начало

Наследство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство

Мнениеот geryto » 22 Сеп 2010, 14:30

Здравейте,

исках да попитам - преди 2 години почина майка ми, а наскоро и баща ми. От майка ми, заедно с баща ми, наследих земи. Сега като почина и той - трябва ли да ги декларирам някъде на мое име и дали се дължи данък наследство за тях? От татко остана един влог - трябва ли да се декларира и той на мое име като съобщя, че са от наследство и дължи ли се данък по спестяванията му?

Благодаря предварително!
geryto
Нов потребител

Re: Наследство

Мнениеот Pause » 22 Сеп 2010, 17:12

Чл. 124. (1) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Наследник, заветник или техен законен представител, който не подаде декларация по чл. 32, не я подаде в срок, не декларира или невярно декларира получено по наследство имущество, се наказват с глоба от 10 до 500 лв.

Ако,се дължеше данък и върху спестяванията може би хората ,щяха да си държат спестяванията на друго място.Дано не истървете 6 месечният срок ,ама казвате за едното наследство било преди две години.Лек ден :idea:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 22 Сеп 2010, 21:48

То може и 5 години да минат, въпроса е "кога е установил, че е наследил тези земи" :D - На негово място бих казал "преди по-малко от шест месеца" :wink:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот petq0123 » 23 Сеп 2010, 15:32

Ще се възползвам от създадената тема, ако е възможно да получа яснота по въпроса с правото на наследство. Ако БГ гражданин е напуснал страната през 40-50год., като там е създал ново семейство, наследниците му в чужбина имат ли право на наследство на имоти на територията на БГ и обратно БГ наследниците имат ли права върху имотите придобити в чужбина. Ще съм ви благодарна, ако може да ми дадете отговор.
petq0123
Младши потребител

Мнениеот Pause » 23 Сеп 2010, 15:47

Относно ,наследяването на имоти принципно в РБ наследниците по закон и по завещание ,където и да се намират имат право да наследяват.По вторият въпрос сори незнам :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 23 Сеп 2010, 15:51

Само една добавка към първия Ви въпрос - за имотите в БГ и наследниците "оттам" има значение дали наследниците са граждани на страна от EU или не, ако наследството включва и земи. До преди няколко години ограничението беше за всички чужденци, но сега важи само за граждани на страни извън EU.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот petq0123 » 23 Сеп 2010, 16:02

Въпросния имот е бил собственост на напусналия страната. Като собственици остават двете му дъщери в БГ. След като едната дарява своята 1/2ид.ч. на сестра си, за имота е издаден нот.акт за собственост за цялата земя. След смъртта на дарителката, нейните наследници оспорват дарението и след 13год. дела дарението е признато. Наследниците от чужбина не присъстват все още никъде като такива. Имат ли право да предявяват претенции от чужбина, след като наследодателя е починал преди повече от 15години.
petq0123
Младши потребител

Мнениеот Pause » 23 Сеп 2010, 16:23

petq0123 написа:Въпросния имот е бил собственост на напусналия страната. Като собственици остават двете му дъщери в БГ. След като едната дарява своята 1/2ид.ч. на сестра си, за имота е издаден нот.акт за собственост за цялата земя. След смъртта на дарителката, нейните наследници оспорват дарението и след 13год. дела дарението е признато. :?: Наследниците от чужбина :?: не присъстват все още никъде като такива. Имат ли право да предявяват претенции от чужбина, след като наследодателя е починал преди повече от 15години.

Така ли е или бъркам собственикът на имота напуска страната като преди това го дарява на двете си дъщери,след което едната дарява своята половина на сестра си
и после дарителката почива и наследниците и оспорват дарението и нататък не става ясно за мен .Обяснете фактическата обстановка.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот petq0123 » 23 Сеп 2010, 20:43

Простете за объркването.
40-те години наследодателя напуска страната (или бяга в случая). Изоставя съпругата си и 3 малолетни деца(едното от който е бебе и след като майка им умира след 2год. е взето в приемно семейство). От тогава наследодателя нито веднъж не се е прибирал в БГ. След като съпругата му в БГ почива, той създава ново семейство и има 2(3) деца (в чужбина). Имотите в БГ са стопанисвани от двете му дъщери. Едната дарява 1/2 идеална част на сестра си. След смърта на дарителката, нейните деца оспорват дарението, но както споменах след 13год.дела го загубват. Сега има ли възможност членовете от новосъздаденото от наследодателя семейство (в чужбина) да предявяват искове. Историята не само звучи заплетена, така че ако само ви обърквам много съжалявам и благодаря за получените до сега отговори. Споменавам делото защото има съдебно решение издадено от ВКС, което признава настоящите собственици на имота. Подлежи ли сега това решение на оспорване от страна на наследниците в чужбина и имат ли права върху този имот.
petq0123
Младши потребител

Назад към Данъчно право