- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сгрешен акт от НОИ!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Сгрешен акт от НОИ!
Аз съм от майките ,които са надвезели майчинство. Т.е. нарушила съм чл.53 ал.4 от КСО. От НОИ ми съставих акт, където ревизорката е записала на първа страница "Ревизиран период 01 септември 2009 до 30 юни 2009г". На всички е ясно, че такъв период на парктика не може да съществува. Верния период е 05 януари 2009 до 30 юни 2009. По нататък в такта не е заипсан повече този период. Към акта е приложена справка за сумите, които подлежат на връщане, със съответните лихви. Там вече е описан правилно периода. Според вас тази грешка в първата страница достатъчно основание ли е да се обжалва акта и има ли вероятнст той да "падне в съда"??
- dan4eto79
- Нов потребител
Re: Сгрешен акт от НОИ!
Съмнявам се изобщо да се стигне до съд.
АПК
Поправка на очевидна фактическа грешка, допълване и тълкуване
Чл. 62. (1) Преди изтичане на срока за обжалване административният орган може да отстрани допуснати непълноти в акта. За нанесените промени се съобщава на заинтересованите лица. Решението за допълване подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
(2) Очевидни фактически грешки, допуснати в административния акт, се поправят от органа, който го е издал, и след изтичане на срока за обжалване. За поправката на очевидни фактически грешки се съобщава на заинтересованите лица. Решението за поправянето подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
(3) Органът, издал решението, по искане на страните изяснява писмено действителното му съдържание. Тълкуване не може да се иска, след като актът е изпълнен. Актът за тълкуване подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
АПК
Поправка на очевидна фактическа грешка, допълване и тълкуване
Чл. 62. (1) Преди изтичане на срока за обжалване административният орган може да отстрани допуснати непълноти в акта. За нанесените промени се съобщава на заинтересованите лица. Решението за допълване подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
(2) Очевидни фактически грешки, допуснати в административния акт, се поправят от органа, който го е издал, и след изтичане на срока за обжалване. За поправката на очевидни фактически грешки се съобщава на заинтересованите лица. Решението за поправянето подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
(3) Органът, издал решението, по искане на страните изяснява писмено действителното му съдържание. Тълкуване не може да се иска, след като актът е изпълнен. Актът за тълкуване подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
-
narina - Потребител
"Решението за поправянето подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред."[
Вече подмених сгрешената страница. Но можеше ли да обжалвам тази поправка на грешката. По нататък в акта видях, че на още 2 места е записан периода , но вечве верен. Освен това има анализ, в който ясно е описно за какъв период и какви суми става въпрос. Мисля, че нямаше смисъл да се боря с ревизорката и да обжалвам пред съда.
Вече подмених сгрешената страница. Но можеше ли да обжалвам тази поправка на грешката. По нататък в акта видях, че на още 2 места е записан периода , но вечве верен. Освен това има анализ, в който ясно е описно за какъв период и какви суми става въпрос. Мисля, че нямаше смисъл да се боря с ревизорката и да обжалвам пред съда.
- dan4eto79
- Нов потребител
Но можеше ли да обжалвам тази поправка на грешката.
Законът Ви дава това право, но
Мисля, че нямаше смисъл да се боря с ревизорката и да обжалвам пред ... съда.
Правилно. /Освен, ако не съществува друг порок на ИАА, за който не сте споменали./
В крайна сметка, сама казвате, че наистина имате да възстановявате.
п.с. Защо Вие сте подменили сгрешената страница?
-
narina - Потребител
Защо Вие сте подменили сгрешената страница?
Не аз, ревизорката я подмени реално. Но аз се съгласих.
- dan4eto79
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|