начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Обжалване на наказателно постановление (КАТ)

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на наказателно постановление (КАТ)

Мнениеот metrilbg » 24 Юни 2008, 13:36

преди 2 месеца ми написаха акт който не обжалвах, сега ми излезе постановлението според което наложената ми глоба поради шофиране на автомобил без гражданска отговорно в размер на 400 лева, разгледах закона и видях че наказанието за това нарушение е от 100 до 500 лева, искам да обжалвам наложеното ми наказание с цел смекчаването му и евентуално довеждане до минумима от 100 лева, до тук добре но има един проблем, след 1 седмица заминавам за англия за около 3-4 месеца, има ли начин да подам жалбата така че насроченото дело да е в удобно за мен време примерно след 5 месеца ? или нещо такова в смисал да го отложа в времето и при евентуално неявяване какво се получава налага ли ми се друго наказание или само жалбата се отхвърля?
даите съвет че защо да се дават 400 левки като няма отежняващи факти и мога да платя 100 ? и изобщо някои ако може да ми обясни на какво основание тея в КАТ решават колко да е глобата ?
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот blossom » 24 Юни 2008, 14:08

Жалбата пускайте веднага, ангажирайте си адвокат и спокойно заминавайте за Англия. Участието ви в процеса не е задължително - само ако желаете. за да започне делото обаче трябва да сте редовно призован. Именно затова и за да бъдете качествено защитаван пред съда - при разпита на свидетели, ангажиране на други доказателства и т.н. е най-добре да имате пълномощник, който да посочите и за ваш съдебен адрес.
blossom
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юни 2008, 14:11

http://www.dnes.bg/article.php?id=23914
Тук пък пише, че е от 400 до 600 лв. Че и могат да спрат автомобила от движение, докато не си набавиш хартийката.
Така че поне според мен си плати глобата, не се занимавай с обжалвания.
Уф, намерхи го:
Съгласно чл.315 ал.1 т.1 от КЗ “Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със: 1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице.

КЗ - Кодекс за застраховането.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот metrilbg » 24 Юни 2008, 21:44

КОДЕКС за застраховането

Обн., ДВ, бр. 103 от 23.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г.

Чл. 315. (1) Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2, се наказва със:
1. глоба от 100 до 500 лв. - за физическо лице;

мисля че този е в момента в сила ако не е поправете ме докато не съм подал жалбата за да не се налага да ходя и да я оттеглям ...
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юни 2008, 21:47

КОДЕКС за застраховането
Обн., ДВ, бр. 103 от 23.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., доп., бр. 105 от 29.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., изм., бр. 30 от 11.04.2006 г., в сила от 12.07.2006 г., бр. 33 от 21.04.2006 г., изм. и доп., бр. 34 от 25.04.2006 г., в сила от 1.01.2008 г. (*) , изм., бр. 54 от 4.07.2006 г., бр. 59 от 21.07.2006 г., в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз - 1.01.2007 г., (*) бр. 80 от 3.10.2006 г., в сила от 3.10.2006 г., бр. 82 от 10.10.2006 г., бр. 105 от 22.12.2006 г., в сила от 1.01.2007 г., изм. и доп., бр. 48 от 15.06.2007 г., (*) изм., бр. 53 от 30.06.2007 г., в сила от 30.06.2007 г., изм. и доп., бр. 97 от 23.11.2007 г., доп., бр. 100 от 30.11.2007 г., в сила от 20.12.2007 г.

...

Чл. 315. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице;
...

Нямали сте ГО в момента на проверката, наложили са Ви минималното предвидено от Кодекса за застраховането наказание, също така и не са се възползвали от предоставената от закона възможност да Ви спрат МПС-то от движение до сключване на такава. Не виждам какво ще обжалвате. Минали сте по най-"тънката лайсна".
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот metrilbg » 24 Юни 2008, 22:23

TheOldMan мерси за предоставената информация ... и за навременната намеса остана да се видим та да почерпя :) макар че изхода не ме удовлетворява все пак благодаря :)
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 26 Юни 2008, 21:34

spycleaner написа:....

А не можете ли да го приемете като взаимопомощ между патили водачи, или Ви се пукат петите само при мисълта, че нещо може да се свърши и без пари? Човека пита нещо, аз БЕЗПЛАТНО му намирам необходимата информация (БЕЗПЛАТНО достъпна в интернет), а дали той ще потърси компетентна юридическа помощ (в което се съмнявам след Вашата намеса в темата), е негово решение. За разлика от Вас аз имам свободно време бол, и мога да си позволя да го прахосвам БЕЗПЛАТНО. Киселите Ви реакции са само бонус към удоволствието, което ми доставя това, че мога да помогна (според силите си) на други хора.
TheOldMan
Активен потребител

Re: Обжалване на наказателно постановление (КАТ)

Мнениеот TheOldMan » 27 Юни 2008, 10:43

spycleaner написа:
metrilbg написа:преди 2 месеца ми написаха акт ................ ?

Послушайте TheOldMan !!

Така със сигурност , по-далече от ... затвора , няма да стигнете...

Абсолютно - ако не си наемеш адвокат, за една неплатена гражданска отговорност може да ти лепнат поне 5 години зад решетките :) Също така е силно препоръчително да се "ползва" адвокат и при плащане на сметката за парно, както и за да осъдите общината да ви върне 2 лв от такса "синя зона", в която сте паркирали преди година и случайно сте запазили талона! Иначе - затвор, може и каторга или насилствено изселване в Странджа-Сакар!
А що Вие не му обясните на човека (не че той не може сам да си направи сметката :) ) колко ще е хонорара на един адвокат за това представляване, колко време ще загуби в размотаване по съдилищата, за да намали наложената му глоба от 400 лв в такава от 100 лв? За това, че не виждам някакво основание за уважаване на жалбата пък няма да отварям дума...

Да бъркам нещо?

Щото аз по-малко от 50 лв за решаване на проблем "Що компютъра ми бачка толкоз бавно?" или "Колата нещо не ще да пали, като е студена?" ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ НА МЯСТО не взимам. Иначе в интернет ги давам безплатно, когато съм в настроение. Е, понякога решението, което предлагам, не е най-доброто, или дори грешно, но безгрешен човек няма. И Вие не можете да дадете 100% гаранция за удовлетворяващ ищеца изход на делото, нали? Само че между мен и Вас има една дребна разлика - аз не взимам никакви пари, ако не реша проблема.

И както виждате, тук аз нямам никаква финансова изгода от решаването на спора, човека, дето зададе въпроса, сигурно вече бере ягоди в Англия, така че може да поспорим. Както казах - аз свободно време имам. Гледам, и Вие също :) ...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот metrilbg » 29 Юни 2008, 12:48

хубавото е че в англия нема ходя понеже нема лев тая година, а жалбата вече съм я подал и чакам насрочване на делото, причината поради която обжалвам е финансово затруднение като съм уточнил че и съм и студент редовно и т.н. ще изчакаме месец два пък ще видим , ако ли не ми уважат жалбата няма какво повече да ми наложат като глоба ...а само онзи е глупец който не опита възможностите от които може само да спечели, благодаря отново на всички които БЕЗПЛАТНО са ми дали мнение по въпроса, а и не търся подкрепа а просто мнение на външен човек, а мнението до колкото знам все още е БЕЗПЛАТНО да бъде изразено стига да има кой да го прочете след това, не търся консултация какво да пиша, кога да го пиша , колко да пиша или дали изобщо да пиша... търся отговор само на въпроса някой пробвал ли е и какви са били последиците, едва ли не дали му стиска да се похвали ,
TheOldMan, poli_g, blossom благодаря за изразените ви мнения, a spycleaner не този който яде баницата на масата е луд, а този който я слага, това че някой е бил срамежлив и не си е взел обаче не го прави по-малко луд...
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот metrilbg » 29 Юни 2008, 12:49

Мисля че темата е приключена, заключете я моля. Или ако искате изчакайте месец два за да напиша и изхода от делото.
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот metrilbg » 09 Сеп 2008, 15:48

добър ден . Дойде ми призовката преди около месец . В стечение на обстоятелствата обаче се прибрах по рано от бригата ми в англия но все пак разбрах че е възможно отлагане на делото с до 3 месеца ако не се лъжа само при написването на една молба и подаването и в съда до колкото имам спомени , на 29 ми е делото и ще напиша завършека на ситуацията .
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот metrilbg » 21 Яну 2009, 14:48

Та ето я и развръзката: след 3 месеца обжалване и 3 заседания на съдът в гр.Добрич решението беше следното: отменено беше цялото няказание в размер на 400 лв. парична санкция, основанието за отхвърлянето на наказанието е че никаде в законите на Р.България или в договора с застрахователя не е записано че Полицай може да обяви договора между теб като физическо лице и застрахователя за невалиден. т.е. Полицая няма право да обяви застраховка на разсрочено плащане за невалидна. Приятен ден ви желая и обжалвайте ... колкото и налудничево да ви звучи.
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 22 Яну 2009, 13:04

metrilbg, моля те, дай подробности!
Случаят ми се вижда много интересен. Като че ли е свързан с темата за юридическата неграмотност на (някои!) полицейски юристи? Но тук не разбрах точно за какво е било издаденото НП (закон, член, алинея в мотивите към НП).
Иначе: поздрави за отстояването на правата си! Така се прави в правовите държава!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот metrilbg » 23 Яну 2009, 17:55

Благодаря. Актът беше съставен за следното нарушение: Беше ми изтекъл срокът за плащане на поредната вноска по Гражданска Защита на разсрочено плащане, при което полицаят видимо също незнаеше как стои въпроса с застраховката, понеже беше минал и 15 дневният гратисен период в който застраховката няма покритие но и все още е валидна. Според полицаят в 3 дневен срок трябваше да заплатя поредната вноска и да преставя копие от вноската, но тъй като беше изтекъл срокът за продължаване на застраховката постановлението беше издадено за липса на застраховка, както е нормално при непредставяне в този 3 дневен срок на копие от платанета вноска. Постановлението обаче ми беше отнето вчера като си взех талонът , немога да си спомня за точните алинеи и точки. Аз обжалвах на основание "невъзможност да заплатя наказанието" тъй като съм студент редовно обучение нямам нищо на мое име и нямам възможност да работя поради това че съм студент за което подадох в съда уверение от университета в който следвам. Нямам и никакви странични доходи от факта че нямам нищо на мое име. А решението на съдът всъщност ме изненада и то доста, аз обжалвах на доста по различна основа. Дори аз бях писал само намаление на размера а садията при едно от делото го поправи на :напълно да отмени или ако ме сметне за виновен да намали неговият размер. Всъщност имам един познат който подаде жалба срещу акт съставен за същото нарушение и при него изходът и основанията са едни и същи. Друго което искам да спомена е че не ми бяха необходими някакви консултации с адвокат, а само съвети от хора които са имали досег по някаква причина с съдът и заседанията в него. И да смятам че тези които в момента са "Директор" ,"началник" или нещо от рода на районните управления трябва да бъдат сменени с хора с юридическо образование.
metrilbg
Младши потребител

Мнениеот nikola74 » 21 Фев 2009, 14:25

Здравейте!

На 20.02.2009 г. ми бе връчено наказателно постановление на основание чл. 53 от ЗАНН и по чл. 182, ал.2, т.5 от ЗДвП: налагане на глоба в размер на 150 лева и лишаване за 2 месеца от право да управлявам МПС.

Възнамерявам да обжалвам постановлението и се интересувам дали бихте могли да ми помогнете във връзка със следното:

Фактическата обстановка при съставянето на акте беше следната:
На 15.12.2008 г. се движех по пътя Варна-София. Малко преди Велико Търново имаша знак, ограничаващ скоростта до 60 км/ч. В момента, в който видях знака намалих скоростта и бях изпреварен от джип. Смея да твърдя, че влязох в зонта на действие на занка с разрешената скорост, но на около 150-200 метра след знака ме спряха полицай. Показаха ми, че радарът е отчел скорост от 104 км/ч. Погледнах си часовника и установих разминаване между това, което показваше моя и този на радара от около 1 мин. Обясних на полицаите, че това най-вероятно е скоростта, с която се е движил джипа, който ме изпревари, но те настояваха, че са засекли точно мен. Поисках снимка, който да удостовери това твърдение, но ми бе отговорено, че радарът е стар и не могат да ми предоставят такава. Попитах как мога да бъда сигурен, че радарът е настроен да засича скоростта на движение след ограничението, а не преди знака, отговорът беше, че ако се стигне до съд ще предоставят експертиза. Поисках сертификат, че радарът е минал технически преглед в метрологията не по-късно от 6м. но полицаите нямаха такъв!

Интересувам се как би погледнал съда на моята жалба ако опиша това, което изложих по-горе? Има ли шанс Наказателното постановление да падне въз основа на невъзможността КАТ да докаже, че са засекли точно мен?

ПП: на 15.12.2008 г. ми накипя да се разправям с полицаи, киото явно очакваха да ги попитам "Момчета няма ли начин да направим нещо" (смятах, че не съм нарушил правилника) и не писах, че имам възражения, а впоследствие се оказа, че съм изтървал 3-дневния срок за излагане на допълнителни писмени възражения пред КАТ.

Много ще съм благодарен ако ме посъветвате как точно да подходя за да падне в съда НП!!

Поздрави от Варна,

Никола
nikola74
Нов потребител

Мнениеот summersbi » 22 Фев 2009, 14:54

Моят съвет е да изчакаш да излзе остановлението и да видиш какво точно пише в него. Тогава вече можеш да обжалваш както на основание съществено наруение на материалния закон така и на основание същетвено нарушение на процесулания закон, разбира се ако има такива.
summersbi
Нов потребител

Назад към Административно право