начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Собственост на писмо

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Собственост на писмо

Мнениеот Доротея » 02 Апр 2002, 12:40

Чия собственост е писмото:на изпращача или на получателя и защо?
Доротея

RE: Собственост

Мнениеот Кларк Кент » 02 Апр 2002, 20:24

Отново интересен въпрос!От една страна писмото се изготвя с материали на изпращача/ лист, плик, мастило/, а и с негов труд. За изпращане на писмото изпращача се бърка и за цената на пощенската услуга/плаща цената на марката/.От друга страна писмото е предназначено за получателя и той може да упражни върху него всички права, от които се състои правото на собственика- да го владее, да го ползва и да се разпореди с него. За това смятам, че писмото е собственост на подателя до момента на пристигането му у получателя. След този момент, получателя става собственик.
Кларк Кент

RE: RE: Собственост

Мнениеот remo » 02 Апр 2002, 22:06

Страшно си бърз Кларки! Поздравления! А, освен това смятам, че си и точен. Би могло според мен да се говори за някакъв специфичен вид дарение, ако и да не е направено изрично волеизявление. Изпращането на собственост на подателя - плик,марка,лист или картичка,вкл. и химическата паста на химикала, по определен ред, целящ достигането до получателя, би могло да е конклудентен израз на волята на подателя за прехвърляне правото на собственост. Още повече, че получателя, би могъл и да откаже дарението - като скъса плика,разбира се!
remo

RE: RE: RE: Собственост

Мнениеот Кларк Кент » 04 Апр 2002, 14:33

Ами ако направим компилация между двата въпроса на Доротея? Ако писмото съдържа обект на защита от авторското право- напр. стихотворение, то получателят на писмото със стихотворението ще придобие ли право на собственост върху авторското право на създателят му?
Кларк Кент

RE: RE: RE: RE: Собственост

Мнениеот Зейфорд » 04 Апр 2002, 16:47

Знаете ли, тази последната хипотеза никак не я виждам.Според ЗАПСП други физически и юридически лица, освен самите автори могат да бъдат носители на авторски права само в случаите изрично предвидени в същия закон.Хипотезата, която разглеждате определено липсва в ЗАПСП- трансфер на права без изричен акт. И доколкото е безвъзмездно, не може да бъде прието дори за отстъпване правото на използване.Не виждам какви права свързани с авторството може да придобие получателят.Друго, което ме смущава в този въпрос е това, че право на собственост се придобива върху вещ, а авторското право не е вещ и няма как да се придобие собственост върху авторско право. BTW Не знам какво е предизвикало въпроса и дали това е важно за този, който го задава, но според последните изменения на ЗАПСП от миналата година защитата на авторското право обхваща период от 70, не 50 години.
Зейфорд

RE: RE: RE: RE: RE: Собственост

Мнениеот Кларк Кент » 04 Апр 2002, 18:11

Не знам какво е предизвикало въпроса на Доротея. Моята компилация ми хрумна в движение и за мен лично няма значение. Все пак благодаря за точният отговор, предполагах, че верният отговор ще е от този род, но честно казано не съм си давал скоро труда да прочета ЗАПСП, интересите са ми по-скоро в друга област. :-)
Кларк Кент

RE: RE: RE: RE: RE: Собственост

Мнениеот znajko » 04 Апр 2002, 23:18

Не ме бива много в тази материя, затова не ми е ясно следното- как изпращача ще защити авторското си право върху съдържанието на писмото- ако например получателят злоупотреби и си присвои авторството на съдържанието.
znajko

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Собственост

Мнениеот remo » 05 Апр 2002, 02:38

Вариантите са много. Първо,обаче, следва да се има превид,че по принцип авторите на каквито и да било сравнително значими художествени произведение са:1. много особени хора - нали знаете,че всеки гений си е малко луд, и по тази причина ревниво пазят сътвореното; и 2. задължително вече са се сблъсквали в ранните си периоди с плагиатството. Така,че едва ли някой от тях би изпратил свое ново произведение на човек в когото няма доверие. Иначе, най-сигурният начин за защита на авторското право върху някакво произведение е неговата публикация. Или едновременното запознаване на определен кръг специалисти в областта с творбата. За вече доказалите се автори, проблема не стои толкова сериозно, защото по принцип те имат вече изграден стил. При тях проблема по-скоро е липсата на свежи идеи / за справка - Майкъл Джексън и делата за плагиатство срещу него/. Освен това, на разположение на засегнатия автор са и всички достижения на съвременната криминалистика. Интересното е обаче,че до момента аз нямам информация за подобен случай в историята - получател да изплагиатства. Напротив, по-удачният вариант за мене е ,запазването на писмото с надеждата, че след време написаното би могло да се превърне в ценен уникат. Това особено важи за любовните писма, така, че колеги, внимавайте, какво пишете, за да не се наложи след време да обяснявате колко много сте имали превид нещо друго! :-))))
remo

Назад към Интелектуална собственост