начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Питане за планове преди да е приет ОУП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за планове преди да е приет ОУП

Мнениеот tany_ivanova » 24 Фев 2009, 19:32

Питането ми е следното. Предстои да се приема нов общ устройствен план на града - чакаме го да го занесат пои районите за да го обсъждаме . Но какво правят от общината - изработват нови планове на отделните райони и селищни образувания в града стана 2-3 години , правят проекти на застрояване и улична регулация на парче ,обнародват съобщение в ДВ, дават един месец срок за запознаване и обжалване , приемат ги и те влизат в сила. Всичко това на парче преди да е одобрен приет и влязъл в сила Общият устройствен план на града. А ако по ОУП нещо не се приеме така както е прието с плановете на парче - какво става . Така де факто на части тихимълком приемат плана / прикрито / и след това ще кажат - ама това вече е прието , затова е заложено така в проекта на новия ОУП и да обжалвате няма смисъл .

Законно ли е това . Имат ли право по ЗУТ да приемамат планове на районите за застрояване и улична регилация на парче преди да е приет новия ОУП и след като от 4-5 години го чакаме тия проект на ОУП . Така съм побесняла . Има ли законово основание да облажвам влязла в сила регулация на район по причина че не е приет и в сила новия ОУП :evil:

Не ми трябва за мен лично, занимавам се и с обществена работа . Инициативен комитет от Варна е писал жалба до Брюксел че новият общ устройствен план на Варна се прави 'на тъмно' и ми се иска да допълним тая жалба и с това че приемат планове на парче, като така тихомълком де факто си го приемат плана както им харесва.
tany_ivanova
Потребител

Re: Питане за планове преди да е приет ОУП

Мнениеот Julyan » 25 Фев 2009, 10:46

А в момента населеното място има ли ОУП? Говорите за "нов" такъв, вероятно има сега действащ, въз основа на който се правя отделни промени в ПУП- на отделни квартали или части от такива.
Julyan
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 25 Фев 2009, 11:35

Последният ОУП на града е правен преди 40 годинии в него тия улици ги няма . След 1990 година , а особено последните 4-5 години правят нови регулации на парче , които залагат в ОУП и така си прокарват новия ОУП без да е бил обсъждан и приет .

Никой не ги кара да правят регулации - те умишлено ги правят , писах защо . за да си подсигурят одобряване на ОУП преди да е одобрен.

Мисля че тия регуации на вторичната пътна мрежа трябва да се правят след като се приеме първичната , която се приема с ОУП . Освен това в места с почти никакъв човекопоток , отнемат от местата на гражданите колкото може повече / по закон можели да отнемат до 25 % от местата и дай сега да крадем, да има повече общинска собственост , защото имотите са от декар нагоре / за да прокарват 8 метра улици - което е излишно и тенденциозно . говоря за селищни образувания, които да вилни зони , а не в централите части на града.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот rts » 25 Фев 2009, 11:37

За съжаление, г-жо Иванова - имат право да приемат планове "на парче" и няма такова изискване непременно да бъде приет и влязъл в сила общия градоустройствен план, за да бъдат приемани устройтствените планове на отделни квартали, части от квартали и местности.
rts
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 25 Фев 2009, 12:33

А какво става ако с ОУП се приема друго разположение на улучната регулация . а с ПУП-овете се приета друга.

искам да намеря основание да ги дърпам, защото това което правят е безобразие.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот rts » 25 Фев 2009, 17:31

По принцип ОУП не може да противоречи на влезлите в сила ПУП-ове. Ако ОУП предвижда нещо друго, различно от влезлите в сила ПУП-ове, трябва да има основание за това и да следва промяна в тези ПУП-ове. Основанията са различни. Няма да чертая възможностите. За да ги "дърпате", трябва да са нарушени Ваши права, затова с конкретния случай трябва да се запознае колега-адвокат, който ще Ви обясни нарушени ли Ви са правата и какво можете да предприемете.
rts
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 25 Фев 2009, 18:35

Май вече стана ясно, tany_ivanova, че тук няма да получите отговор...
Но на мен ми св струва, че все пак получихте от rts и той е сходен с израза "causa perduta"... или как беше :cry:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 25 Фев 2009, 19:07

rts,

не искам да ги 'дърпам' лично , а от името на гражанска организация - писах го по -горе. преди да са приели ОУП правят дворищни и улични регулации , за които има едномесечен срок за обжалване, а след това ги залагат в проекта на ОУП и де факто ОУП-а не мжое да се обжалва, защото в него ще фигурират вече приети регулации дворищни и улучни . последните чертежи , които гледах вчера са със сменена номерация на имотите в кадастъра / ей тъй си сменят номерата / , гражданите не могат да се ориентират кой е новия номер на имота им , не получават съдействие от общината , а спъкни и моткане и изобщо не знаят как да решат проблема. нямам толкова свободно време че да висна в районното кметство в приемните дни на геодезистите за да съдействам на гражданите.

има проблем с намирането на адвокати, които да работят в обществена полза безплатно. ние всички в гражданската организация работим без пари, че и си бръкаме в джоба ако трябват за нещо пари. поне аз съм плащала от джоба неведнъж командитовките до София на представяния на различни програми финансирани от ЕС . но адвокатите не го правят. :(

извинявам се за това лирично отклонение, но гражданско общество се гради от граждански ангажирани хора .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 25 Фев 2009, 19:11

plamen_penev,

така излиза. в тази държава си правят каквото искат, а гражданите не им остава друго освен да гледат държавата как ги краде . най-лошото е безкрайното овчедушие и ...по-добре да не продължавам .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот stoyanova_lp » 01 Мар 2009, 09:36

Единствената Ви възможност, г-жо Иванова, от името на обществена организация да участвате в обсъжданията на ОУП и да го оспорвате. Макар, че при оспорването ще ви се наложи да докажете конкретен и засегнат Ваш интерес /право насобственост върху конкретен имот, обект на оспорвания план/ - личен или на сдружението, а това ми се струва невъзможно. Може да покрепите професионално отделните лица, ако решат да обжалват някой план, но само със съвети, защото съд няма да конституира сдружение в никакво качество по едно дело за оспораване на план - било общ или подробен устройствен. За съжаление разпоредбата за заинтересованите лица, които могат да оспорват плановете в ЗУТ се чете и прилага много стриктно от съдилищата /поне така си мисля/. И всъщност не можете да "дърпате" общинската администрация от името на организацията си пост фактум - след изработването на плана. Трябва да го направите преди това - по време на обсъжданията или да им задавате въпроси как са си свършили работата - като поискате от тях информация по реда на Закона за достъп до обществената информация, за да си съставите мнение за това.
Да не забравя, гражданите имат прав пред съд на правна помощ, като докажат неблагоприятното си матриално положение - понякога може да се използва и този начин. В Софийския университет е създадена правна клиника, в която студентите, подпомагани от преподавателите помагат на хората безплатно - струва ми се, че това е една добра инициатива навсякъде, където има ВУЗ със специалност право /не зная във Варна как е/.
Що се отнася до жалбата в Брюксел - тъй като няма еднни европейски стандарти - директиви и регламенти за устройство на територията в Общността, малко верятно ми се струва от там да помогнат ефективно на засегнатите лица.
Успех!
stoyanova_lp
Нов потребител

Назад към Административно право