Здравейте!
Управител съм на регистрирана по ДДС фирма (ЕООД) в България . Имам сключен договор с немска фирма, за проектиране на кораби. Естеството на работа е такова, че се налага да изпълнявам проектите от Германия. През цялата 2009 година, с няколко прекъсвания, работих в Германия. Издавам фактури на немската фирма, на които не се начислява ДДС. Всеки месец имам фирмени разходи, като например: наем за апартамент, сметки за ток и парно, сметка за доставка на интернет, самолетни билети, билети от обществен транспорт в Германия, покупка на компютърна техника и др. На всички тези фирмени разходи Германия начислява ДДС.
Бих искал да разбера, мога ли да подам документи за връщане на начисленото в Германия ДДС.
Благодаря Ви !
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Връщане на ДДС /ДИРЕКТИВА 2008/9/ЕО НА СЪВЕТА/
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Връщане на ДДС /ДИРЕКТИВА 2008/9/ЕО НА СЪВЕТА/
Всеки месец имам фирмени разходи, като например: наем за апартамент, сметки за ток и парно, сметка за доставка на интернет, самолетни билети, билети от обществен транспорт в Германия, покупка на компютърна техника и др.
Към тези разходи може да прибавиш и един за консултация.
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
Отправих запитване тук, след като се консултирах със счетоводителя си ! Процедурата до края на тази година се извършва изцяло в Германия, но от 1.01.2010 влизат в сила промени. Министерство на финансите в Германия ме информира, че трябва да подам заявление към съответната българска институция. В България очевидно почти никой нищо не знае. Разказах накратко личния си случай, за да не говорим абстрактно, но темата е "Връщане на ДДС според ДИРЕКТИВА 2008/9/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ" !!!
- plamenagercheva
- Нов потребител
Въпросът ви е от компетентността на немските данъчни власти, не на българските.
Само като насока, в обратният вариант - шваби, ако дойдат тук да вършат туй онуй, ще се прилага НАРЕДБА № Н-11 от 24 август 2006 г. за възстановяване на платен данък върху добавената стойност на чуждестранни лица, установени ирегистрирани за целите на данък върху добавената стойност на територията на Общността.
Но на мен специално хич на ми харесва това фактуриране от България (прилагане на чл.21 ал.3 от ЗДДС), при положение че дейността е извършвана изцяло в Германия, има наети недвижими имоти. Ако съм заядлив немски данъчен, по-скоро бих ви регистрирал по немското ДДС, независимо от тукашната ви регистрация
Само като насока, в обратният вариант - шваби, ако дойдат тук да вършат туй онуй, ще се прилага НАРЕДБА № Н-11 от 24 август 2006 г. за възстановяване на платен данък върху добавената стойност на чуждестранни лица, установени ирегистрирани за целите на данък върху добавената стойност на територията на Общността.
Но на мен специално хич на ми харесва това фактуриране от България (прилагане на чл.21 ал.3 от ЗДДС), при положение че дейността е извършвана изцяло в Германия, има наети недвижими имоти. Ако съм заядлив немски данъчен, по-скоро бих ви регистрирал по немското ДДС, независимо от тукашната ви регистрация
- prnedev
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|