начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Прехвърляне на имот с договорна ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на имот с договорна ипотека

Мнениеот kaspas » 08 Мар 2009, 11:29

Здравейте,

Поздрави за този изключително полезен форум и благодарности на всички, които отделят време да отговорят на въпросите.
Питането ми е следното:
Живеем с мъжа ми на семейни начала. Имаме недвижим имот с договорна ипотека към банка, който е на негово име. Нужно ни е да прехвърлим имота на мое име, но без да прехвърляме кредитното задължение. Знаем, че по договор сме длъжни да уведомим банката, но можем ли реално да го направим и без да ги уведомяваме. Кредита ест., ще продължи да се изплаща, само самото обезпечение ще бъде прехвърлено.

Благодаря ви предварително!
kaspas
Младши потребител

Re: Прехвърляне на имот с договорна ипотека

Мнениеот REVOLUTION » 08 Мар 2009, 11:48

Можете разбира се , но така ще сте в неизпълнение на облигационното си задължение по договора към банката , което ще(защото в един момент банката със сигурност ще узнае) ви навлече съответно уредените в договора неблагоприятни последици.Пък и защо не искате да ги уведомявате.Те нито могат да Ви спрат да осъществите намисленото , нито особенно им пука , защото ипотеката следва имота , така че..........Е освен ако в договора не са уредени някакви наказателни такси , увеличения на лихви или нещо др.при прехвърляне на имота.Според мен , вземете договора за кредит и се консултирайте с адвокат.Консултациите не са скъпи , а така колегата ще Ви обясни всичко подробно и ще сте спокойни.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kaspas » 08 Мар 2009, 11:56

Блаодаря за бързия отговор.
В интерес на истината аз съм встъпила в дълга със себе си и фирмата, която имам, защото правихме предсрочно погасяване с една не малка сума. Тогава споменахме на банката, че искаме да прехвърлим и собствеността на имота, но от банката не бяха в особен възторг. Зная, че по принцп нямат правно основание да ми откажат, защото в случая за тях нищо не се променя. Но в тази банка нищо в момента не е наред и се притеснявам, че само ще ни откажат излишно.
kaspas
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 08 Мар 2009, 12:01

Освен договора, представете на адвоката си и общите условия на банката. Има банки, които именно в общите си условия формулират възможност във хипотеза като Вашата кредът да стане предсрочно изискуем или да бъде поискано допънително обезпечение.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kaspas » 08 Мар 2009, 12:26

Да, в договора пише, че при неизпълнение на коетo и да е задължение по договора, Банката може да направи кредита изцяло или частично прдсрочно изискуем. Но това е само при положение, че банката научи за смяната на собствеността :evil: (което не че не е невъзможно). Но си мисля, че като като нямаме просрочия по кредита, няма и да се сещат за нас :)
kaspas
Младши потребител

Мнениеот kaspas » 08 Мар 2009, 12:29

Всъщност забравих да попитам.
Има ли законово право банката да ни откаже това прехвърляне или както в много случай те са си една малка държавица със собствени правила?
kaspas
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Мар 2009, 12:38

kaspas написа:Да, в договора пише, че при неизпълнение на коетo и да е задължение по договора, Банката може да направи кредита изцяло или частично прдсрочно изискуем. Но това е само при положение, че банката научи за смяната на собствеността :evil: (което не че не е невъзможно). Но си мисля, че като като нямаме просрочия по кредита, няма и да се сещат за нас :)

Вижте , точно това в случая е "кикото".Дали кредитополучателя ,учредил ипотеката се е задължил да не прехвърля имота или само да уведоми банката предварително.Последната няма законно право да попречи на сделката между Вас , но ако е уговорено може да обяви кредита за предсрочно изискуем , което едва ли ще ви хареса.Пак повтарям консултирайте се с адвокат.Тук може само да гадаем.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kaspas » 08 Мар 2009, 12:55

Да, със сигурност утре ще посетим Ваш колега.
Благодаря Ви и успех!
kaspas
Младши потребител

Мнениеот zlatimira » 13 Мар 2009, 15:11

Здравейте колеги,
ще ви бъда много благодарна ако отделите малко от ценното си време и ми помогнете по следния казус: върху недвижим имот (земя), за която има издадена архит.книжа за строеж на постройка е вписана ипотека върху терена и върху правото на строеж на бъдещата сграда. Към датата на ипотеката собственикът на терена е собственик и на правото на строеж на бъдещата сграда. В последствие сградата е построена (издаден е акт образец 14) и от кредитора е направено искане за частично заличаване на ипотеката досежно сградата. След като ипотеката върху земята не е заличена считате ли, че има тежест и върху постройката?
Благодаря ви предварително!
zlatimira
Нов потребител

Назад към Ипотека