начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

АКТ - ВИНЕТКА

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

АКТ - ВИНЕТКА

Мнениеот jpetrov » 05 Апр 2010, 21:30

Здравейте,нужна ми е малко помощ и съвет.
Писаха ми акт,че нямам винетка и предното стъкло обзорно е спукано.Аз писан че имам не съм съгласен с акта.Спряха ме на 100м след табелата за винетка на излизане от града,а преди това нямаше никъде обозначено място или отбивка за връщане в града.Има ли някакъв шанс да отпадне акта в съда?До 3 дена трябва да напиша какви са ми възраженията.Благодаря предварително за съветите :)
jpetrov
Нов потребител

Re: АКТ - ВИНЕТКА

Мнениеот TheOldMan » 05 Апр 2010, 22:14

Съгласно закона за движение по пътищата колата е технически неизправна, ако предното стъкло е спукано. Не виждам какво е нередното на акта, за да отпадне. Или оспорвате, че стъклото е спукано?
По същия начин стои и въпроса за винетката - излезли сте на 100 метра след границата на населеното място, а за да го правите, ви е необходима винетка. Нямате - получавате акт. Акта си е законосъобразен. Дали са 100 метра, или 10 сантиметра - въпроса е в рамките на спора на маса на 3 ракии, но не и юридически - границата е линията, на която е поставен знака, и една педя зад него да сте минали, е незаконно.
Нямало отбивка... ми спрете колата преди табелата, върнете се пеш в пощата на населеното място, купете си винетка, върнете се до МПС-то и си я залепете. Какъв е проблема? :)

Сега, може да се търсят някакви формални поводи за отпадане на акта - пропуснати данни в самия акт, някакви други грешки, липса на правомощия... но това е въпрос на опитност на адвоката и полицаите, писали акта. Нарушение има, съставен е акт, оттук нататък всичко е божа работа.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 10:14

Глобяват ме за неплатена винетна такса,а аз имах платена такса но стикера не е на стъклото + това секунди преди да ме спрат имаще камион пред мен и ми спука стуклото!
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот countessbathory » 06 Апр 2010, 11:18

jpetrov написа:Глобяват ме за неплатена винетна такса,а аз имах платена такса но стикера не е на стъклото + това секунди преди да ме спрат имаще камион пред мен и ми спука стуклото!

Ами напишете го така- може да ви назначат психиатрична експертиза и да ви освободят от отговорност... :D
countessbathory
Младши потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 12:20

И все пак,според всеки закон съм в нарушение,така ли?
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 06 Апр 2010, 12:40

консултирайте се с адвокат в тази материя, аз имах едени познат му махнаха глобата, защото се оказа, че полицаите неправилно са я калкулирали и са му поставили някаква висока глоба по несъществуващ текст, но доката не влезе в съд делото не може да знаете.
Освен това версията ви изглежда доста невероятна, честно.
Доколкото знам ако си държиш винетката в джоба, така или иначе си в нарушение, трябва да е на стъклото залепена, а ако ти е счупено ти се издава нова, това се удостоверява по някакъв ред, но ако имаш счупено стъкло и с това си мислиш, че е налице извинение да не я залепиш то си дължиш двойната глоба веднъж за липса на винетка и веднъж да стъклото.
А иполицаите почти винаги чакат почти зад знака за път с винетка, така че 100-200 или 500 м са без значение.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 12:54

Аз излизам от второстепенен път на главен път който е еднопосочен и имам знак "задължително надясно".Тръгвам по този път и след 50м е Табелата за "Край на Града" ,а след още 50м е табелата "Винетка".Няма нито отбивка нито обръщало за да се върна към града.
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Апр 2010, 14:45

jpetrov написа:И все пак,според всеки закон съм в нарушение,така ли?

Да кажем, не на всеки един закон, но ако ви се чете- ЗП, Наредба за реда и условията за събиране на винетни такси и ЗДвП.
Глобата ви е по-голяма от размера на винетната такса, но и вие си знаете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 14:54

Ами това може ли да помогне "чл.28 от ЗАНН" и/или "чл.52 ал.4 от ЗАНН"?
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 06 Апр 2010, 16:23

Ще отрека, че съм Ви дал подобен съвет, но бихте могли да ви хрумне да намерите някой да "свидетелства", че в момента на съставяне на акта сте имали залепен винетен стикер на предното стъкло, като приложите по делото фактурата и втория отрязък от стикера. :wink:
A.Pato
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Апр 2010, 16:39

Чл. 293. (1) (Предишен текст на чл. 293, доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Който подбужда другиго към престъпление по чл. 290, 290а и 291, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

(2) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Ако се подбуждат две или повече лица и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода до три години.

Винаги можете да се позовете на малозначителност. Друг е въпросът дали ще се възприеме от съдебният състав.

п.п. A.Pato ?!?
Да не казвам, че съветът не е добър не само на посоченото основание. ЗП указва за идентични ситуации.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 17:20

И все пак ще се консултирам с адвокат.Благодаря за вниманието и отделеното време.
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот dracata » 06 Апр 2010, 18:25

Глобата за без винетка за лек автомобил=100лв.Не ги интересува дали стъклото ти е било пукнато 5-10сек.преди това от изпреварващ тов.автомобил.Незалепената винетка също е невалидна.По добре да беше се ''разбрал''с органите на МВР и да се искараш виновен,че си объркал пътя или нещо подобно-някой път минава зависи как ще походиш към полицаите.Сега ако те са объркали нещо в написването на акта имаш минимален шанс.Но ако всичко е наред с акта по добре да си платиш 100лв.-по тоя начин винетката става 167лв.,а ако отидеш на съд може да загубиш повече ти решаваш колега.УСПЕХ
dracata
Потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 23:10

За пукнато стъкло колко пари е глобата?
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот jpetrov » 06 Апр 2010, 23:26

Ако спечеля делото случайно,разноските по адвоката плащат ли ги КАТ?
jpetrov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Апр 2010, 23:34

Не.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dracata » 07 Апр 2010, 08:08

За пукнато стъкло имат право да спрат автомобила от движение.Сигурно има и глоба.Нарушил си чл.171ал.2,буква(ж)от Закон за движение по пътищата.Ако се беше обадил на 166 и да им кажеш,че при разминаването с камион,или друго мпс ти е спукано стъклото да ти изпратят патрул за съставяне на протокол за птп-който ти и нужен за пред застрахователите,със сигурност нямаше сега да имаш акт,правил съм го и става.
dracata
Потребител

Мнениеот novozagorski » 07 Апр 2010, 12:58

Буква Ж няма!?! :|
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот A.Pato » 07 Апр 2010, 14:10

Колега Поли, нито склонявам, нито давам съвет, казвам, че на човека може да му хрумне просто подобно нещо. Виждал съм как пада във ВРС наказателно постановление за винетка, която жалбоподателят не беше залепил на стъклото си. И като се замисля, че АУАН е съставен почти сигурно без свидетели ... :) Аз съм до тук с този казус, който каквото иска да прави, успех с обжалването.
A.Pato
Потребител

Мнениеот nikiboy » 15 Апр 2010, 09:56

И сега ще разкаже ли някой "как свършва този филм с винетката" :D
nikiboy
Потребител

Следваща

Назад към Административно право