- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
взета книжка и ново нарушение за управление без такава
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
взета книжка и ново нарушение за управление без такава
книжката ми беше взета за 0,7 промила преди 5 месеца за 6 месеца. днес се наложи да закарам колата си до застрахователите,спряха ме,обаче поради паниката си продължих. настигнаха ме и ми написаха акт за нарушаване на чл.103 и чл.150 от ЗДвП. Дали ще се стигне до дело и означава ли това ,че не мога да излизам в чужбина?
- bolshed
- Младши потребител
Re: взета книжка и ново нарушение за управление без такава
Колега, вие сте голям карък- за 5 месеца един път да се качите в кола и да ви хванат. При такава карма задължително адвокат, даже 2 по-добре.
- donchev
- Потребител
Mда, само проблеми с тия коли,май по-добре да ме возят.
Както и да е,значи казвате дело ще има със сигурност и няма да мога да излизам в чужбина ?
Както и да е,значи казвате дело ще има със сигурност и няма да мога да излизам в чужбина ?
- bolshed
- Младши потребител
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
Чудя се при това положение /отнета книжка/ защо не сте ползвал жокер - например "Обади се на приятел" , та сега да не трябва да разбирате що е туй "наказателно производство".
По въпроса за пътуване в чужбина - ако не се явявате на призовки, като нищо при някое влизане в страната ще усетите "желязната" - в буквален смисъл, сила на закона.
Чудя се при това положение /отнета книжка/ защо не сте ползвал жокер - например "Обади се на приятел" , та сега да не трябва да разбирате що е туй "наказателно производство".
По въпроса за пътуване в чужбина - ако не се явявате на призовки, като нищо при някое влизане в страната ще усетите "желязната" - в буквален смисъл, сила на закона.
- lexiss
- Младши потребител
Ясно,положението е тежко. В най-лошия случай получавам 2 години,а в най-добрия ? Не съм съден досега.
- bolshed
- Младши потребител
В най-добрия - глоба в размер на 500 лв. - по чл. 78а от НК.. Нещо като "промоция" за първата среща....
- sunshine_75
- Потребител
Подкрепям предходния пост, при условие, че в скоро време не е прилаган по отношение на вас, непослушни господине, или не ви се е случило нещо по-сериозно. Но, водейки се от изложеното, че не сте съден и според мен ще хванете "промоцията". Успех!
- lexiss
- Младши потребител
Не съм съгласен с нито едно от по-горните мнения, което ме учудва по отношение на някои от пишещите братя и сестри.
Фактически състав - за да има съставомерно деяние по 343в от НК е нужно наличието на няколко обективни признака в кумулативност:
1 - деецът да е бил правоспособен водач на МПС
2 - да е бил лишен от това право по административен ред
3 - след влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС, за което да е бил санкциониран по административен ред - този по чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП с влязло в сила наказателно постановление.
4- след влизането в сила на НП за нарушение на чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП но преди изтичане на срока на изтърпяване на наказанието "Лишаване от право да управлява МПС", деецът да е управлявал МПС.
Фактически състав в дадения случай:
Към питащия:
Ще може да напускате границата, но не и като водач на МПС.
Няма да има наказателно дело срещу Вас. Няма да има нито 78а, нито пробация, нито пък 2 години лишаване от свобода.
Ще имате една глоба от 100 до 300 лева по чл.177, ал.1, т.1.за нарушение на чл.150.
Ще имате и една глоба по чл.175, ал.1, т.3 пр.2 от ЗДвП - глоба от 50 до 200 лв и лишаване от правоуправление 1-6 месеца за нарушение на чл.103.
Фактически състав - за да има съставомерно деяние по 343в от НК е нужно наличието на няколко обективни признака в кумулативност:
1 - деецът да е бил правоспособен водач на МПС
2 - да е бил лишен от това право по административен ред
3 - след влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС, за което да е бил санкциониран по административен ред - този по чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП с влязло в сила наказателно постановление.
4- след влизането в сила на НП за нарушение на чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП но преди изтичане на срока на изтърпяване на наказанието "Лишаване от право да управлява МПС", деецът да е управлявал МПС.
Фактически състав в дадения случай:
bolshed написа:книжката ми беше взета за 0,7 промила преди 5 месеца за 6 месеца. днес се наложи да закарам колата си до застрахователите,спряха ме,обаче поради паниката си продължих. настигнаха ме и ми написаха акт за нарушаване на чл.103 и чл.150 от ЗДвП
Към питащия:
Ще може да напускате границата, но не и като водач на МПС.
Няма да има наказателно дело срещу Вас. Няма да има нито 78а, нито пробация, нито пък 2 години лишаване от свобода.
Ще имате една глоба от 100 до 300 лева по чл.177, ал.1, т.1.за нарушение на чл.150.
Ще имате и една глоба по чл.175, ал.1, т.3 пр.2 от ЗДвП - глоба от 50 до 200 лв и лишаване от правоуправление 1-6 месеца за нарушение на чл.103.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
И аз мисля че не е съставомерно. Ама знае ли човек - от 100 съд решения по 343 в няма единомислие . Примерно чел съм, че първото отнемане требва да е от нак. съд за да е съставомерно. Има и такива дето по тия изнесени факти тука си е съставомерно.
Парадокси някакви така че не си мисли че е невъзможна съставомерност.
Парадокси някакви така че не си мисли че е невъзможна съставомерност.
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
Несъставомерно е деянието, посипвам си главата с пепел... Анди и Волтрон са абсолютно прави ...
- sunshine_75
- Потребител
Слънце, приемам облога "Едно кафе"!
И вие, братя и сестри по призвание:
Ал.(2) на 343в има други обективни признаци в кумулативност:
1 - деецът да НЕ Е БИЛ правоспособен водач на МПС (или ако е бил правоспособен - да е ЗАГУБИЛ правата си).
2 - да е управлявал МПС и да е бил санкциониран по административен ред за това.
3 - в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС;
Тогава имаме състав на ал.(2) на чл.343в от НК.
При ал.(1) деецът е правоспособен, но е бил лишен от това право по административен ред. Признаците са:
1 - деецът Е БИЛ правоспособен водач на МПС
2 - ЛИШЕН е от това право по административен ред (а не е ЗАГУБИЛ правата си)
Тук тънкият момент на ал.1 е "срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява" , а не загубване на право.
Наказанието се налага само с НП. ПАМ не е наказание!
По ал.(2) деецът изначално на е правоспособен или е загубил правоспособност, но не чрез наложено административно наказание, а чрез ПАМ.
П.П. - разрасна (без "т").
И вие, братя и сестри по призвание:
Ал.(2) на 343в има други обективни признаци в кумулативност:
1 - деецът да НЕ Е БИЛ правоспособен водач на МПС (или ако е бил правоспособен - да е ЗАГУБИЛ правата си).
2 - да е управлявал МПС и да е бил санкциониран по административен ред за това.
3 - в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС;
Тогава имаме състав на ал.(2) на чл.343в от НК.
При ал.(1) деецът е правоспособен, но е бил лишен от това право по административен ред. Признаците са:
1 - деецът Е БИЛ правоспособен водач на МПС
2 - ЛИШЕН е от това право по административен ред (а не е ЗАГУБИЛ правата си)
Тук тънкият момент на ал.1 е "срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява" , а не загубване на право.
Наказанието се налага само с НП. ПАМ не е наказание!
По ал.(2) деецът изначално на е правоспособен или е загубил правоспособност, но не чрез наложено административно наказание, а чрез ПАМ.
П.П. - разрасна (без "т").
Последна промяна andy70 на 29 Авг 2010, 21:21, променена общо 1 път
-
andy70 - Потребител
Към питащия bolshed:
Тъй като темата стана доста интересна, пък и си имаме облог с Поли, напишете повече подробности за наложеното Ви наказание преди 5 месеца и какъв е бил броя на контролните Ви точки преди.
Лично аз смятам, че на питащия са отнети 10 к.т. по чл.4, ал.(1), т.1 от Наредба Iз-1959 от 27.12.2007, ЛИШЕН е от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, а размера на паричната глоба не е важен.
След което е последвало нарушението от 26 август т.г., което е предмет на разглеждане тук.
Тъй като темата стана доста интересна, пък и си имаме облог с Поли, напишете повече подробности за наложеното Ви наказание преди 5 месеца и какъв е бил броя на контролните Ви точки преди.
Лично аз смятам, че на питащия са отнети 10 к.т. по чл.4, ал.(1), т.1 от Наредба Iз-1959 от 27.12.2007, ЛИШЕН е от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, а размера на паричната глоба не е важен.
След което е последвало нарушението от 26 август т.г., което е предмет на разглеждане тук.
-
andy70 - Потребител
Познахте,отнемат ми 10точки,имах максималният брой - 39. 6месеца без СУМПС и 270лв глоба.Не мога да намеря постановлението ,за да кажа член,алинея....
- bolshed
- Младши потребител
Кафенцето да е със сметана.
Към питащия - пишете какво е развитието по казуса. Ако имате нещо по-различно от глоба от 100 до 300 лева по чл.177, ал.1, т.1.за нарушение на чл.150 и глоба по чл.175, ал.1, т.3 пр.2 от ЗДвП от 50 до 200 лв и лишаване от правоуправление 1-6 месеца за нарушение на чл.103, се задължавам с две кафета.
Към питащия - пишете какво е развитието по казуса. Ако имате нещо по-различно от глоба от 100 до 300 лева по чл.177, ал.1, т.1.за нарушение на чл.150 и глоба по чл.175, ал.1, т.3 пр.2 от ЗДвП от 50 до 200 лв и лишаване от правоуправление 1-6 месеца за нарушение на чл.103, се задължавам с две кафета.
-
andy70 - Потребител
andy70 май печели кафе вижте прикаченият фаил.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bolshed
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|