начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Какви са последствията

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Какви са последствията

Мнениеот bgarch » 14 Окт 2010, 10:18

Аз не знам да има предвиден ред в ЗУТ или в друг нормативен акт за атакуване на издадено удостоверение за регистрация или разрешение за ползване на сграда (чл. 177, ал. 1 и 2 ЗУТ). Тук целият спор се върти около хипотезата, че сградата е в процес на строителство (от издаване на РС до издаване на удостоверение за регистрация или разрешение за ползване). Но тя вече е въведена в експлоатация. Тук не издържа 225, ал. 2, т.1. Според мен в случая може да има само административни наказания на виновните лица в едногодишния давностен срок по 239, ал. 2, но не и други правни последици за собственика на сградата.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2010, 11:25

Съгласна.
Съвсем пресен пример - оставки.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 14 Окт 2010, 12:02

magodeoz написа:Прав сте, разбира се. Преди да стъпиш на някой на врата, хубаво е да си обуеш здрави обувки, нали така?

Така, така... и събарянето на РС, издадено от Кмет (Гл.арх.)/Министър не е като да гасиш пожар от въздуха! :D
И затова битува "няма НЕвъведен строеж, има НЕзавършен" (по ЗУТ :idea:)
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 14 Окт 2010, 14:52

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2010, 09:02, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Окт 2010, 16:06

Някак си не мога да си ги представя тези два различни строежа на един и същи административен адрес и в един и същи имот по застроителен план. Като как - един върху друг ли ще да са?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2010, 16:32

magodeoz написа:Някак си не мога да си ги представя тези два различни строежа на един и същи административен адрес и в един и същи имот по застроителен план. Като как - един върху друг ли ще да са?

:lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 14 Окт 2010, 16:40

probcho написа:От друга страна - УВЕ спада към индивидуалните административни актове по смисъла на ЗУТ, така че отново може да бъде атакуван!
Това е според мен! Но очаквам Melly да си кажи тежката дума! :D
А наказания може да има не само за администрацията, но и за строителния надзор!

На осн.чл.177,ал.3 от ЗУТ и искане на възложителя с вх.No ...../....., придружено с окончателен доклад от ..../.... на фирма ...., представлявана от управителя...., упражняваща строителен надзор, съгласно Лиценз ....., издаден от МРРБ и Заповед No РД-..../....(за оправомощаване на Гл.архитект или Директор) на Кмета на .... издавам
УДОСТОВЕРЕНИЕ No..../.... за ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СТРОЕЖ:......
.......

находящ се в УПИ ..., кв...по плана на ..., местност ..., с адм. адрес ... с възложители ...31 бр. с трите имена без ЕГН и една фирма ООД.., общината, ЧЕЗ, вода АД, топло АД[/size]
при спазване на следните огр.условия при ползване на строежа:без ограничение
Строежа е изпълнен в съотв. с одобр.проекти на ...от ...и РС..от ..на ..., Заповед за очевадна фак.грешка ..., Заповед ...за преработка за ...одобр.проекти на ...от ...; РС ... от ...за АС и топло, РС... от ... за външни "ВиК' връзки, РС ... от ... за кабел НН /външно ел./ и одобрените проекти на ... от ..., Протокол от ... за откр. на стр.полощадка и определяне на ... с резултатите от проверката на контролираните нива-изкоп,цокъл,корниз и било и изискв.към строежите, съгл. чл.169, ал.1 и 2 ЗУТ /за жилищна сграда/; Протокол от ... за ... (външните връзки - изредени 3 броя с иредени контролирани нива...) и изискванията на чл.169 ал.1 и 2 ЗУТ /за външни ВиК/
Строежът е заснет и нанесен в кад.план на ...., съгласно ....2 бр. удостоверения ..
Гаранционните срокове за СМР са съгласно договорите .... и наредбата по чл.160 ал.3 ЗУТ и започват да текат от деня на издаване на УВЕ..

При ползване на обекта да се спазват законовите разпоредби. (Финал,подпис и печат)

Еее... @ probcho, хайде атакувай Удостоверението :wink:
Сега видях: А ти защо питаш Melly дали УВЕ-то е ИАА?
Последна промяна anserk на 14 Окт 2010, 22:08, променена общо 3 пъти
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 14 Окт 2010, 16:53

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2010, 09:03, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Окт 2010, 17:07

anserk, уведоми ме за издаденото УВЕ по реда на ГПК, и ще го обжалвам в предвидения в чл. 215 (4) от ЗУТ срок (стига да имам правен интерес, разбира се). Нали в това удостоверение пише, че сградата е изградена по одобрени проекти, издадено разрешение за строеж, и т. н. документация, и нали издаващия удостоверението проверява тези неща?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2010, 17:24

Виждам аз, че и без мен ще стигнете до правия път. Малко се щурате... :roll: , ама иначе няма да е интересно.
Топло, топло.... :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 14 Окт 2010, 17:36

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2010, 09:03, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 14 Окт 2010, 18:05

probcho написа:Кое точно е въведено в експлоатация? Това, което е одобрено(по проект) или това, което е построено(на място)?

Въведено е в експлоатация това, което е разрешено по РС. Разбира се при въвеждането в експлоатация се прави екзекутивна документация, отразяваща извършените промени от одобрения проект. Така че спор няма, какво точно е въведено в експлоатация, дори и да е с променена кота корниз.
Друг е въпросът- допуснати ли са грешки при въвеждането на сградата в експлоатация? Твърдим, че са допуснати такива. Е, какъв е начина за атакуване на Удостоверението за въвеждане в експлоатация. Ако юристите твърдят, че то е ИАА и може да се атакува като всеки ИАА, нека да дадат пример за атакувано и свалено Удостоверение. И какво става след това. Аз лично не знам такъв прецедент в България, и понеже не съм юрист, а архитект, бих се радвал, ако някой юрист ме опровергае.Аз обаче знам случаи на атакувано в съда но оставено в сила Удостоверение, независимо от допуснати сериозни грешки в цялата процедура от разрешаването на строителството до въвеждането в експлоатация, точно по причина, че вече има издадено Удостоверение.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Окт 2010, 18:10

Стига бе, probcho, възрастни хора сме! Кой твърди, че КК е 15,60 м? Какво е това КК, изобщо? Яде ли се, пие ли се, друго ли се прави? Ако става въпрос за височина някаква - кой, кога, с какво и откъде докъде я е премерил? В конкретния случай сигурно има доклад, но какво от това? Докладът, сам по себе си, като какъв Акт се явява? Пред кого се обжалва? И удостоверението от кадастъра каква точно роля играе?
Относно правния интерес и нормите по ГПК не сте прав, но е много дълго да се обяснява защо.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 14 Окт 2010, 18:32

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2010, 09:04, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Окт 2010, 18:41

Просто се опитах, по непосредствен начин, да Ви обясня в какви води нагазвате. И как ще мигате на парцали, когато адвокатите на защитата Ви зададат същите тези въпроси (в по-щадящо-учтива форма, разбира се). Ама щом загубихте интерес към темата - здраве да е, аз лично няма да си разплета чорапите - зима иде!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 14 Окт 2010, 18:51

probcho, харесва ми стила ти да апострофираш на всяка изказана дума или фраза и то в червено! Браво! Впечатляващо!
Пък и не разбрах, защо трябва да се срамувам от архитектурното си звание. За теб архитект звучи някак си неубедително, мръсно или нещо друго? Не разбрах ти от какво точно потекло си и като какъв се изявяваш във форума. Може пък да е нещо по-възвишено и чисто, знае ли човек...Не виждам нещо по- нормално от това на тема строителство и регулации мнение да изказват предимно архитекти.
Та говоря за оставено в сила Удостоверение, потвърдено от ВАС. Затова, че вече е издадено и поради това не подлежи на отмяна. Това беше преди доста години и за съжаление трудно ще го открия в архива си.
Хайде сега ти дай пример на отменено Удостоверение от съда.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот anserk » 14 Окт 2010, 19:00

Извинения на всички от мен, но ми трябваше време от офиса до вилаета :D .
Ще отговоря на предизвикателството, но по-късно!
Лека вечер!
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 14 Окт 2010, 19:03

.
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Окт 2010, 19:07

probcho написа:magodeoz, и аз не си разплитам шушоните!
В съдебно заседание до сега не съм мигал на парцали, защото по безспорен начин доказвах, че не са запознати с материята.... А само някой адвокат, живееш в "условията" на "измислените" закончета, задават въпроси, които нямат нищо общо с реалния свят!

Приема се, но съдът не се интересува от това кой до колко "не е запознат с материята". Вашите изявления се приемат "за сведение", а съдебно-техническите експертизи се кредитират, или не. А съдът прилага "измислените закончета". Това му е работата.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 14 Окт 2010, 19:17

.
probcho
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация