Спечелих иск по чл.21 от Семейния кодекс на първа инстанция като семейното жилище остана на мен, след като доказах изключителния си принос в придобиването му, като бившата ми съпруга обжалва пред втора инстанция(окръжен съд), но втората инстанция потвърди решението на пъравата.
От съдебните власти не съм получавал обявление за изхода на делото, докато не подадох молба за заверен препис на съдебното решение, като тогава се установи че същото е влязло в сила.
Наскоро подадох декларация по чл.14, ал.1 от ЗМДТ. От общинската служба ми заявиха, че дължа глоба, че съм просрочил периода на деклариране на придобития от мен имот. Декларацията я подадох в двумесечния период след получаване на заверения препис на съдебното решение, като датата на подаване на декларацията попада извън двумесечния период от датата на влизане в сила на съдебното решение, с което ставам изключителен собственик на придобитото по време на брака ми жилище.
Извършил ли съм административно нарушение?
Според мен, не, тъй като статута на декларатор(статут на собственик) съм го придобил едва след получаване на преписа на съдебното решение т.е. дотогава съм имал статут на съсобственик, макар да е имало издаден съдебен акт(отсъдено е било в моя полза), който хипотетично е подлежал на обжалване пред ВКС.
Считам, че двумесечния срок на деклариране на придобития от мен имот започва от момента когато или ми е било връчено обявление за изхода делото или съм бил известен затова от заверения препис на съдебното решение за изключителния ми принос към имота по отношение на бившата ми съпруга.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Статут на декларатор по чл.14, ал.1 от ЗМДТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Статут на декларатор по чл.14, ал.1 от ЗМДТ
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
- todorb2000
- Потребител
Re: Статут на декларатор по чл.14, ал.1 от ЗМДТ
Така е, ама не е така! Ами ако не се беше понтересувал още две години, дали решението е влязло в сила? От 2011 г. ли ще си собственик на имота .
- roro
- Младши потребител
Re: Статут на декларатор по чл.14, ал.1 от ЗМДТ
Ами задължение на гражданите да декларират това, което съдебните власти са обявили с техните актове, било в полза или във вреда на искащия или отговарящия. Останалото е своеволие!
Преминаването от статут на съсобственик в статут на собственик става с влязъл в сила съдебен акт, който надлежно трябва да се обяви.Това е задължение на държавните органи, към които е и съдебната власт.....другото се нарича ТИРАНИЯ.
Оказа се, че съдията по делото, не издал определение, че делото е прекратено, поради влизане в сила на съдебното решение! И към днешна дата /01.08.2009г./ това не бе сторено.
Определено бе в заявлението ми за заверен препис, че въпросното решение е било влязло в сила от еди коя си дата, но не и с нарочен акт на съда.
Преминаването от статут на съсобственик в статут на собственик става с влязъл в сила съдебен акт, който надлежно трябва да се обяви.Това е задължение на държавните органи, към които е и съдебната власт.....другото се нарича ТИРАНИЯ.
Оказа се, че съдията по делото, не издал определение, че делото е прекратено, поради влизане в сила на съдебното решение! И към днешна дата /01.08.2009г./ това не бе сторено.
Определено бе в заявлението ми за заверен препис, че въпросното решение е било влязло в сила от еди коя си дата, но не и с нарочен акт на съда.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
- todorb2000
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|