начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

помогнете ми...

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: помогнете ми...

Мнениеот andy70 » 13 Юли 2009, 20:05

poli_g написа:Не, харесвам Цецерон.

Анди, според теб нямат ли право сирачетата на парична помощ за смърт? :roll:

п-п. До тук си дал вероятно възможен отговор за наследствена пенсия, при все и оскъдната фактология. В постовете има още два въпроса.

Поли, скъпа, първо - пише се Цицерон, а не Цецерон!
Второ – не следя текущите въпроси на форумците, а само поставените в началото на казуса от задаващия въпросите (в случая tonisa).
Трето, „сирачетата” (на 30 и 34г.) нямат право на социална (правилният термин е социална, а не на парична) помощ за смърт. Социални помощи се получават от лица, след като са изчерпани всички възможности за самоиздръжка и помощ от задължените по закон да ги издържат лица (т.е. насочеността на социалната помощ е към по-възрастната част от населението). Те се получават от лицата след преценка на доходите на лицето или семейството; имущественото му състояние; семейното положение; здравословното състояние; трудовата заетост; възрастта или други констатирани обстоятелства.
Четвърто – Цицерон няма само една крилата фраза!
Успех, Поли, и приятна седмица!

:)
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2009, 22:03

Анди, благодаря за санкцията, но грешката е техническа.

Мама се пенсионира предсро4но преди да по4ине,а тате не,той също по4ина..

Това е от началото на темата.

Анди, вероятно ще се изненадаш, но правилният термин е "парична помощ за смърт", която се изплаща на правоимащите лица... Останалата част от трето ще пропусна.
Относно четвърто вече изразих предпочитанията си и не е наложително да повтарям казаното.

Успешна седмица.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 13 Юли 2009, 22:45

poli_g написа:Анди, благодаря за санкцията, но грешката е техническа.

Мама се пенсионира предсро4но преди да по4ине,а тате не,той също по4ина..

Това е от началото на темата.

Анди, вероятно ще се изненадаш, но правилният термин е "парична помощ за смърт", която се изплаща на правоимащите лица... Останалата част от трето ще пропусна.
Относно четвърто вече изразих предпочитанията си и не е наложително да повтарям казаното.

Успешна седмица.

Поли, скъпа, естествено, че е парична помощта, а не е в натура, макар че при определени условия лице може да кандидатства и за помощи в натура. Но тази помощ е със социален произход за да подпомогне наследниците на починалия. "Социална" в случая е родово понятие, а "парична" е видово понятие. За да ти докажа, че донякъде съм съгласен с теб (макар пак да почваш да се ровиш в подробностите и да забравяш същността на въпроса като стигаш до десерта без да си минала през основното) по долу ти цитирам подобна молба-декларация: :shock:
п.п. Поли, скъпа, трудно ще ме изненадаш, но поздравления за старанието!

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ……………………………………………………..

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парична помощ при смърт на осигурено лице
по чл. 11, ал. 2, чл. 12, ал. 2 или чл. 13, ал. 2 от КСО

От .......................................................................................................
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ...........................................................,
адрес за кореспонденция ............................................................................
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет...........................................................................

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на .............................................................................................
(съпруг / съпруга / пълнолетно дете / родител)
на .............................................................................................. ЕГН/ЛНЧ .......................................,
(име, презиме и фамилия на починалото лице)
починал на .............................. 20.... г., вследствие на ...................................................................................
(общо заболяване, трудова злополука или професионална болест)
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ...........................................................................................
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК .............................................................
и от името на непълнолетното ми дете ...........................................................................................
(име, презиме и фамилия на детето)
да ми бъде отпусната помощта/полагаемата ми се част от общия размер на паричната помощ при смърт на осигурено лице.
Декларирам, че не ми е изплащана помощ за същото лице.

Прилагам следните документи:
1. Документ за самоличност (за справка).
2. Оригинално удостоверение за наследници № ....................... от ........................ 20... г. (представя се поне от един от наследниците)
3. Декларация – свободен текст, че родителя/лите на починалото осигурено лице е/са жив/живи или починал/починали към момента на смъртта му.
(представя се поне от едно от правоимащите лица)
4. Копие от удостоверение за раждане на починалото осигурено лице.
(представя се от родителя/ите ако не са вписани в удостоверението за наследници)
5. Декларация за изплащане на паричната помощ - приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно получената помощ по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.

За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Данни за упълномощеното лице, което представя молба-декларацията:
............................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
ЕГН .............................., ЛК № ............................., издадена на .................. 20.... г., от ...............................

Дата ......................................... Подпис на лицето,
гр. /с./ ........................................ което иска помощта: .............
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2009, 23:29

:lol: :lol: Добре- имаме напредък. Остава ти още един въпрос.

Въпросите на питащата, с оглед изложените факти в поста и, бяха три
1. Имат ли право на парична помощ за смърт
2. Имат ли право на последна пенсия
3. Имат ли право на наследствена пенсия.
Върни се в темата и прочети отново, какво сме написали двамата и как ти непрекъснато еволюираш в мненията си.

Аз напускам темицата. :P
Приятна вечер и спорна седмица. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivodrag » 14 Юли 2009, 12:39

Не съм специалист по осигурително право, но ако майката е имала партида в пенсионен фонд, може би нещо им се полага- КСО: Чл. 170. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) При смърт на осигуреното лице на наследниците, преживелия съпруг, низходящите или възходящите, се изплащат еднократно или разсрочено натрупаните средства по индивидуалната му партида, като се спазват редът на наследяване и размерът на наследствените дялове, съгласно Закона за наследството.

(2) При смърт на пенсионер на универсален или професионален фонд на наследниците по ал. 1 се изплаща остатъкът от средствата по индивидуалната му партида.

(3) Когато осигуреното лице или пенсионерът няма наследници по ал. 1, натрупаните средства по индивидуалната партида в универсален фонд се прехвърлят в пенсионния резерв, а натрупаните средства по индивидуалната партида в професионален фонд се прехвърлят в държавния бюджет.
ivodrag
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 14 Юли 2009, 18:10

Въпросът беше дали им се полагат пенсии, помощи или обезщетения. Средствата по индивидуалната партида на починалия(съгл.чл.170 КСО, които се разпределят при спазване реда, определен със Закона за наследството, не са нито едно от трите, а се включват в наследствената маса на наследодателя.
Аватар
andy70
Потребител

Предишна

Назад към Административно право