начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Кой издава акт за непредставяне на лична карта?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой издава акт за непредставяне на лична карта?

Мнениеот mixture » 20 Фев 2009, 13:58

Може ли лица от съдебна охрана да издадат такъв акт. Тази сутрин получих доста недвусмислени заплахи от представител на съдебната охрана, че ще ме глоби за непредставяне на лична карта. А тя просто не бе в мен. Въпзосът ми е, той оправомощен ли е да издава такъв вид документи и кой друг е?
mixture
Младши потребител

Re: Кой издава акт за непредставяне на лична карта?

Мнениеот plamen_penev » 20 Фев 2009, 16:02

Може, mixture! Съдебната охрана има неограничени пълномощия, права и задължения! Те също така имат задължението да разясняват законите на посетителите на съдебните институции, включително и тези, които видимо не са чели... Имах такъв случай... от тогава не ходя в пловдивските прокуратури, а комуникирам с тях само по пощата... Няма да се изненадам, ако в скоро време започнат да издават и присъди... охранителите...
А сериозно: разбира се че не. Това го няма нито в ЗСВ, нито в изричната наредба (НАРЕДБА № 1 ОТ 30 ЯНУАРИ 2003 Г. ЗА СТРУКТУРАТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОХРАНАТА НА ОРГАНИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ)... Аз лично не съм сигурен, че дори полицай може да издава подобен смехотворен акт... Ама знае ли човек? В България всичко е възможно.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот marmarinov » 20 Фев 2009, 16:48

Ето г-н Пенев да сте по уверен от ЗБДС

Административнонаказателни разпоредби

Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:

5. не представи документ за самоличност при поискване от компетентните длъжностни лица;

Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. български гражданин, който:

4. попречи на упълномощените органи да извършат проверка за установяване на самоличността му;
Чл. 82. За маловажни нарушения на този закон се налага глоба по квитанция до 20 лв. от упълномощените за това длъжностни лица.
Чл. 83. (Отм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г.).
Чл. 84. (1) Нарушенията се установяват с актове, съставени от компетентни длъжностни лица, упълномощени от ръководителите на ведомствата по чл. 1, ал. 2 / Чл1.(2) Българските документи за самоличност се издават от Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната съобразно предоставената им компетентност по този закон/ от този закон.
(2) Въз основа на съставените актове ръководителите на ведомствата по ал. 1 или упълномощените от тях длъжностни лица издават наказателни постановления.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г.) Установяването на нарушенията и издаването на наказателните постановления се извършват по реда, определен в Закона за административните нарушения и наказания , а обжалването им - по Административнопроцесуалния кодекс .
marmarinov
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 20 Фев 2009, 17:57

Благодаря marmarinov!
Остава да изясним дали и доколко охранителите представляват "компетентни длъжностни лица" да издават такива актове. В ЗСВ или в споменатата от мен Наредба, които уреждат дейността на съдебната охрана до детайли, аз не срещнах такава опция... Ще погледна разбира се, но не ми се вярва ЗБДС да дефинира такава компетентност на охранителите.
Ще ви бъда благодарен да ме осветлите и по този въпрос.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот marmarinov » 21 Фев 2009, 14:35

Ами аз не съм Слънце за да осветлявам, но Закона е :!: и за това съм го постнал, а в него е записано ясно, кои са министерствата :wink:
marmarinov
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 21 Фев 2009, 20:11

За Слънцето - ясно!
Но наистина ли смятате, че правото да се издават документи за самоличност, по необходимост влече след себе си правото да се издават наказателни постановления, свързани по произволен начин с тези документи? От цитата Ви това не личи.
Рабира се, въпросът ми е риторичен...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 21 Фев 2009, 21:08

Прочее mixture, като си говорим за функциите на съдебната охрана... преди малко получих един линк, който може и да ви разсмее ... ако не ви разплаче:
http://more.info.bg/article.asp?articleID=811041&topicID=299&issueID=2444
От там може да се види с какво се занимава министерството на правосъдието. Както се казва - "всичко Мара втасала и се препасала". Охранителите вече трябва не само да са якички за да гарантират реда в съда но трябвало да са и ... естети!
Но по-добре всеки сам да си го прочете и линка, а ако пожелае и правилника...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот mixture » 23 Фев 2009, 15:18

Благодаря Ви, plamen_penev, за отоговорите. Сега ще видя и линка, но искам да кажа на marmarionv, че много благодаря за цитирания закона, но хората, за които бях задала въпроса си не са от нито едно от изброените министерства. Те са служители на Министерство на правосъдието. (Мисля бях написала, че става реч за съдебна охрана, които нямат нищо общо с МВР).
mixture
Младши потребител

Мнениеот mixture » 23 Фев 2009, 15:19

Относно линка - no comment. :lol:
mixture
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Фев 2009, 07:50

mixture написа:Може ли лица от съдебна охрана да издадат такъв акт. Тази сутрин получих доста недвусмислени заплахи от представител на съдебната охрана, че ще ме глоби за непредставяне на лична карта. А тя просто не бе в мен. Въпзосът ми е, той оправомощен ли е да издава такъв вид документи и кой друг е?

Закон за съдебната власт
Чл. 393. (1) Личният състав на Главна дирекция "Охрана" при осъществяване на правомощията си по чл. 391, ал. 2 има правата и задълженията по чл. 56, 57, 61, чл. 63 - 67, чл. 72, 73 и чл. 74, ал. 1 и 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.
(2) По отношение на личния състав на Главна дирекция "Охрана" се прилагат разпоредбите на чл. 20 - 20д от Закона за изпълнение на наказанията.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 24 Фев 2009, 10:32

От поста ви, karanedeff, оставам с впечатление, че в посочените от вас текстове се съдържа правото на съдебния охранител да издава НП или поне АУАН-и. Или се лъжа?
Аз не намирам такова нещо в закона... Все пак писалката не спада към "техническите средства" за ограничаване на пораженията извършвани от престъпник...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Фев 2009, 10:51

Господин Пенев и полицаите от МВР не издават НП. Прочетете внимателно ЗМВР.
вж. чл. 280 и 281 ЗМВР.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот mixture » 24 Фев 2009, 13:46

Уважаеми, karanedeff и plamen_penev, може ли с малко по-прости думи (като за лаици), че вече се обърках от професионалния Ви език и не разбирам вашите отговори на моя въпрос.
Предварително Ви благодаря.
mixture
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 24 Фев 2009, 14:21

Ще опитм mixture... :oops:
Преди това, обаче искам да отбележа, че привидното ви объркване се дължи на факта, че уважаемите karanedeffmarmarinov!) очевидно са решили да оборват едно мое малко необмислено изказано съмнение, че дори полицай не може да издава НП (всъщност АУАН - полицаят не издава, а само установява наличието на административно нарушение!) в случай, че ви хване да се разхождате из публичното пространство без идентифициращата ви лична карта. Процедурата в такива случаи е друга... да не ставам подробен... В действителност, казвам, почитаемите никове не са дали до момента никакъв отговор на поставения от вас въпрос, така че можете да не ги четете.
Лично аз смятам, че съдебен охранител може да не ви допусне да влезете в съдебна сграда, такива му са задълженията, но не може да ви съставя каквито и да било актове, както и не може да ви застреля, ако не извадите оръжие срещу него или срещу друг в периметура му на охрана. Това ми становище е базирано на отсъствието на текст в ЗСВ и споменатата от мен, регламентираща дейността на съдебната охрана, който да натоварва охранителите с подобни задължение. Там си пише какво могат...
Как бих постъпил аз в случай като вашия? Просто бих си тръгнал, защото знам, че охранителят е длъжен да не ме пусне и няма право да ми пише някакви измислени актове. Ако срещу мен бъде приложено насилие (като към престъпник!) и все пак ми бъде съставен АУАН, няма да го подпиша изобщо, защото за мен съдебният охранител няма компетентност да издава такива актове. Да си намери двама свидетели! Но ще обжалвам НП, ако такова все пак се появи. Нека съдът реши кой крив кой прав! Пред съда, забелязал съм го, празни приказки не вървят. Там нещата се доказват в почтено "състезание" и позоваването на неотносими законови текстове не струва пукната пара.
Прочее не напразно сдружението от линка ми атакува правилника за потниците и джапанките, а не действията на охраната - те вече са длъжни да се правят на експерти! Няма да се изненадам ако с някакъв незаконосъобразен правилник, на "вашите" охранители им е вменено задължението да съставят АУАН-и за липса на лична карта или на зеленооки, например... Но в съда се гледат законите!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот hanbolo » 24 Фев 2009, 22:21

Съгласно ЗСВ Чл. 391. (1) Министерството на правосъдието осъществява дейността по охрана чрез Главна дирекция "Охрана".
(2) Главна дирекция "Охрана":
1. организира и осъществява охраната на съдебните сгради;
и Чл. 393. (1) Личният състав на Главна дирекция "Охрана" при осъществяване на правомощията си по чл. 391, ал. 2 има правата и задълженията по чл. 56, 57, 61, чл. 63 - 67, чл. 72, 73 и чл. 74, ал. 1 и 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.
Следователно съгласно чл.61,ал1.т3 от ЗМВР -(Чл. 61. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване са-моличността на лице:
3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самолич-ност и пребиваване в страната) съдебна полиция има същите правомощия по закона за МВР.Следователно може да съставя АУАН по чл.6 от ЗБС.
hanbolo
Нов потребител

Мнениеот hanbolo » 24 Фев 2009, 22:22

Съгласно ЗСВ Чл. 391. (1) Министерството на правосъдието осъществява дейността по охрана чрез Главна дирекция "Охрана".
(2) Главна дирекция "Охрана":
1. организира и осъществява охраната на съдебните сгради;
и Чл. 393. (1) Личният състав на Главна дирекция "Охрана" при осъществяване на правомощията си по чл. 391, ал. 2 има правата и задълженията по чл. 56, 57, 61, чл. 63 - 67, чл. 72, 73 и чл. 74, ал. 1 и 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.
Следователно съгласно чл.61,ал1.т3 от ЗМВР -(Чл. 61. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване са-моличността на лице:
3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самолич-ност и пребиваване в страната) съдебна полиция има същите правомощия по закона за МВР.Следователно може да съставя АУАН по чл.6 от ЗБС.
hanbolo
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 25 Фев 2009, 10:53

ЗБДС казва:
Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.

Никой не спори hanbolo относно компетентността на съдебния охранител да поиска и прегледа документа за самоличност на лице, което иска да влезе в съдебна сграда. Но къде ги виждате тези АУАН-и за неносене на лична карта, акъла ми не го събира.
Но би ми било любопитно да задам на разбиращите от ЗМВР, един страничен по темата въпрос: вървите по улицата на една правова държава с жена си/мъжа си и обсъждате семейния бюджет и отношението му към околните магазини. Спира ви полицай и ви иска документите за самоличност. Има ли право да го направи или не и на какво основание? :)
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право