще трябва да ви заведе в районното за установяване на самоличността. А там ще трябва да обяснява защо точно ви е довел, да пише обяснения, изобщо една купчина бумаги. Вие през това ще настоявате да ви се спазват всичко правила - някой да уведоми посочен от вас човек за задържането ви, да бъде съставен протокол за задържане, да бъде подписан от свидетел, после втори протокол за претърсване и изземване (дори и на колана и връзките на обувките, щото с тях не могат да ви вкарат в клетката), отново подписан от свидетел... Изобщо ако ви е скучно и няма с какво да се занимавате, може да си осигурите незабравима вечер и нощ, макар и в не много приятна компания
- TheOldMan
- Активен потребител
И в крайна сметка, едновременно с "незабравимите спомени" пак ще осъмнете с АУАН в ръка .......
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
TheOldMan написа: после втори протокол за претърсване и изземване (дори и на колана и връзките на обувките, щото с тях не могат да ви вкарат в клетката), отново подписан от свидетел...
Е, не е точно такъв протокола, нито пък Ви се изземват колана и връзките на обувките , да речем, че личен обиск се прави, но това са подробности разни... С останалото се солидаризирам. Очевидно някой се е оплакал, че му се задържа личната карта като "залог" от брат Ви. Дали официално е сигнализирал или по приятелски - не се знае, поне описната фактическа обстановка, ако й дадем вяра , сочи на втората хипотеза. Факт е, че и той, и Вие сте в нарушение. А модата "документи за самоличност - залог" не е от вчера и не от вчера е незаконна.
-
lexy21 - Активен потребител
С оглед безопасността на задържаното лице колана и връзките на обувките се "изземват" временно - за срока на задържането по чл.63 от ЗМВР. После се връщат срещу разписка:
Приложение № 3
към чл. 19, ал. 6
РАЗПИСКА
за върнати вещи и пари на задържано лице
Подписаният .........................................................,
(име, презиме, фамилия)
удостоверявам, че получих обратно:
1. Следните вещи:
.....................................................................
2. Сума пари ....... словом ........................ лв. от служителя
(длъжност, име, презиме, фамилия)
.......... 200... г.
Предал: .................
гр.........
(подпис на служителя)
200... г.
(подпис)
Получил: ..................
(подпис на зад. лице) .....
200 ... г.
(подпис)
Приложение № 3
към чл. 19, ал. 6
РАЗПИСКА
за върнати вещи и пари на задържано лице
Подписаният .........................................................,
(име, презиме, фамилия)
удостоверявам, че получих обратно:
1. Следните вещи:
2. Сума пари ....... словом ........................ лв. от служителя
(длъжност, име, презиме, фамилия)
.......... 200... г.
Предал: .................
гр.........
(подпис на служителя)
200... г.
(подпис)
Получил: ..................
(подпис на зад. лице) .....
200 ... г.
(подпис)
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Жертва сте на тъпа ченгесарска постановка ! Когато отиваш до контейнера за битови отпадъци, за да си изхвърлиш боклука носиш ли си личната карта ?!
- milf69
- Младши потребител
Да, определено си беше постановка, но това стана и отчасти защото го изнервих когато започнах да възравявам и един вид се изрепчих ( та тои не се представи и аз нямах представа че е полицай, очевидно е очаквал да го зная по презумция, както казах и преди тоя тип хвърчи из града ), попита ме " ти в качеството си на какъв се обаждаш ", аз го попитах същото, в този момент показа значка, но пак си спести имена и длъжност.
Както и да е, стана ми ясно че в случая нищо не мога да направя освен да платя глупавата глоба
Благодаря за отзивите !
Както и да е, стана ми ясно че в случая нищо не мога да направя освен да платя глупавата глоба
Благодаря за отзивите !
- georgi90
- Нов потребител
milf69 написа:Жертва сте на тъпа ченгесарска постановка ! Когато отиваш до контейнера за битови отпадъци, за да си изхвърлиш боклука носиш ли си личната карта ?!
Едно е да си хвърляш боклука, друго да си в заведение. Да би мирно седяло....
- nikiboy
- Потребител
Всъщност не е друго. Дали си хвърляш боклука или си на нудистки плаж, все тая ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|