начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Въпроси относно обжалване на наказателно постановление

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси относно обжалване на наказателно постановление

Мнениеот pokoloko » 18 Юни 2009, 18:42

Здравейте уважаеми,
Искам да ви помоля за малко помощ във връзка с обжалването на НП.

И така, първо - получих разпореждане от съдията в 7 дневен срок да посоча пороците на НП, които явно не съм посочил в жалбата си. В тази връзка, каква е процедурата? Трябва отново да подам молба през КАТ до РС или има определена форма на отговор с която да доуточня жалбата си и да я подам в съда?

Второто нещо което ви моля да ми разясните е чий подпис трябва да лежи под наказателното постановление което ми връчиха. Мисля че прочетох в закона, че трябва да е на лицето което го издава, заедно с трите му имена и длъжността, но все пак е възможно и да греша.

В допълнение, получих разпореждането на 13.06.2009г, кой би трябвало да е последния ден в който мога да отговоря на съда?

Благодаря ви предварително!
pokoloko
Нов потребител

Re: Въпроси относно обжалване на наказателно постановление

Мнениеот plamen_penev » 18 Юни 2009, 20:20

Ще започна от срока: ако сте подписал с дата 13-ти, 7-мия ден е 20 събота. Срокът ви е първия работен ден след неработните дни, т.е. 22, понеделник до 17:00 часа. Лично аз не бих чакал последния ден и бих подал уточняващата молба на 19, петък, т.е. утре!
Вие сте получил "разпореждане" на съда към вас за отстраняване на пороци. Трябва да изпълните разпореждането. За целта трябва да подадете в съда и към делото, чийто номер е описан в това, което сте получил и подписъл, "молба - уточняваща". В нея пишете: Уважаеми и т.н. ... в изпълнение на ваше разпореждане с номер... от дата... имам да заявя следното... и описвате какво точно атакувате в НП. С уважение, дата, подпис! Това се очаква от вас. :)
Ако сте невинно наказан, съветвам ви да побързате!. Разбира се един адвокат би ви бил доста полезен...
За компетентността на лицето, издало НП не грешите. Ако е издадено и подписано от неправилното лице - това е причина за отмяната му като "нищожно". Но това трябва да го погледне някой знаещ и да прецени.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юни 2009, 22:22

8) Ех, поколоко, поколоко....
viewtopic.php?f=5&t=36607
и сте го чели. :idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот city24 » 18 Юни 2009, 23:29

Един много прост въпрос.
Кои са инстанциите за обжалване на наказателно постановление?
1. Пред АНО
2. Пред районния съд, където е извършено нарушението,
и тук е дилемата
3. Пред Административния съд или пред окръжния съд ?
city24
Потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юни 2009, 23:41

2. Въззивна - РС по местоизвършване на нарушението / 59 и сл./
3. Касационна - пред АС - 63
Гост.
Старши потребител

Мнениеот city24 » 18 Юни 2009, 23:51

хахаха , днес бях на един изпит по право във ВУЗФ. Изпитващият попита изпитвания - коя е 3-тата инстанция и пред кой съд е тя при обжалването на НП. Студентът не успя да отговори при което "асистентът" каза , че това е "окръжния съд"
city24
Потребител

Мнениеот pokoloko » 19 Юни 2009, 00:15

Благодаря на всички отзовали се на молбата ми! Страхотни сте. Желая ви успехи!

@ poli_g : Всъщност не го бях прочел. А уж преглеждах обстойно форума за да намеря подсказки за моя случай.
pokoloko
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 19 Юни 2009, 08:53

city24 каза:
Студентът не успя да отговори при което "асистентът" каза , че това е "окръжния съд"

Ха-ха! Този "асистент" май се подвизава и тук във форума и с основание е от онези с големите претенции. :lol:
Вярно е, че АС е с ранг на окръжен, ама си е "административен"... И този учи бъдещите юристи :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот city24 » 19 Юни 2009, 09:59

Юристи - не. Момчетата учат финанси, ама им преподава "право" , ха-ха-ха-ха
city24
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 19 Юни 2009, 13:14

E! Това е донякъде успокоително :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот marinpravista » 20 Юни 2009, 15:56

относно от poli_g на 18 Юни 2009 10:41 pm :
По абжалването на НП се предвиждат две инстанции -първа районен съд и касационна Административен съд в този смисъл въззивна инстанция няма,защото по съдебното обжалване на НП не се предвиждат три инстанции,както е гражданското съдопроизводство по ГПК-раионния съд е първа инстанция,окръжния съд е въззивна ,а Върховния касационен съд е касационно инстонция,спрямо която окръжния съд е въззивна.
ВЪЗЗИВНА ИНСТАНЦИЯ ПО СЪДЕБНОТО ОБЖАЛВАНЕ НА НП НЯМА.
marinpravista
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 20 Юни 2009, 16:08

marinpravista каза:
По обжалването на НП се предвиждат две инстанции -първа районен съд и касационна Административен съд в този смисъл въззивна инстанция няма

Искаше ми се да го кажа, ама си помислих, че пак ще нарипат срещу "неграмотния" физик... Затова реших да си замълча и да не навирам в очите на хора с огромна практика текстовете на АПК, които са публикувани и достъпни. Най-малко пък искам да дразня уважаваната от мен poli_g!
marinpravista, моля ви да отворите личните си съобщения. Исках да изразя благодарността си за отлично формулирания отговор на въпроса на donna (http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=21&t=36646. Не смея да пиша в темата й за да не бъда отново обиждан от нея, а и обещах да не влизам там...
Ще ми се да влизате тук по-често!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2009, 16:55

marinpravista написа:относно от poli_g на 18 Юни 2009 10:41 pm :
По абжалването на НП се предвиждат две инстанции -първа районен съд и касационна Административен съд в този смисъл въззивна инстанция няма,защото по съдебното обжалване на НП не се предвиждат три инстанции,както е гражданското съдопроизводство по ГПК-раионния съд е първа инстанция,окръжния съд е въззивна ,а Върховния касационен съд е касационно инстонция,спрямо която окръжния съд е въззивна.
ВЪЗЗИВНА ИНСТАНЦИЯ ПО СЪДЕБНОТО ОБЖАЛВАНЕ НА НП НЯМА.

Благодаря, ще го запазя във времето.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот marinpravista » 20 Юни 2009, 19:18

ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ от poli_g на 20 Юни 2009 03:55 pm ДА СИ МИ ЖИВА И ЗДРАВА
marinpravista
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Юни 2009, 12:21

marinpravista написа:ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ от poli_g на 20 Юни 2009 03:55 pm ДА СИ МИ ЖИВА И ЗДРАВА

Твърде манипулативно.
Благодаря, и вие да сте жив и здрав.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ansenk » 22 Юни 2009, 14:24

city24 написа:Юристи - не. Момчетата учат финанси, ама им преподава "право" , ха-ха-ха-ха

Той ,явно , наистина преподава " ........ " :D :D :D

city24 , само никога ,на никой и пред никого не казвай, че си учил дори малко " право " ! :wink: :idea:
ansenk
Младши потребител

Мнениеот sogio » 22 Юни 2009, 15:46

Колеги, любопитно ми е имате ли идея как може да се защити един гражданин, на който е издадено НП под обжалваемия минимум, което не е подписано от административно-наказващия орган. Опитах чрез обжалване на НП пред РС по общия ред- по ЗАНН, но прекратиха производството като недопустимо.
sogio
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Юни 2009, 16:10

Аз мога да отговоря sogio. В една "правова държава" като нашата - никак!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 22 Юни 2009, 19:29

sogio написа:Колеги, любопитно ми е имате ли идея как може да се защити един гражданин, на който е издадено НП под обжалваемия минимум, което не е подписано от административно-наказващия орган. Опитах чрез обжалване на НП пред РС по общия ред- по ЗАНН, но прекратиха производството като недопустимо.

Е, това е вече уместен въпрос :idea: . При това твърде наболял- оказва се, че липсва какъвто и да е съдебен контрол, но и никой не рачи да сезира където е нужно, за да се провокира съответното изменение. Оказва се, че по този начин се санират абсолютно порочни актове.
Хайде- ако по ЗДвП сумата от 50лв. е необжалваема, но по ЗУТ са 5 000.00лв., а това е вече цифра.
Но, законодателят така е преценил- а ние се подчиняваме на нормите. :evil:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Юни 2009, 19:42

Че какво можем да направим, poli_g, като отказът от справедливост е закрепен в закон, а както е известно, ние гражданите не сме дорасли, демек - не ги разбираме тези работи (включително и юристите!) да критикуваме противоконституционните текстове в закон, като сезираме КС... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Следваща

Назад към Административно право