Мога ли да получа платена трудова борса в България, след като съм работила 3 поредни години в Кипър - сезонна работа по 7 месеца?
Трябват ли някакви специални документи?
Как мога да постъпя?
От борсата не искат да отговорят категорично. Въртят, сучат и няма развитие. Видимо с тях няма да мога да се оправя.
Вие можете ли да помогнете? Какво знаете по този казус?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пари от борсата?!Ама как?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пари от борсата?!Ама как?
Материята е специфична и трябва да се прочетат обстойно нормативните актове. Идеята е да се намалява регистрацията на хора в БТ и да получаат по-малко пари и за по-кратко време.
- usra_ovcova
- Потребител
Отговорът се съдържа тук:
Право на парично обезщетение за безработица
Чл. 54а. (1) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.
(2) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
Ако са изпълнени условията в болднатите текстове би трябвало да имате право на парично обезщетение
Право на парично обезщетение за безработица
Чл. 54а. (1) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.
(2) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
Ако са изпълнени условията в болднатите текстове би трябвало да имате право на парично обезщетение
- mosqito
- Младши потребител
...и освен това мисля, че Вие имате право да получите помощта в размера на съответната страна, чийто гражданин сте (или може би дори не гражданин, а просто пребиваващ) . В случая не сте гражданин на кипър, но сте пребивавали там, може би България трябва да ви плати кипърско обезщетение за безработица.
Казвам го защото знам че един германец осъди бюрото по труда в един град (май габрово) да му плаща 600(или 400 забравих точно) евро помощи за безработни. това са помощите които той би получавал в германия.
Служителките са длъжни да ти разяснят всичко и да ти дадат обезщетение в макс размер
баси, ква е тая нашта държава дето политиката й е на ГЕНОЦИД и да не дава пари за социални помощи
мразя си държавата
Казвам го защото знам че един германец осъди бюрото по труда в един град (май габрово) да му плаща 600(или 400 забравих точно) евро помощи за безработни. това са помощите които той би получавал в германия.
Служителките са длъжни да ти разяснят всичко и да ти дадат обезщетение в макс размер
баси, ква е тая нашта държава дето политиката й е на ГЕНОЦИД и да не дава пари за социални помощи
мразя си държавата
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
- korry
- Потребител
korry написа:...и освен това мисля, че Вие имате право да получите помощта в размера на съответната страна, чийто гражданин сте (или може би дори не гражданин, а просто пребиваващ) . В случая не сте гражданин на кипър, но сте пребивавали там, може би България трябва да ви плати кипърско обезщетение за безработица.
мразя си държавата
Моля,моля, държавата дава помощ за деца на ромите,които мангалета се размножават на 10г.-15г.и те-децата,почват да са правоимащи за помощи!Едното дете не е почнало да принася в обществото пари,а вече "виси" на държавата за помощи за неговото "дете". Примера не е единствен и не е само за ромите,но те доминират.
Аз смятам,че държавата направи помощите недостъпни за другите си граждани.
- usra_ovcova
- Потребител
usra_ovcova написа:korry написа:...и освен това мисля, че Вие имате право да получите помощта в размера на съответната страна, чийто гражданин сте (или може би дори не гражданин, а просто пребиваващ) . В случая не сте гражданин на кипър, но сте пребивавали там, може би България трябва да ви плати кипърско обезщетение за безработица.
мразя си държавата
Моля,моля, държавата дава помощ за деца на ромите,които ромета се размножават на 10г.-15г.и те-децата,почват да са правоимащи за помощи!Едното дете не е почнало да принася в обществото пари,а вече "виси" на държавата за помощи за неговото "дете". Примера не е единствен и не е само за ромите,но те доминират.
Аз смятам,че държавата направи помощите недостъпни за другите си граждани.
Извинявам се предварително за спама, но Усре, като те чета "почват", "почнало", "Примера (ът) не е единствен" и т.н., започвам на свой ред
да се чудя в кое училище са те учили на правопис, в ромското или в българското?!
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Правилна е забележката.Много се ядосвам на държавната политика спрямо циганите. За щастие съм учила и живея на места,където няма нито един ром.Дано другия път не забравя и буквите,не само правопис.
- usra_ovcova
- Потребител
Благодаря за разбирането!
Последна промяна diaida на 08 Ное 2009, 02:29, променена общо 1 път
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
Че някои роми трудно се приспособяват към циЛвиЛИВИзацията е ясно, но по-страшното е ние да не литнем към тяхната, че тогава няма да има съществена разлика (то и сега няма, но съществена) нито ще можем да претендираме за някакви огромни различия (такива и сега няма, огромни).
Докато бай Михал си секне носа на паважа и кака Минка от Люлин 3 си мята торбата с отпадъците през терасата, няма каква разлика да търсим. Шопско също не дреме по въпроса за помощите. Проучете колко шопа получават такива, какво образование имат и какъв трудов стаж. Ще видите, че групата на шопите, не отстъпва на ромската по настояване за правата. Тези 2 разновидности на националния колорит добре се размножават, и добре се хранят, и добре преследват правата си, и със цената на всичко! За вторите - шопите, няма нищо съкровено!
Докато бай Михал си секне носа на паважа и кака Минка от Люлин 3 си мята торбата с отпадъците през терасата, няма каква разлика да търсим. Шопско също не дреме по въпроса за помощите. Проучете колко шопа получават такива, какво образование имат и какъв трудов стаж. Ще видите, че групата на шопите, не отстъпва на ромската по настояване за правата. Тези 2 разновидности на националния колорит добре се размножават, и добре се хранят, и добре преследват правата си, и със цената на всичко! За вторите - шопите, няма нищо съкровено!
-
За Усрето (кратко лирично отклонение)! Защото знам, че няма да погледне в "кошничката с усмивките ...
ЦИГАНИН СЪМ
Усим Керин
Циганин съм. Детството ми босо
прошумя с катун под нощи хладни.
Ала нож във джоба аз не нося
и не дебна кон да ти открадна!
Циганин съм. От вулия ядох,
водих мечка, в пек и снежна киша.
Но от скръб не пея като дядо -
дом си имам и на книга пиша.
Някога игрите ми отнеха,
скитах дрипав - жива живеница...
Но погледай как във градски дрехи
днес играят двете ми дечица!
Плувах по води, но не с корито,
кон крилат веднъж ли ме примами?
Аз видях страни, до днес които
и насън не е видял баща ми!
Нека плиска буен дъжд, небето
да трещи и буря зла да стене.
Не главня през нощ, а ток ми свети
и света улавям със антена!
Усин Керим е роден на 26.07.1928 г. в Тетевен. Завършва гимназия в родния си град (1946). Работи като секач в Тетевенската планина (1949-51) и като кореспондент на в. "Отечествен фронт" за Сливенски окръг (1954-56). Редактор е на множество излизащи в провинцията вестници (1958-64). Поетични книги: "Песни от катуна" (1955, 1977), "Очите горят. Стихове" (1959), "Стихотворения" (1968), "Под синия шатър" (1968), "Сърцето ми. Стихотворения" (1978), "С бащин глас. Стихотворения" (1978), "Когато страшен пътник се завръщам" (1989). Умира през 1983 г.
... част от стихове
Сто мътни дни и сто тревожни нощи…
Очите ми замрежва жълта прежда.
А дишам аз, живея аз все още
със зрънчице от своята надежда!
От шоп, не съм чела такива стихове, в интерес на истината ...
...
Не се надявай на живот без горест,
кога да е, ще те слети беда!
Тъй както тъмни облаци – простора,
тъй както стръкче – буйнала вода.
Съдбата ни човешка е такава,
гори ни пек и ни обжуря хлад.
И пропасти на пътя ни застават,
но никога не тръгваме назад!
Има и "други" цигани, и в нашата страна ги има, ако потърсим ... !
http://www.youtube.com/watch?v=3zU-J6yv7eg
ЦИГАНИН СЪМ
Усим Керин
Циганин съм. Детството ми босо
прошумя с катун под нощи хладни.
Ала нож във джоба аз не нося
и не дебна кон да ти открадна!
Циганин съм. От вулия ядох,
водих мечка, в пек и снежна киша.
Но от скръб не пея като дядо -
дом си имам и на книга пиша.
Някога игрите ми отнеха,
скитах дрипав - жива живеница...
Но погледай как във градски дрехи
днес играят двете ми дечица!
Плувах по води, но не с корито,
кон крилат веднъж ли ме примами?
Аз видях страни, до днес които
и насън не е видял баща ми!
Нека плиска буен дъжд, небето
да трещи и буря зла да стене.
Не главня през нощ, а ток ми свети
и света улавям със антена!
Усин Керим е роден на 26.07.1928 г. в Тетевен. Завършва гимназия в родния си град (1946). Работи като секач в Тетевенската планина (1949-51) и като кореспондент на в. "Отечествен фронт" за Сливенски окръг (1954-56). Редактор е на множество излизащи в провинцията вестници (1958-64). Поетични книги: "Песни от катуна" (1955, 1977), "Очите горят. Стихове" (1959), "Стихотворения" (1968), "Под синия шатър" (1968), "Сърцето ми. Стихотворения" (1978), "С бащин глас. Стихотворения" (1978), "Когато страшен пътник се завръщам" (1989). Умира през 1983 г.
... част от стихове
Сто мътни дни и сто тревожни нощи…
Очите ми замрежва жълта прежда.
А дишам аз, живея аз все още
със зрънчице от своята надежда!
От шоп, не съм чела такива стихове, в интерес на истината ...
...
Не се надявай на живот без горест,
кога да е, ще те слети беда!
Тъй както тъмни облаци – простора,
тъй както стръкче – буйнала вода.
Съдбата ни човешка е такава,
гори ни пек и ни обжуря хлад.
И пропасти на пътя ни застават,
но никога не тръгваме назад!
Има и "други" цигани, и в нашата страна ги има, ако потърсим ... !
http://www.youtube.com/watch?v=3zU-J6yv7eg
-
винаги, когато се опре до "помощите" и изкача въпроса за циганите.
Спомням си как един приятел разказваше нещо като виц по тоя въпрос:
две циганки се срещат и започват разговор на непознатия нам език.
първата - дърабъра дъра бъра дърабъра СОЦИЯЛНИ ГРИЖИ
втората отговаря - джагара джугара джагара джугара ПОЛИКЛИНИКА
Истината е, че не само шопите и циганите - всички вземаме социални помощи.
Аз живея в Ямболска област. Почти всички нашенски цигани работят нещо - земеделие, търговия с овчи кожи, събиране на орехи и билки, наемни работници в заводите на Язаки и Белла, вторични суровини, работници към общината. Циганските семейства имат обикновено 2(две!) деца. Най-новото поколение ходи на училище. Говори перфектен български и като ги гледам не намирам никаква разлика между нас като деца и тяхното детство и техните игри. Тийнейджърите роми имат компютри и компютърна грамотност.
В моето семейство брат ми е болен от шизофренно разстройство и е на "помощи".
Майка ми, зачислена да се грижи за него - също.
Аз драпам за пенсия заради хроничен хепатит С и язвена болест.
Познавам много българи които получават помощи.
Познавам адски много БЪЛГАРСКИ деца които са отпаднали от образователната система - поне към 10 - само в нашия малък гр. Е (и това са тези които аз познавам, има и други) Причината е лоша социално семейна среда - разводи, безност, мизерия, безработица.
Познавам една малка циганска принцеса на 11 години - 5 клас, с ибаси книжовния български, дърдори Инглиш ленгуидж, а баща й ходи по строежите.
Циганите по статистика от 2002 са около 5% от населението към 400 000 души - може всъщност да са 10% - е и кво? - те ли са ни виновни?
Спомням си как един приятел разказваше нещо като виц по тоя въпрос:
две циганки се срещат и започват разговор на непознатия нам език.
първата - дърабъра дъра бъра дърабъра СОЦИЯЛНИ ГРИЖИ
втората отговаря - джагара джугара джагара джугара ПОЛИКЛИНИКА
Истината е, че не само шопите и циганите - всички вземаме социални помощи.
Аз живея в Ямболска област. Почти всички нашенски цигани работят нещо - земеделие, търговия с овчи кожи, събиране на орехи и билки, наемни работници в заводите на Язаки и Белла, вторични суровини, работници към общината. Циганските семейства имат обикновено 2(две!) деца. Най-новото поколение ходи на училище. Говори перфектен български и като ги гледам не намирам никаква разлика между нас като деца и тяхното детство и техните игри. Тийнейджърите роми имат компютри и компютърна грамотност.
В моето семейство брат ми е болен от шизофренно разстройство и е на "помощи".
Майка ми, зачислена да се грижи за него - също.
Аз драпам за пенсия заради хроничен хепатит С и язвена болест.
Познавам много българи които получават помощи.
Познавам адски много БЪЛГАРСКИ деца които са отпаднали от образователната система - поне към 10 - само в нашия малък гр. Е (и това са тези които аз познавам, има и други) Причината е лоша социално семейна среда - разводи, безност, мизерия, безработица.
Познавам една малка циганска принцеса на 11 години - 5 клас, с ибаси книжовния български, дърдори Инглиш ленгуидж, а баща й ходи по строежите.
Циганите по статистика от 2002 са около 5% от населението към 400 000 души - може всъщност да са 10% - е и кво? - те ли са ни виновни?
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
- korry
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|