начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

АКТ - ВИНЕТКА

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: АКТ - ВИНЕТКА

Мнениеот sogio » 15 Апр 2010, 12:09

A.Pato написа:Ще отрека, че съм Ви дал подобен съвет, но бихте могли да ви хрумне да намерите някой да "свидетелства", че в момента на съставяне на акта сте имали залепен винетен стикер на предното стъкло, като приложите по делото фактурата и втория отрязък от стикера. :wink:

Това с кошаревските свидетели не е много сигурно, но пък с фактурата и отразъка от стикера със сигурност ще свърши работа, естествено ако е с дата, която ако не предхожда, то поне съвпада с датата на съставяне на акта.
В този случай вече може да се разсъждава за това какво точно противоправно поведение санкционира ЗДвП - чл.173, ал.3. Формално погледнато, наказва се само неплащането на винетната такса, а не липсата на залепен валиден винетен стикер, за разлика от случаите със заплащането на ГО и залепването на стъклото на стикера за това - чл.179, ал.4 ЗДвП. Доколкото знам има противоречива практика на съдилищата по този въпрос.
Освен това чл.179, ал.3 препраща към чл.10, ал.2 от ЗП, която има антидискриминационен характер (след изм. през 2008 г.) и нищо общо с инкриминираното в текста на ЗДвП деяние. Явно не е синхронизиран ЗдвП с измененията на ЗП, където в чл.10а, ал.2 се указва начина на определяне на дължимите винетни такси. Към чл.10, ал.2 от ЗП препраща и чл.100, ал.2 от ЗДвП, както и чл.139, ал.5 от ЗДвП. В този смисъл доколкото задължаващите норми от ЗДвП имат бланкетен характер и препращат към разпоредба, която не урежда тази материя, чудя се има ли изобщо нарушение и ако има не се ли ограничава по този начин правото на защита на нарушителя.

P.S. Надявам се да няма грешка в моя АПИС относно изписването на нормата от ЗП, към която препраща ЗДвП.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 15 Апр 2010, 12:30

sogio написа:P.S. Надявам се да няма грешка в моя АПИС относно изписването на нормата от ЗП, към която препраща ЗДвП.

То май няма и как да има грешка, защото доколкото виждам, последните изм. на тези разпоредби са от 2007 г.
sogio
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Фев 2011, 12:21

Ще си позволя да изтупам праха от тази тема с един въпрос.
На колега в офиса са му съставили акт за непремахнат стар винетен стикер. Обаче това е станало в границите на населено място. Гледам, чета закона, и навсякъде става въпрос за "републиканската пътна мрежа":
Чл. 100. (2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.

Чл. 179. (3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:

4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 t, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 100 лв.

Какво е вашето мнение, акта правомерно ли е съставен?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 08 Фев 2011, 13:12

Как свършва ли ... ? Едва ли като в приказките със щастлив край! Битият бит - другото е нецензурно! А сега и за капак уверичиха размера на глобите. Няма как, наближават избори и изникват все повече изобретатели, допринасящи за попълване на откраднатите "на зелено" разменни единици, така необходими за запълване на дупките ... ! А който си нема друга работа, да ходи да рита срещу ръженя ... !!! :mrgreen:
leonardos
Потребител

Мнениеот leonardos » 08 Фев 2011, 13:18

Вероятно текста се нуждае от уточнение : "Да премахне преварително, преди да залепи новия винетен стикер .. " Иначе предното панорамно стъкло би заприличало на територията около Орландовци. :roll:
leonardos
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Фев 2011, 15:30

Може пък да не искам да си купя нова винетка точно на 01.02.2011. Ще си я купя март, април, август... когато си поискам.
Но не това е въпроса. Въпроса е "защо в града"?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 08 Фев 2011, 17:36

...
Последна промяна kuzdov на 11 Фев 2011, 16:13, променена общо 1 път
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот vetre » 09 Фев 2011, 18:39

а по кой член е нарушевнието?
защото казаха по новините скоро че ще глобяват за стари стикери,
но на основание че ограничавали видимостта.
vetre
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Фев 2011, 16:53

Колегата беше командировка, на като се върна се установи, че е точно по чл. 100, ал 4 т. 3.
(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа:
...
3. стъклата и огледалата чисти.

И с'я у моята кратуна напира въпроса "Как аджеба когато една винетка не й е изтекъл срока не пречи, а след туй изведнъж почва да става пречка за видимостта?" Да не говорим, че новата винетка е значително по-голяма като площ от старата и пречи повече...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот crane_law » 10 Фев 2011, 22:53

"TheOldMan"
Колегата беше командировка, на като се върна се установи, че е точно по чл. 100, ал 4 т. 3.

По съм съгласен на чл.100, ал.2 ЗДвП
Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
Лошото е, че някои КАТ-ове в страната отиват директно на 179 ал.3 :x
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот leonardos » 30 Май 2011, 23:26

Е, за тях е допустимо, важното е планът върви и се отчита дейност! Горките те ... ако ги застигнат всички казани пожелания по тяхен адрес :roll:
leonardos
Потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Юни 2011, 22:56

ето последната редакция на ЗДвП относно винетките
чл. 179, ал (3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:
1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) и повече оси, които имат технически допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона - 3000 лв.;
2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса, и/или които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 (дванадесет) тона - 1500 лв.;
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 600 лв.;
4. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 300 лв.
(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища за което е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, по-ниска от нормативно установената за съответната категория, се наказва с глоба, както следва:
1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари, и на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) и повече оси, които имат технически допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона - 1500 лв.;
2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса, и/или които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 (дванадесет) тона - 750 лв.;
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 300 лв.
iva_sh
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юни 2011, 10:37

Ето го и развитието на случая:
Изображение
линк към НП с по-висока резолюция: http://media.snimka.bg/8872/023998760-big.jpg

Моля, обърнете внимание върху датата на съставяне на наказателното постановление - 01.03.2011.

Сега да разгледаме ЗДвП:
Стара редакция на чл. 179 (от 2007 година):

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер[size=10pt] или винетен стикер с изтекъл срок,[/size] се наказва с глоба, както следва:
....
4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост [size=10pt]- 100 лв.[/size]

И новата редакция, посочена от iva_sh:
http://179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., [size=10pt]изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.)[/size] Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:

4. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 300 лв.

Забелязваме, че израза "или винетен стикер с изтекъл срок" е изчезнал, на негово място се е появил "винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното" (демек менте). Нас ни интересува обаче изтеклия срок. Промяната в члена е извършена чрез публикация в ДВ 39 от 2011-та година, който излиза на ... 20 Май 2011г. А НП е съставено на 01 март 2011. По всички правила с НП е трябвало да се наложи наказание от 100 лева, което отваря вратичката за обжалване тъй като акта е съставен в границите на населено място.
Моето скромно некомпетентно мнение е, че съставителя на НП е нарушил закона действащ в момента на съставянето му налагайки наказание каквото не е предвидено в него, и съответно НП е нищожно. Какво е вашето мнение?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 25 Юни 2011, 10:19

Аз ли нещо пропускам или наистина горното НП няма нищо общо с цитирания чл. 179?
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юни 2011, 11:21

kuzdov написа:Аз ли нещо пропускам или наистина горното НП няма нищо общо с цитирания чл. 179?

Не пропускате- няма общо, нарушението е по чл. 100 и правилно е ангажирана отговорност по чл. 183 и чл. 185.
Въпреки това, според мен, при съдебна проверка няма да издържи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Юни 2011, 12:27

kuzdov написа:Аз ли нещо пропускам или наистина горното НП няма нищо общо с цитирания чл. 179?

По време на съставянето на НП е действал стария вариант на ЗДвП, в чл. 179 на който е било записано наказание точно за това нарушение - непремахване на винетен стикер с изтекъл срок. Предвидена е и санкция от 100 лева за това деяние. Защо не е наложено наказание по 179, а по "общия" 185?
Чл. 179 е променен през МАЙ, а НП е издадено през МАРТ. Или вече е модно да се налагат наказания по закони, които още не са влезли в сила?
Мен ми е ясно, че искат да минат под необжалваемия минимум от 50 лева, за да откажат човека да спори, но това не е съвсем честно. Да, искам си 100-те лева глоба, защото ще мога да го обжалвам!
А за мръсните номера... Ами февруари месец след като си карал 1 час по околовръстното, просто няма кола на която номера да не е мръсен. Но това е друга тема...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юни 2011, 13:44

Защо не е наложено наказание по 179, а по "общия" 185?

Защото дата на съставяне на НП не съответства не действителната :) ( питаш за неща, които знаеш).

И сега можеш да го жалиш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Юни 2011, 18:58

А какво става с шефа на полицията на Сливница?

Чл. 308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.

Чл. 310. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако престъплението по чл. 308, ал. 1, и чл. 309, ал. 1 и 2 е извършено от длъжностно лице в кръга на службата му, наказанието е лишаване от свобода до пет години, а в случаите по чл. 308, ал. 2 и 3 - лишаване от свобода до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6 .

Документа е съставен и е "използуван" - чрез него са прибрани едни пари от джоба на един човек. Да стяга бохчата с партенките? :)
TheOldMan
Активен потребител

Предишна

Назад към Административно право