начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Акт при шофьорска книжка от Испания

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт при шофьорска книжка от Испания

Мнениеот jab4eto » 04 Мар 2010, 00:25

Здравейте, имам следното питане...днес ме спря КАТ за проверка и се оказа че нямам аптечка и светлоотразителна жилетка, всичко друго си беше ОК но все пак вината си е моя. Та катаджията ми каза че за тези две нарушения трябва да ми напише акт и да ми вземе книжката. Аз карам с Испанска книжка и там няма талон както при българските книжки, все пак с българска книжка при такива дребни нарушения се взима талона а книжката остава при теб. Някой може ли да ми каже наистина ли в закона пише че можеш да вземеш чужда шофьорска книжка или само акт се пише без да се отнема книжката. Търсих из нета такава информация но не намерих.
jab4eto
Младши потребител

Re: Акт при шофьорска книжка от Испания

Мнениеот TheOldMan » 04 Мар 2010, 23:54

A в Испания как процедират, когато ви се налага наказание? Визмат ли я, или ви пишат само акт?

Иначе не би трябвало да има право да ви взима книжката. Тя е и официалне документ за самоличност, и не можете да бъдете лишавана от него (е, докато имате право да управлявате МПС).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nksuccess » 04 Мар 2010, 23:56

Нямат право да вземат книжката.
nksuccess
Потребител

Мнениеот jab4eto » 05 Мар 2010, 01:51

И аз зная че това е официален документ, но заради това питам тук...катаджията каза че вече можели да взимат книжката и и трябва да платя акта и тогава пак ще си я получа. Чудно ми е ако бях испанец който е дошъл на почивка в България с колата и в Петък вечер ме спрат и ми вземат книжката....ще трябва да бъдя без документи чак до Понеделник, за да си платя глобата и да си получа книжката.....???
jab4eto
Младши потребител

Мнениеот hristo2834 » 05 Мар 2010, 14:50

На мен са ми взимали книжка в Румъния след като влезнаха в европейския съюз, имаше глоба, по техни пари, но помня че отиваше към 100 евро, разбира се нищо не платих, а книжката си я взех от КАТ в България с пожелания за лек ден. Та мисълта ми е испанците не ги мисли, на тях и да им вземат книжката ще им я пратят на часа обратно за Испания през посолството, вероятно ще нахокат катаджията, глобата няма да бъде заплатена. Но твоят случай е друг, ти имаш испанска книжка но не си испанец, затова катаджията спокойно ти е щипнал книжката. В случая ми се струва че тази книжка не е документ за самоличност, нищо не е, ако беше така нямаше да я вземе, предполагам че са инструктирани поне за това, едва ли го е направил на своя глава.
hristo2834
Потребител

Назад към Административно право