начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

% на осигурителните вноски за 2009г.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

% на осигурителните вноски за 2009г.

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2009, 12:12

Едва сега си позволявам по някакъв начин да направя обществено достояние един проблем, с който се сблъсках още когато трябваше да си внасям осигуровките за януари месец 2009г.
До сега (вече 3 месеца) отчаяно търсих опровержение на тезата си - виках си "абе не е възможно да съм прав - все някъде греша" (а и не претендирам, че съм кой знае колко вещ по осигурителноправни въпроси).
Та идеята ми е поне тук да се намери някой, който да ме опровергае, щото в противен случай ... лошо ...
Казусът е следния:
От една страна имаме Таблица за размера на осигурителните вноски за ДОО, ДЗПО, здравно осигуряване и Учителски пенсионен фонд по видове осигурени лица и разпределението на вноските между осигурител и осигурено лице за 2009г. на г-жа Мургина (има я в сайта на НАП и се прилага от всички счетоводители, служители в НАП и НОИ, дори юристи), в която ми се казва, че аз като самоосигуряващо се лице, родено след 31.12.1959г. следва да внасям следните % осигурителни вноски: 13% - ДОО + 5% ДЗПО = 18% общо (нали отделно здравното и там по избор останалите)
Обаче аз лично не намирам законово основание за този размер. Ето какво ми пише в КСО:

чл.6, ал.1 Размерите на осигурителните вноски се внасят във фондовете на държавното обществено осигуряване, както следва:
т.1.осемнадесет на сто за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1 януари 1960г. ...
т.2.тринадесет на сто за фонд "Пенсии" за лицата, родени след 31 декември 1959г. ...

Чл.127., ал.1. Задължително се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд лицата, родени след 31 декември 1959 г., ако са осигурени при условията и по реда на част първа.

Чл.157., ал.1, т.1, б."в" Размерът на осигурителните вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване е:
за универсален пенсионен фонд:
в) от 2007 г. - 5 на сто;

До тук добре - нали? 13+5=18 (доколкото мога да смятам :) )
Но после:
Чл.157., ал.2 С размера на осигурителните вноски по ал. 1, т. 1 се намаляват осигурителните вноски по чл. 6, ал. 1 за лицата, родени след 31 декември 1959г.
:shock: :shock: :shock:

Значи сметката е следната: (13-5) + 5 = 13 :!:

В задачата се пита - аз ли нещо не съм доизчел, или законодателят отново се е издънил при промяната на закона? (щото идеята при промяната е ясна - тея % да са си 18 общо, но като са пипапи по чл.6, са "забравили" да пипнат и чл.157, сиреч в момента %-тите не са общо 18, както в таблицата е казала г-жа Мургина, а са общо за ДОО и ДЗПО 13 !!! - нали това за хора родени след 31.12.1959г.)

Само за сравнение текстовете на КСО преди промяната (всъщност само текста на чл.6, ал.1, т.7., защото другите текстове, цитирани от мен не са пипани ;) ):

22 на сто - за лицата, осигурени за инвалидност, старост и смърт

Тук не правят разлика между "млади" и "стари" и всичко си идва по местата: (22-5) + 5 = 22 ;)
inspectora
Активен потребител

Re: % на осигурителните вноски за 2009г.

Мнениеот pitasht » 17 Апр 2009, 14:32

не знам какво пише в закона ама аз внасям следното:
13 % за фонд Пенсии 5 % за ДЗПО т.е допълнителната пенсия;
и 3.5 % за общо заболяване. Т.е осигурявам се на т.нар. по-голям % при който получавам суми от НОИ при заболяване. Отделно здравното 8 %
Ако сумираме всичките вноски общо внасям 29.5 % осигуровки-здравни Пенсионно и общо заболяване. Това си изчислих от Таблицата на НАП но се и допитах до счетоводителя да не объркам нещо в сметките защото ми се видя занижен много % за фонд Пенсии
Ето и една статия по проблема ако ти помогне

Здравните вноски за безработни 10.40 лв. на месец Печат Е-мейл

На 31 януари изтича крайният срок, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Декларация се подава само веднъж за календарната година в указания срок в ТД на НАП. Ако самоосигуряващото се лице не подаде този документ в сила остава вида на осигуряване, прилаган през предходната година. За улеснение на заинтересованите лица декларацията може да се изтегли от сайта на НАП – http://www.nap.bg. Самоосигуряващи се лица, които се осигуряват само за фонд „Пенсии” могат да подадат в срок до 20 февруари еднократно Декларация – образец 1 за цялата 2009 година. Месечната вноска на самоосигуряващите се лица само за фонд „Пенсии” е18% върху избрания осигурителен доход за тези, родени преди 31.12.1959 г.

Лицата, които са родени след тази дата внасят 13% за фонд „Пенсии” и 5% за ДЗПО (допълнителното задължително пенсионно осигуряване) в универсален пенсионен фонд.

Месечната вноска на самоосигуряващи се, които за избрали да се осигуряват за пенсия и за фонд „Общо заболяване и майчинство” е в размер на 21.5%.

За 2009 г. минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица е 260 лв. на месец, а максималният – 2000 лв., или месечно избралите да се осигуряват само за пенсия внасят минимум 46.80 лв. и максимум 360 лв., а тези за пенсия, общо заболяване и майчинство – минимум 55.90 лв. и максимум 430 лв. месечно.

Има промяна в процента на здравната вноска. Той става 8% върху избрания осигурителен доход. Месечната вноска при избран минимален осигурителен доход 260 лв. е 20.80 лв., а при максимален 2000 лв. – 160 лв.

Важно е да се знае, че лица, които не са осигурени на друго основание, например безработни, които не получават обезщетение за безработица, дължат месечна здравна вноска от 10.40 лв. (8% върху половината размер на минималния осигурителен доход, или върху 130 лв.).

Минималният месечен осигурителен доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите е 130 лв., а за онези от тях, които упражняват само земеделска дейност е 65 лв. Ако лицата - земеделски производители не извършват никаква друга дейност и се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, те могат да внесат еднократно дължимите осигурителни вноски до 31 март на годината, следваща календарната година, за която се отнасят. При всички останали случаи самоосигуряващите се лица внасят ежемесечно до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот twist » 17 Апр 2009, 15:56

В задачата се пита - аз ли нещо не съм доизчел, или законодателят отново се е издънил при промяната на закона?

Залагам на втория вариант :lol: :lol: :lol:

Ключовата дума е отново :lol: :lol: :lol:
twist
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Апр 2009, 07:55

Хахахаха, яко ;-))) не бях го заглеждал това ;-)))) И... майтапа е, че и масово счетоводители и ТРЗ-та не са го видели ;-)
Ще взема да си направя един експеримент ;-))) Жалко че онлайн няма да мине подаването на Д1 и ще трябва на хартия, ама...

Инспекторе, имаш ли нещо против да го пусна твоето мнение и в други форуми? :D

Деебамааму... не виждам някъде да бъркаш... А знаеш ли какъв цирк следва? Искане за възстановяване на недължимо внесени суми... и ще стане една...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 21 Апр 2009, 11:15

prnedev написа:Хахахаха, яко ;-))) не бях го заглеждал това ;-)))) И... майтапа е, че и масово счетоводители и ТРЗ-та не са го видели ;-)
Ще взема да си направя един експеримент ;-))) Жалко че онлайн няма да мине подаването на Д1 и ще трябва на хартия, ама...

Инспекторе, имаш ли нещо против да го пусна твоето мнение и в други форуми? :D

Деебамааму... не виждам някъде да бъркаш... А знаеш ли какъв цирк следва? Искане за възстановяване на недължимо внесени суми... и ще стане една...

Пускай където искаш :) (естествено посочвай и "авторството" ;) )
А за цирка - знам ... въпросът е, че тази "бомба" ще гръмне в ръцете на следващото правителсво ...

П.П.: Доста мислих по какъв начин да разпространя тази некадърност на настоящия законодател (а и се ослушвах няма ли някой друг да забележи ... опитах се да сигнализирам един административен съдия, за да обсъдим казуса, но поради обективни причини той не беше в състояние да реагира), но накрая се получи по този начин ... а и все още някак си ми е трудно да си повярвам ... все пак явно "грешката е вярна" ...
П.П.:Милата ни родина ... картинката е все по-трагична ("материалът" не е просто лош - той е отчайващо лош) ... колко още законодателно-изпълнителни безумия "следя" (но все пак са нищо в сравнение с това ... ако все пак не му се намери някакво смислено обяснение в крайна сметка де ...)

Та относно "бомбата" в бюджет 2009г. изчетох дори стенограмите на комисията в НС. Там "идеята" е всички да са на 18% ... ОБАЧЕ ...
И сега ако се окаже, че наистина са се издънили ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 21 Апр 2009, 11:56

Ами... направо си е издънка ;-))) Въпроса е могат ли предизборно да бръкнат в джоба и колко ще навреди 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 24 Апр 2009, 10:52

Инспекторе ;-))) Голяма беля стана :lol: :lol: :lol:

в.Сега написа:Гафът, който се измерва в стотици милиони левове, е допуснат още от Министерския съвет, който е вносител на законопроекта. Пропускът не е бил забелязан нито от юристите на кабинета, нито от колегите им в парламента, от депутатите или от юридическия екип на президента, който подписва указите за законите. Пред "Сега" председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов заяви, че "това не може да е вярно". Главният актюер на НОИ Христина Митрева обясни, че сега научава за проблема, и обеща да обърне внимание на юристите на института.

Гафът вече усилено се коментира в специализирани интернет форуми за счетоводители и адвокати. Оттам става ясно, че още на 12 януари бившият шеф на НАП Мария Мургина е издала указание за размерите на осигурителните вноски, на базата на което реално са събирани 18 вместо 13%, както е по закон. Румен Обрешков от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия например обясни, че едва сега научава за казуса.
---
"От правна гледна сте прави - трябва да се събират по 13%. Не ме учудва реакцията на НАП, защото не за пръв път те издават ненормативен акт, който се различава от текста на закона", коментира адвокат Димитър Добрев. От самата приходна агенция вчера заявиха, че вече разглеждат казуса и ще го коментират възможно най-скоро.

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000101
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Апр 2009, 10:57

Прочетох ви в началото на дискусията, прочетох ви и сега.
Умнички сте ми и двамата, успех! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 24 Апр 2009, 11:11

:lol: :lol: :lol:
Да ги видим сега какво ще правят ...
А ако все пак има някаква "вратичка" и не сме прави, то поне ще чуем "компетентно" мнение от най-висше ново 8)

Пък ако искат да променят закона със задна дата ... нали за пореден път ги видяхме колко са малоумни ... и къде са им главите (мислят за 8-те процента "бариери", но не и за важните неща като бюджета ...)
Не, че съм фен на Б.Б., но човекът е прав като ги нарича малоумници ... е тогава защо го съдят ... той си говори истината :D :D :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот donna » 24 Апр 2009, 12:23

Това ще повлече нови декларации с корекция /обр.1 /и протоколи към тях :evil: Аз ще стана писателка на формуляри !
Е и що да ми ги прихващат , а за връщането чудо , не мога ли да си прехвърля надвнесената сума за м. април /априлските се внасят м. май :evil: /
Добре ,че не ги плащам на куп :evil: :evil: :evil:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 24 Апр 2009, 12:28

А да се оплача получавам от НАП любовно писмо така и така от 2006 до 2008 -разбивка по месеци дължите 38 лв ДЗПО ....отивам с бележките в посоченаат стая -грешката при тях щото де ги отразили по булстат де по ЕГН ...отговор я иди в счетоводството да те оправят.
Викам никъде няма да ходя ,време нямам , пращам ви ги по пощата и се оправяйте и до сих пор ни дума ни вопъл ни стон .
Само дето трябваше да се дигна да ида в областния град да ми кажат ,че грешката не е в моя телевизор :evil:
donna
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 24 Апр 2009, 14:45

ммммм СУП-ата... (системата за управление на приходите). Ами Донна, не си първата, нито последната... когато прехвърляха данните от софтуера на НОИ към софтуера на НАП станаха маса бели...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 24 Апр 2009, 22:18

Абе Недев, тея медии сичките ги изкупили ДПС-то бе ...
Една голяма телевизия все още не е обърнала внимание ... (а колко настоятелно им обяснявах ... и пращах мейли ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 27 Апр 2009, 18:07

Такова нещо аз не съм очаквал - медии (вестници, телевизии), опозиция ... никой братче не го е еня за случая ... (изключвам в.Сега)
Не знам какво да си мисля вече ... то че всички са един дол дренки - това ясно ... ама чак пък толкова ...
:shock: :shock: :shock:
Чувствам се толкова измамен в момента ... все едно са ми откраднали душата ... (имам предвид от незаинтересоваността на гореизброените)
:( :( :(
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 28 Апр 2009, 02:40

Ами... в съботният брой на 24 часа имаше няколко реда... ама толкова неграмотно написана... статийка тип "чух че някой казал на леля ми, как един приятел на комшията и и му бил пратил писмо"...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот metrolog » 09 Мар 2010, 16:35

В отговор на prnedev, който ме препрати към тази дискусия /малко дълго се получи, но прочети от края, ако бързаш/ -
Случайно попаднах тук и ме предизвика прочетеното в другия форум, но виждам, че вие сте хиляди пъти по-активни.
За активността ви само БРАВО!!!
Постарайте се обаче да бъдете и съзидателни /мразя "креативните"/. Давайте и някакви предложения, може и мобилизация да не се плащат данъци например. Това го приемете, като шега.
Пиша заради друго. Ето ви един линк http://www.pariteni.bg/Calcs/5/c4ca4238a0b923821.html. Там имаше /сега го няма/ калкулатор на работната заплата. Имаше опции да се избира кога си роден и т.н. По интересното е, че можеше да се изчисли и разхода за труд на работодателя. Независимо, че калкулатора вече не е на сайта - аз си прехвърлих на файл един опит за роден преди и след 1960 г. - резултатите за работника бяха еднакви. Ето ви обаче равносметката за работодателя /крадливия "бизнесмен"/ - при договорена основна заплата бруто 1000 лв., работника получава чисто 783 лв.. Следват отчисления /по девет пера/, които не описвам подробно. В крайна сметка служителя /при трета категория труд/ струва на работодателя - 1180 лв.
Сега е добре да се съсредоточите - за да е всичко законно в касата на работодателя трябва да има 1180 лв.. От тях в джоба на работника влизат 783 лв., а в "джоба на Дянков" - 397 лв.
Не е сложно просто съпоставете двете истински цифри и ще разберете, че ПОЛОВИНАТА ОТ ПАРИТЕ ЗА РАБОТНИКА - Р А Б О Т О Д А Т Е Л Я Т дава на държавата.
Сега се опитайте да разберете - защо работодателят няма да сключи трудов договор на 1000 лв.? И защо работникът ще предпочете да вземе чистите 783 лв. и да подпише трудов договор на минималната заплата? Ако сте схванали значи имате отговор на въпроса - ЗАЩО ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ НЕ СЕ БЛЪСКАТ ЗА ДАНЪЧНИЯ РАЙ У НАС?
Понеже ще ви напускам давам ви още малко информация за размисъл и предложение - как да се излезе от сивия сектор.
В Германия /имим личен опит/ подоходното облагане /в моя случай/ за едноличен търговец бе 50% от облагаемата сума. /МНОГО БЕ!!!! - хвалеше се пак с ниски данъци по това време ТРЗ-то финансов министър Муравей Радев/. ДА АМА НЕ!!! Имах право да изпиша на разход средствата за храна на семейството /доказано със събрани фискални бонове от магазини за хранителни стоки - без ограничения/, разхода за гориво на личния автомобил, с който ходех на работа /доказоно с фискални бонове от бензиностанции - в разумни граници например 120 км дневно/ и още и още, но също с фискални бонове!!!!
Нали ви е ясно, че ако това стане у нас, където болшинството от парите ни отиват за храна - БОЛШИНСТВОТО ще плащат символичен данък доход /пък ако ще той да е не 10%, а 50%/.
Помислете обаче - как са го измислили германците!!!! / За да разберете напомням, че ДДС пълни бюджета с около 40%, а подоходните данъци с около 10%/.
Милиони ще търсят и събират фискални бонове - БЕЗ ДА ГИ Е СТРАХ, ЧЕ ЩЕ ГИ ГЛОБЯТ, АКО ИЗЛЯЗАТ ОТ МАГАЗИНА БЕЗ ФИСКАЛЕН БОН.
Още "по-лошо" - част от тези фискални бонове ще попаднат у данъчните, като доказателство за разход, НО ТЕ ВЕЧЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРИХОД на издалия ги търговец!!! Той пък ще търси фактури за да ги изпише на разход и да си докаже реалната печалба, върху която ще дължи данък /НО И ТОЙ ЩЕ ИЗПИШЕ ДРУГИ РАЗХОДИ виж по-горе/.
Сега схващате ли как се завърта просветляването на бизнеса, разкриването на истинските обороти и заплащане на дължим ДДС в реални размери!!! /Междувпрочем в Германия за храните ДДС беше 12%, а за промишлени стоки 17%/
Не е необходимо да сравнявате с ДДС в България и за това - как тази наистина мощна държава се справя с по-ниски данъци.
И ВСИЧКО ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ УПРАВНИЦИТЕ - НО НЯМА КАК ДА СЕ ПРИЛОЖИ У НАС - СПИРА ПАРТИЙНОТО ФИНАНСИРАНЕ - НЯМА ПРЕЛИВАЩИ ЧЕРНИ КАСИ ОТ "НАШИ МОМЧЕТА" !!!!!
Против това се борете - не срещу икономически активните - те /вие/ сте бъдещето.
Хайде и до среща на барикадите !!!!!!!
metrolog
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 09 Мар 2010, 16:48

Само като коментарче ;-))) Извън темата ;-) Ако ти трябват калкулатори на такава тематика - http://www.kik-info.com
Колегите са свършили прекрасна работа
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право