начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Публична продан от ЧСИ с 2 вписани възбрани

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Публична продан от ЧСИ с 2 вписани възбрани

Мнениеот jjjflo » 16 Мар 2009, 13:46

Здравейте

Частен съдия изпълнител е обявил публична продан на апартамент.

В обявлението е записано, че има вписани 2 възбрани- първа по ред в полза на банка Y и втора възбрана в полза на банка Z, като банка Z е взискател по публичната продан. Ще бъдат ли заличени и двете възбрани ако бъда обявен за купувач (т.е. ще купя ли имота без никакви тежести)? Доколкото знам имотът е бил ипотекиран в банка Y и кредита е погасен, но ипотеката не е била заличена.

Ако купя имота какви такси ще дължа (за въвеждане във владение, към Общината и т.н.)?

Какви други скрити уловки мога да очаквам? По принцип се видях с настоящия собственик на имота и изглежда, че няма да прави спънки, но кой знае...

Благодаря предварително за всички съвети.
jjjflo
Нов потребител

Re: Публична продан от ЧСИ с 2 вписани възбрани

Мнениеот kalahan2008 » 16 Мар 2009, 22:56

По принцип важен е редът на наложените възбрани. Може да изпълнява само този съд. изпълнител, който първи е вписал възбраната, а всички последващи възбрани са му непротивопоставими.
Когато върху имота има учредена ипотека и единият съдебен изпълнител (СИ) изпълнява срещу този имот, налагайки и възбрана, няма значение кой първи е вписал възбраната, защото ипотеката като вписване предхожда възбраните.
Когато имотът се продаде на публ. продан, СИ, който е продал имота, служебно следва да вдигне възбраната. Възбраната, наложена от другия СИ, е непротивопоставима на купувача на имота. За съжаление другият СИ няма задължението да вдигне възбраната служебно, така че теоретично тя може и да си остане. Вторият СИ обаче не може да продава вече този имот и по принцип си ги вдигат, защото възбраната остава безпредметна. Но дори и да остане невдигната, по закон тя не касае купувача, защото му е непротивопоставима. Проблем теоретично обаче може да възникне, ако купувачът тръгне впоследствие да ипотекира закупения на публ. продан имот и да си вади удостоверение за тежести, защото имотът ще излезе с тежест (възбрана) и тъй като в банките понякога работят юристи, които не са съвсем наясно с тези неща и е възможно и да се заядат и да не искат да учредят ипотка в/у подобен имот. Пак според зависи е.
Таксите, които трябва да платите, са:
1/ Такса по т. 23 от Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ за изготвяне на постановлението за възлагане:
"23. За изготвяне на постановление за възлагане на недвижим имот се събира такса 1.5 на сто върху продажната цена, но не по-малко от 50 лв. и не повече от 3000 лв. "
Начислява се и ДДС.
2/ Такса за местен данък по ЗМДТ в размер на 2%.
3/ такса за въвод във владение - по т. 22 от ТТР към ЗЧСИ:
"22. За въвеждане във владение на недвижим имот се събира такса в размер 1 на сто върху цената на имота, но не по-малко от 200 лв."
Пак се начислява и ДДС отгоре.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот jjjflo » 17 Мар 2009, 08:41

Кalahan2008, благодаря за изчерпателния отговор. :D

Забраните са вписани от един и същ ЧСИ (който е обявил публичната продан), говорих с него и каза, че имота ще се продаде без тежести.

Малко неприятно се изненадах от таксите при покупка на имот, оказват се над 5% (а и таксата за местен данък тук не е 2%).

Уточняващо питане -> Бях чел, че когато се касае за семейно жилище (аз го разбирам жилищен имот) за въвеждане във владение на недвижим имот се събира такса в размер на 50 лв. Или винаги е 1% (но не по-малко от 200 лв.)?
jjjflo
Нов потребител

Мнениеот portokal » 18 Мар 2009, 13:06

По принцип важен е редът на наложените възбрани. Може да изпълнява само този съд. изпълнител, който първи е вписал възбраната, а всички последващи възбрани са му непротивопоставими.

Никак не съм съгласна с Калахан, но това мнение е разпространено, сблъсквала съм се с него още преди години като публичен бирник, а и тук е имало дискусии, питащият, ако иска, може да потърси.
Отникъде в закона не следва, че възбраните имат ред - за разлика например от ипотеките, че право да извърши продан има първият, вписал възбрана, и че последваща възбрана е непротивопоставима на кредитора с предходната.
Продан извършва този ЧСИ или ДСИ, който ;-) първи свари да го направи. Всички кредитори с възбрани са присъединени взискатели по закон и разпределение се извършва съгласно чл. 136 от ГПК, така че никой не е ощетен, т.е. разпределението е едно и също, независимо кой СИ ще извърши проданта.
Имотът се придобива чист от възбрани. Защото възбраната има смисъл, доколкото прави недействителни спрямо взискателите разпорежданията, извършени от длъжника. С единствената цел имотът да остане налице за публичната продан. Това е действието и, нищо повече. Проданта вече не е разпореждане от длъжника и си е действителна, независимо от другите възбрани.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Мар 2009, 21:58

portokal написа:Отникъде в закона не следва, че възбраните имат ред

Придобитите вещни права и наложени възбрани след вписването не могат да се противопоставят на ищеца.

Чл. 114 ЗС
Всички кредитори с възбрани са присъединени взискатели по закон и разпределение се извършва съгласно чл. 136 от ГПК, така че никой не е ощетен, т.е. разпределението е едно и също, независимо кой СИ ще извърши проданта.

Портокал, не искам да се заяждам с теб, но точно за това твое мниение мога да ти кажа, че съм се сблъсквал и аз, но то не е правилно. На изпита за ПЧСИ ме питаха за това и аз отговорих като теб, но ме репликираха, че не е така, а чл. 459 мисля че беше се отнася само за възбраните, наложени като обезпечение на бъдещ иск, т.е. единствено ищецът с обезпечителна възбрана е присъединен по право, а не и останалите в хода на изп. производство. Имахме и точно такъв случай, искаха ни придъединяване по право въз основа на изпълнителна възбрана (нали знаеш теоретичното разграничение м/у обезпечителна и изпълнителна възбрана :wink: ), отказахме, после ни жалиха отказа и СГС се произнесе в наша полза. Знам, че се налага практиката а с епращат уведомления до другите взискатели, наложили възбрани в/у същия имот, но тя не почива на никаква законова основа.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Ипотека