начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Обжалване на НП и новите промени в ЗДвП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на НП и новите промени в ЗДвП

Мнениеот sucross » 19 Ное 2010, 00:45

Здравейте,искам мнението на форума по горната тема.В момента обжалвам НП по повод превишена скорост.Става дума за 32км/ч над разрешените.Днес беше второто заседание ,което беше отложено за края на януари.Въпроса ми е,дали ако преди третото заседние бъдат приети поправките в ЗДвП, това ще окаже влияние на решението на съда и по специално в частта за лишаване право на управление за 1 месец.Ако задам въпроса въпроса по друг начин - има ли заварено положение в административното право?
Аватар
sucross
Нов потребител

Re: Обжалване на НП и новите промени в ЗДвП

Мнениеот Гост. » 19 Ное 2010, 02:02

чл. 3 ЗАНН.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sucross » 19 Ное 2010, 11:22

Чл. 3. (1) За всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му.
(2) Ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по-благоприятна за нарушителя.
Понеже не съм юрист,бих искал да коментирате т.2.Не съм наясно какво значи "до влизане в сила на наказателното постановление".Ако то влезе в сила с решение на съда,тогава би трябвало да се приложи поправката в закона, която е по-благоприятна за мен.
Аватар
sucross
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 19 Ное 2010, 13:04

Ако с.реш. влезе в сила преди благоприятната за теб поправка в закона да бъде приета, обнародвана и влязла в сила - пускаш водата от чешмата силно, чакаш 1-2 минути и пиеш.
Тъй като си малко над 30-те километра, на следващото заседание наблегни на допустимата грешка, която допуска техническото средство.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот sucross » 19 Ное 2010, 13:40

Благодаря за отговорите!От казаното по-горе да разбирам,че ако промените в закона се обнародват и влязат в сила преди следващото заседание/18.01.2011/,спирам чешмата и отивам да си платя глобата и да си взема талона. :wink:

Колкото за обстоятелствата около "нарушението" - при ограничение 50км/ч,карах с 65км/ч.,когато полицаите ме извадиха от колоната и ми показаха показания 82км/ч на ТР-4.Сигурен съм в скоростта си,защото и километража и GPS-а показваха 65,да не говорим за радар-детектора,който мълчеше като пън.В момента на спиране бяха спрели и друга кола,която тръгна по-късно.За съжаление,нямам опит с такива ситуации и подписах акта с възражение,без да гледам показанията на радара.В колата имах двама свидетели /колежки/,които заведох като свидетели на делото.Полицаите заявиха,че нищо не си спомнят.Това е...изработиха ме ченгетата и то заради моето невежество.
Аватар
sucross
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 19 Ное 2010, 18:12

Мен ако питате имате време за тези изменения, стига да има воля да се приемат( не съм ги чела)- това е само второ съдебно заседание, но на въззив ( тук от сега да кажа, че няма да влизам в спор е ли въззивна инстанция).
От там насетне, ако ви се ще да поддържате висящност на спора и да печелите време- имате още една инстанция- АС.
По груби сметки до лятото може да се попроточи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sucross » 19 Ное 2010, 20:50

Абе хора, вие ме разбихте.Адвокатката казва едно - вие друго.Чудя се какво ли мисли съдията.
Аватар
sucross
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 19 Ное 2010, 23:21

вие ако изпитвате съмнение на кого да повярвате, по-добре не пишете в този форум и следващия път по-внимателно на пътя, че може да нямате късмет и превишената скорост да завърши зле - приемете акта като предупреждение и не хитрувайте с приложението на по-благоприятния закон.
iva_sh
Потребител

Мнениеот sucross » 20 Ное 2010, 02:45

iva_sh написа:вие ако изпитвате съмнение на кого да повярвате, по-добре не пишете в този форум и следващия път по-внимателно на пътя, че може да нямате късмет и превишената скорост да завърши зле - приемете акта като предупреждение и не хитрувайте с приложението на по-благоприятния закон.

Ами...изобщо не хитрувам.Мисля,че ще трябва да изтърпявам наказание за нарушение което не съм извършил и това изобщо не ми харесва.Нямам нищо против да си понеса последствията,но не и да плащам за чужди провинения.Съветвате ме да приема акта и да наведа глава в очакване на следващия...ами...искрено се надявам това да не е съвет на юрист.
Колкото за форума,извинявам се най-чистосърдечно ,ако съм засегнал някой! Мисля да продължа да пиша, защото форумите са за да се обменят мнения.Ако на iva_sh не и харесва - да не чете.
Аватар
sucross
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2010, 10:56

sucross написа:Абе хора, вие ме разбихте.Адвокатката казва едно - вие друго.Чудя се какво ли мисли съдията.

Не знам какво мисли вашия проц. представител, но тук задавате принципен въпрос без детайлите, та в какво и къде се разминаваме всички с вас?
Би било добре да кажете.

п.п. И една принципна забележка- ако искате помощ тук няма да е зле да си ревизирате отношението към пишещите. Не сме длъжници никому, а пишем на доброволни начала.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sucross » 20 Ное 2010, 11:22

Мир и любов!
Аватар
sucross
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2010, 11:25

:) Адмирации, но нЕма да заобичам цЕлото кралско воинство :lol: - интересно ми стана какво е казал вашия адвокат?

Докато обжалвате НП, то няма как да влезе в сила, ерго след като се произнесе АС едва тогава влиза в сила. Окончателно. До тогава има време да се приемат поправките, ако защитата ви е отбранителна- ползване на благоприятната норма, а не по същество.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sucross » 20 Ное 2010, 12:06

poli_g написа::) Адмирации, но нЕма да заобичам цЕлото кралско воинство :lol: - интересно ми стана какво е казал вашия адвокат?

Докато обжалвате НП, то няма как да влезе в сила, ерго след като се произнесе АС едва тогава влиза в сила. Окончателно. До тогава има време да се приемат поправките, ако защитата ви е отбранителна- ползване на благоприятната норма, а не по същество.

Простичко и ясно обяснено,така, че дори и доктор да го разбере.Благодаря за помощта!Ще пиша като излезе решението.
Аватар
sucross
Нов потребител

Назад към Административно право