- Дата и час: 25 Ное 2024, 15:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жалба срещу банка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Жалба срещу банка
Привет на всички съфорумци,
Имам сключен договор за ипотечен кредит с банка "Пиреoс" - става въпрос за строителство на къща. В един момент от банката отказват да ми приведат следващия транш от кредита въпреки че аз съм изпълнил условията по договора. Искат да подпиша анекс, че съм съгласен да ми увеличат лихвата с 2% и евентуално тогава ще ми отпуснат средствата. Аз отказах да подпиша и пуснах жалба до директора на банката, но вече 3-та седмица нямам отговор. Говорих и с юрист от БНБ и с комисия по финансов надзор, но ми казаха, че само в съда може да се уреди въпроса, ако не се постигне споразумение между мен и банката.
Някой имал ли е подобен казус и как се процедира в такива случаи когато банката не спазва условията по договора.
Благодаря предварително за всяко мнение.
Пожелавам спорна седмица на всички
Имам сключен договор за ипотечен кредит с банка "Пиреoс" - става въпрос за строителство на къща. В един момент от банката отказват да ми приведат следващия транш от кредита въпреки че аз съм изпълнил условията по договора. Искат да подпиша анекс, че съм съгласен да ми увеличат лихвата с 2% и евентуално тогава ще ми отпуснат средствата. Аз отказах да подпиша и пуснах жалба до директора на банката, но вече 3-та седмица нямам отговор. Говорих и с юрист от БНБ и с комисия по финансов надзор, но ми казаха, че само в съда може да се уреди въпроса, ако не се постигне споразумение между мен и банката.
Някой имал ли е подобен казус и как се процедира в такива случаи когато банката не спазва условията по договора.
Благодаря предварително за всяко мнение.
Пожелавам спорна седмица на всички
- Ivich
- Нов потребител
Re: Жалба срещу банка
м да, познато...дали в договора не е залегнала опция арбитражен съд...но без значение, добрър адвокат, ще е от полза, дано колегите да се отзоват на целяната публичност на казуса с препоръки, но ни БНБ,ни КФН ще са от полза тук с административни актове, спора си е за съдебна препирня...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
прочетете си договора! в него пише при какви условия банката може да променя лихвата по кредита ви.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
и обикновено Банката си запазва правото да увеличава лихвата и в първият договор би следвало да е предвидено ,че вие,в качеството си на Кредитоплучател давате съгласието си Банката да промени едностранно договорения лихвен процент,съобразено с пазарните условия,лихвената политика и международния банков пазар,а тези условия,напоследък се променят доста...Интересно,казват ви,че трябва да се подпише анекс-практиката е,че Банките прилагат промяната,без да е необходимо предоговаряне и просто уведомяват.Прочетете си договора.Но,при всички случаи,жалбата,подадена срещу Директора на съответния клон няма нищо общо с промяната на лихвените проценти.За неуредените отношения между страните по един договор за кредит между Банка-ЮЛ и Кредитоплучател-ФЛ,се прилагат съответните разпоредби на българското право.
- shany83
- Потребител
Така е в момента.
Вижте проверете какво ви пише в договора , както вече ви посъветваха , и също обмислете възможни банки за рефинансиране , погасяване на кредита /или линията-не разбрах какво точно ползвате! Сега се крадат клиенти , всяка банка хитрува , но има и насрещни банки , които и прикотктват клиентите с по изгодни предложения.Вашата крайна цел е да строите , а не да играете канадска с банките , които в момента вкупом хитруват и крънкат повишаване на лихви и такси от вече сключили договори техни клиенти.
Директорите на клонове са прости изпълнители на вътрешните факсове , идващи от централите.
А ако работата отиде към дела-вземете си организирайте защитата в извънфорумни условия
Вижте проверете какво ви пише в договора , както вече ви посъветваха , и също обмислете възможни банки за рефинансиране , погасяване на кредита /или линията-не разбрах какво точно ползвате! Сега се крадат клиенти , всяка банка хитрува , но има и насрещни банки , които и прикотктват клиентите с по изгодни предложения.Вашата крайна цел е да строите , а не да играете канадска с банките , които в момента вкупом хитруват и крънкат повишаване на лихви и такси от вече сключили договори техни клиенти.
Директорите на клонове са прости изпълнители на вътрешните факсове , идващи от централите.
А ако работата отиде към дела-вземете си организирайте защитата в извънфорумни условия
- miriam
- Потребител
Благодаря на всички за отговорите .
Чел съм си договора многократно. Ваш колега адвокат също го е чел - с пълно право мога да ги съдя за неизпълнение според него.
По-скоро се интересувам сблъсквал ли се е някой с подобен казус и би ли се заел и с този случай - да ме представлява в съда.
Чел съм си договора многократно. Ваш колега адвокат също го е чел - с пълно право мога да ги съдя за неизпълнение според него.
По-скоро се интересувам сблъсквал ли се е някой с подобен казус и би ли се заел и с този случай - да ме представлява в съда.
- Ivich
- Нов потребител
Вие нямате полза да сте ищец по такова дело...
Но , в края на краищата , кой може да попречи на друг да бъде в каквото и да било качество?!Успех
Но , в края на краищата , кой може да попречи на друг да бъде в каквото и да било качество?!Успех
- miriam
- Потребител
А какво да бъда. Поредния който си мълчи и оставя да го тъпчат и да правят каквото си искат - било то банки, управляващи и т.н. Защото всеки си траеи гледа да се спасява самостоятелно затова сме на този хал. Сигурен съм, че има още като мен - притиснати до стената от една или друга институция, но не е ли време да си търсим правата като нормални хора.
- Ivich
- Нов потребител
Време е , ама не по този ред, като позволиш да те прецакат за енти път....
- miriam
- Потребител
Не ми се изпада в полемика.
Просто питам има ли някой който се е сблъсквал с такъв казус и би ли го направил отново.
Благодаря предварително.
Просто питам има ли някой който се е сблъсквал с такъв казус и би ли го направил отново.
Благодаря предварително.
- Ivich
- Нов потребител
"...никога, нито за ден не намаля, нито претърпя промяна, гражданино, голямото ми уважение,дори моята обич, към твоите права -свободи. И последните ми думи са молба и позив къв тебе:не ги забравай!Не забравяй, че те са извоювани с упорити усилия, борби,страдания;че те ти принадлежат;че никой не може да ти ги отнема.Но и ти трябва да ги упражняваш, пазиш и защитатаваш.Защото инак, след всяко ново тяхно ограничение или накърнение от управляващи и нехайство от твоя страна, ти ще губиш това,което не се вижда, нито се консумира, не е нито имот, нито служба, нито звание, но е всичко:съзнанието, че си свободен човек и пълноправен гражданин.Тогава, пак неусетно, ти се обръщаш в автомат,зарегистриран и номериран, извършващ и викащ само това, което ти се заповяда и което ти е внушено като главно задължение.И ти ставаш само поданик..."Ст.Баламезов,`46г
Мразя да правя догатки, но съм сигурен, че банката е изчерпателно изброила условията, за да ви финансира на следващия етап,почти съм сигурен, че сред тях не е промяна на лихвата...дерзайте
Мразя да правя догатки, но съм сигурен, че банката е изчерпателно изброила условията, за да ви финансира на следващия етап,почти съм сигурен, че сред тях не е промяна на лихвата...дерзайте
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
Много кофти ситуация, това е изнудване, не се съгласявай.
Значителна част от кредита ли остава да се предостави? Можеш ли да довършиш без да ползуваш останалата част от кредита? (дори с известно отлагане).
Рефинансиране също ще оскъпи нещата- новите кредити са при по-виски лихви, има такси, комисиони, ипотечни разноски.
Не се научиха, че договорите трябва да се спазват.
Трябва съд да го постанови, какво да се прави.
Значителна част от кредита ли остава да се предостави? Можеш ли да довършиш без да ползуваш останалата част от кредита? (дори с известно отлагане).
Рефинансиране също ще оскъпи нещата- новите кредити са при по-виски лихви, има такси, комисиони, ипотечни разноски.
Не се научиха, че договорите трябва да се спазват.
Трябва съд да го постанови, какво да се прави.
- p_dyan
- Потребител
Банките си спазват договорите,повярвайте ми,все пак те ги изготвят,защото,в качеството им на икономически по-силната страна,те определят общите условия,а за нас,остава само опцията-приемам или не.Щом сте се подписали,значе сте приели това,което е заложено в договора,ако там се предвижда увеличаване на лихвата по заварените кредити,когато Банката лепне на витрината новите лихви,значе така ще е,но ако това,или нещо подобно/по-цивилизовано/ не го пише,тогава-да,вървете на съд,но не забравяйте,че правосъдието също не е безплатно,така че трябва предварително да си направите сметка-все пак става въпрос за пари,от които вие в момента се нуждаете.
- shany83
- Потребител
Естесвено става въпрос за пари. Няма нищо безплатно в този свят. Аз съм готов да си платя за това че някой ще ме представлява и ще защитава интересите ми.
- Ivich
- Нов потребител
Браво! Наистина мислите градивно,но не и икономически обосновано,нека правдата възтържествува!и аз съм "За" това.Но,представете си картинката:този,който ви представлява и защитава интересите ви,да ви вземе една прилична сума,равняваща се на разноските за тухлите на втория етаж,примерно....и загубите време,равняващо се на един строителен сезон...След всичките мъки,пак ще имате нужда от пари(защото и вие казахте,че всичко на този свят става с пари),за да продължите строежа...и какво правим тогава?Пак сме по банките,нали?
- shany83
- Потребител
С две думи да разясня само - имам да получавам 90 000 лева от банката, с които трябва да довърша строежа. Ако се съглася да ми увеличат лихвата ще трябва да върна с 50 000 лв. повече с течение на времето. Нека всеки сам прецени как би постъпил в моя случай - не го пожелавам на никой.
Хубав ден от мен.
Хубав ден от мен.
- Ivich
- Нов потребител
Една идея какво може да направите: жалба до Комисия за защита на потребителя.
Като потребител на кредит сте потребител на услуга от банката и следва да Ви се дава равно право да участвате в преговорите по анекс на договора. Като Ви се поставят императивно клаузи без да Ви се даде алтернатива за мен са нарушени правата Ви на равнопоставени субекти в гражданския оборот.
Хубаво би било все пак да видим и клаузите на договора, но в повечето случаи банките уговарят неравноправни клаузи, като те имат твърде много права, а както кмета на София каза по телевизията по повод боклука "ние имаме само право да плащаме".
Не го харесвам много , но ме забавлява с това изречение, защото това не е право а е задължение, но си е "готино" да имаш само права от този вид.
По мое мнение Комисията работи доста добре и може да Ви даде някоя препоръка, която да е от полза за Вас и банката. Т.е и банката да има едно наум да не шмекерува, поне като си има работа с Вас.
Успех!
Като потребител на кредит сте потребител на услуга от банката и следва да Ви се дава равно право да участвате в преговорите по анекс на договора. Като Ви се поставят императивно клаузи без да Ви се даде алтернатива за мен са нарушени правата Ви на равнопоставени субекти в гражданския оборот.
Хубаво би било все пак да видим и клаузите на договора, но в повечето случаи банките уговарят неравноправни клаузи, като те имат твърде много права, а както кмета на София каза по телевизията по повод боклука "ние имаме само право да плащаме".
Не го харесвам много , но ме забавлява с това изречение, защото това не е право а е задължение, но си е "готино" да имаш само права от този вид.
По мое мнение Комисията работи доста добре и може да Ви даде някоя препоръка, която да е от полза за Вас и банката. Т.е и банката да има едно наум да не шмекерува, поне като си има работа с Вас.
Успех!
- pitasht
- Активен потребител
Колега ivich,ако послушате колегата pitasht и се обърнете към Комисията за защита на потребителите,бихте ли споделили след това как се развиват нещата,защото хипотетично това е добра опция,но няма все още практика у нас,ако стигнете донякъде,би било прецедент.Успех!
- shany83
- Потребител
Вече говорих с Комисията за защита на потребителите. Те нямат отношение, защото кредита не е потребителски а ипотечен - поне това ми казаха от там.
- Ivich
- Нов потребител
А в случая,вие не сте ли потребител на банковия продукт "Ипотечен кредит"?Разликата между потребителския и ипотечния кредит е в обезпечението,но и двата са продукти на банката.Ако бяхте изтеглили кредит за потребителски нужди с обезпечение Ипотека,т.е. нецелеви ипотечен кредит,пак ли така щчха да ви отговорят от комисията?както и да е,поне разбрахме,че полза от Комисията понастоящем няма,затова ми се струва,че по-подходящо е без да се губи време в умуване на това "Как да направя мръсно на Банката,че ми взима толкова пари за лихви?",по правилно е-или се съгласявате с общите условия на банката или рефинансирате в друга банка,като си правите сметката как ще ви излезе по-евтино:в старата банка с новите лихви или в новата банка с по-подходящите лихви,но повторните такси за ипотеки и т.н.
- shany83
- Потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|