начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трябва ли да подавам декларация когато имам квартирарант

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трябва ли да подавам декларация когато имам квартирарант

Мнениеот zzuuzzkkaa » 17 Ное 2009, 16:20

здравейте, ще правя услуга на приятел, който е военен и ще се регистрира на нашия адрес все едно е под наем за да получава квартирни. Въпросът ми е дали трябва аз да подавям някаква декларация в общината или някъде другаде. Да не се укаже след време, че е трябвало да декларирам този фиктивен доход и да се навлека главоболия. Благодаря предварително!
zzuuzzkkaa
Нов потребител

Re: трябва ли да подавам декларация когато имам квартирарант

Мнениеот DEKAH » 17 Ное 2009, 16:58

договор за наем?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот danyb » 11 Яну 2010, 00:06

Неизвестно е как приятеля ви получава тези квартирни-искат ли му някакви документи, наемен договор,разписки . Имаше такива моменти-заплащане на дневни и квартирни без документ, но това беше при командировка. А вашия случай какъв е вие си знаете. Най-много да платите плоските 10% и може да се договорите с приятеля да ви ги даде!
danyb
Нов потребител

Мнениеот naska73 » 30 Яну 2010, 23:50

ЗДРАВЕЙТЕ! И вие като мен се явявате съвестен данъкоплатец. Понеже разнищих като юрист сам за себе си този въпрос ще ви опиша ситуацията по-подробно. Съгласно Закона за облагане доходите на физическите лица, ако отдавате недвижим имот под наем следва до 15-то число на месеца следващ тримесечието, т.е. до 15 април да подадете платите данък за получения доход - нарича се авансово внасяне на данъка, в ТД на НАП по постоянния ви адрес. Значи събирате за януари, февруари и март получения размер на наема, приспадате си 25% нормативнопризнати разходи /не са нужни документи за доказване на тези разходи - закона ги признава/ и върху остатъка дължите 10% данък, т.нар. плосък данък. Това е законовото положение. Просто разучете дали приятеля ви е представил някакъв документ, декларация и пр. и какво е съдържанието им, за да се ориентирате. Иначе, отговорилия ви вече е прав, ако го правите просто така, като услуга на приятел, доколкото разбирам безвъзмездно, може вие да се окажете в неприятна ситуация. Важно е и дали живеете в етажна собственост, в сграда с над три апартамента. Както знаете върви процедурата по регистриране на апартаментите и в т.нар.домови книги се вписват и обитателите - несобствениците. Това не е маловажно най-вече според мен за наемодателите. Успех!!!
naska73
Нов потребител

Мнениеот sisi19 » 31 Яну 2010, 20:52

По ЗС (ако не се бъркам)договор за наем се декларира ако същият е повче от 1 година.
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2010, 08:40

sisi19 написа:По ЗС (ако не се бъркам)договор за наем се декларира ако същият е повче от 1 година.

:) Влече те правото, спор няма. :D :lol:
Това е спам, но наистина не устоях. Семейно, наказателно, сега облигационно и разни вписвания. :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 01 Фев 2010, 16:22

zzuuzzkkaa написа:здравейте, ще правя услуга на приятел, който е военен и ще се регистрира на нашия адрес все едно е под наем за да получава квартирни. Въпросът ми е дали трябва аз да подавям някаква декларация в общината или някъде другаде. Да не се укаже след време, че е трябвало да декларирам този фиктивен доход и да се навлека главоболия. Благодаря предварително!

При всички положения Вие трябва да декларирате този доход пред НАП в годишната данъчна декларация. Съответно ще се наложи да плащате и плосък данък.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 01 Фев 2010, 17:51

Ще декларира, ако взема пари ;-))) За радост при частните лица все още се прилага "касовият" метод, а не метода на начислението 8)

Пък доколкото разбирам, никой не говори за безвъзмездна услуга, щото ако е безвъзмездна, няма да има квартирни :P
Това е от данъчна страна ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 06 Фев 2010, 21:51

poli_g написа:
sisi19 написа:По ЗС (ако не се бъркам)договор за наем се декларира ако същият е повче от 1 година.

:) Влече те правото, спор няма. :D :lol:
Това е спам, но наистина не устоях. Семейно, наказателно, сега облигационно и разни вписвания. :wink:

Нали, ама го намерих къдее - хааа, няма да ми избяга товя "тъничко членче" :D :D
ХI. ВПИСВАНИЯ
112. Вписват се:

а) (доп. - ДВ, бр. 87 от 1974 г., изм., бр. 33 от 1996 г., доп., бр. 34 от 2000 г.) всички актове, с които се прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти, както и актове, с които се признават такива права;
е) договорите за наем на недвижим имот за срок по-дълъг от една година;
sisi19
Потребител

Мнениеот nioto » 07 Фев 2010, 20:42

Нормативно признатите разходи са 10% , а не 25%.
nioto
Младши потребител

Назад към Данъчно право