Здравейте!
Вероятон темата ми не е точно за този раздел, но не се сетих за по-подходящо място.
Много търсих и не намерих в нета, но може и да не съм търсила както трябва....
Трябва ми калкулатор за изчисляване на законна лихва върху сума във валута (евро).
Може ли някой да ми даде линк?
Благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Калкулатор за законна лихва-задължение във валута
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Калкулатор за законна лихва-задължение във валута
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
Re: Калкулатор за законна лихва-задължение във валута
Колега, в лева използвам това http://www.epi.bg/index.php?src=%2Fcalcs.php .
За € не мога да помогна, освен да се обърнете към някоя банка да ви стори изчислението...
За € не мога да помогна, освен да се обърнете към някоя банка да ви стори изчислението...
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря.
В лева и аз използвам същото.
Някак си много бях уверена, че в нета им валутен калкулатор и изобщо не го мислех, а изчислението ми трябва за утре.
В лева и аз използвам същото.
Някак си много бях уверена, че в нета им валутен калкулатор и изобщо не го мислех, а изчислението ми трябва за утре.
-
ocean - Потребител
Прочетох темата ви, и се чудя защо дирите връщане на сумата в евро, след като е платена левовата равностойност?
п.п. може и да е глупава питанката ми...
п.п. може и да е глупава питанката ми...
- Гост.
- Старши потребител
Защото така предпочита клиентът.
Още се чудя какво да правя, всъщност. Лошото е, че нямам много време за чудене.
Мога да поискам евро и ако съдът приеме искането за неоснователно-евентуално да присъди левове.
В представите на клиента той е платил евро-нищо, че е изплатил левовата им равностойност. Цената по договора е посочена в евро. Опасенията му са, че след няколко години дела левовете, които ще му бъдат присъдени, ще са по-малко ет сумата в евро.
Смущава ме това, че той е извършил плащането в лева, защото е можел да избира-евро или левова равностойност. Всъщност, издадената му фактура също е в лева.
Още се чудя какво да правя, всъщност. Лошото е, че нямам много време за чудене.
Мога да поискам евро и ако съдът приеме искането за неоснователно-евентуално да присъди левове.
В представите на клиента той е платил евро-нищо, че е изплатил левовата им равностойност. Цената по договора е посочена в евро. Опасенията му са, че след няколко години дела левовете, които ще му бъдат присъдени, ще са по-малко ет сумата в евро.
Смущава ме това, че той е извършил плащането в лева, защото е можел да избира-евро или левова равностойност. Всъщност, издадената му фактура също е в лева.
-
ocean - Потребител
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008, благодаря!
Доколкото виждам, това не са калкулатори, всъщност.
Но се ориентирам за съотношението ОЛП/либор.
Измислих какво да правя.
Доколкото виждам, това не са калкулатори, всъщност.
Но се ориентирам за съотношението ОЛП/либор.
Измислих какво да правя.
-
ocean - Потребител
И аз благодаря Калахан. Не знаех, че се гледа тримесечния Либор. Да имаш представа само за долари и евро ли го определят или има и за други валути? Примерно рубла?
- prnedev
- Активен потребител
Без експертиза няма да ти приемат претенцията, освен ако не става въпрос за предварително уточняване. Защо ще вършиш работата на вещото лице?
- ivan_lawyer
- Старши потребител
prnedev написа:И аз благодаря Калахан. Не знаех, че се гледа тримесечния Либор. Да имаш представа само за долари и евро ли го определят или има и за други валути? Примерно рубла?
Има и за други валути, но за рубла мисля, че няма.
"LIBOR е важен референтен лихвен процент не само за Британската лира, но и за други валути като например Американския долар, Евро, Японската йена, Швейцарския франк, Канадския долар, Австралийския долар, Шведската крона, Датската крона и Новозеландския долар."
http://bg.wikipedia.org/wiki/LIBOR
Постановление № 72 от 8 април 1994 г. за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута
Държавен вестник брой: 15
Година: 2000
Орган на издаване: МС
Дата на обнародване:
22 фев 2000
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
П О С Т А Н О В И:
Член единствен.
(1) (Предишен текст на чл. единствен, изм., ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Определя от 1 септември 1994 г. годишен размер на законната лихва за просрочени задължения, както следва:
1. в левове - основният лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 10 пункта;
2. в конвертируема валута - тримесечният Либор за съответния вид валута плюс 10 пункта.
(2) (Нова, ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Дневният размер на законната лихва за просрочени задължения е равен на 1/360 част от годишния размер, определен в ал. 1.
Заключителни разпоредби (Загл. изм., ДВ, бр. 74 от 22.08.1995 г.)
& 1. (Предишен параграф единствен, ДВ, бр. 74 от 22.08.1995 г.) Това постановление се издава на основание чл. 86, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите и отменя Разпореждане N: 1238 на Министерския съвет от 1951 г. за определяне на максималния процент на договорните лихви (обн., Изв., бр. 52 от 1952 г.;изм., ДВ, бр. 6 от 1991 г.).
& 2. (Нов - ДВ, бр. 74 от 1995 г.) За заварените към 1 септември 1994 г. просрочени задължения в конвертируема валута годишният размер на законната лихва е равен на лихвата по годишния депозит на обслужващата банка на длъжника за съответния вид конвертируема валута, в която се води задължението.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
ocean,
След като договорът е в евро , можете да търсите сумата в същата валута. Има множество решения на ТК в тази насока.
След като договорът е в евро , можете да търсите сумата в същата валута. Има множество решения на ТК в тази насока.
- dimeto84
- Нов потребител
ivan_lawyer ,
Аз така и направих. Шляпнах някакво число за лихвата във валута (което си знам отсега, че е доста занижено, ама да не плащам ДТ залудо ), поисках експертиза и после ще увеличавам иска.
Все пак, доста се изненадах, че не успявам да намеря такъв калкулатор в нета. Мислех, че в него има всичко.
dimeto84 , благодаря!
Поисках си еврата, а при условията на евентуално обективно съединяване на исковете (че да не ме заковат с 2 такси)-левовата равностойност с всичките му там изчислени лихви върху частичните плащания до завеждането на иска, с искане за лихви след завеждането... абе, петитумът стана доста усукан.
Тия решения ще ги търся по-късно. Сега нямах никакво време. Имам допуснато обезпечение на бъдещ иск и срокът за завеждането ми изтичаше вчера. Нямаше за кога да ровя практика, за да съм напълно спокойна.
Аз така и направих. Шляпнах някакво число за лихвата във валута (което си знам отсега, че е доста занижено, ама да не плащам ДТ залудо ), поисках експертиза и после ще увеличавам иска.
Все пак, доста се изненадах, че не успявам да намеря такъв калкулатор в нета. Мислех, че в него има всичко.
dimeto84 , благодаря!
Поисках си еврата, а при условията на евентуално обективно съединяване на исковете (че да не ме заковат с 2 такси)-левовата равностойност с всичките му там изчислени лихви върху частичните плащания до завеждането на иска, с искане за лихви след завеждането... абе, петитумът стана доста усукан.
Тия решения ще ги търся по-късно. Сега нямах никакво време. Имам допуснато обезпечение на бъдещ иск и срокът за завеждането ми изтичаше вчера. Нямаше за кога да ровя практика, за да съм напълно спокойна.
-
ocean - Потребител
Здравейте!
Повдигам отново старата си тема, за да не пускам нова.
Въпросът ми продължава да е същият-има ли някъде в нет-а калкулатор за изчисляване на законна лихва върху вземания във валута. В частност-евро.
Може пък нещата да са се променили през последните 9-10 месеца. Не че открих нещо.
Повдигам отново старата си тема, за да не пускам нова.
Въпросът ми продължава да е същият-има ли някъде в нет-а калкулатор за изчисляване на законна лихва върху вземания във валута. В частност-евро.
Може пък нещата да са се променили през последните 9-10 месеца. Не че открих нещо.
-
ocean - Потребител
Ами... не ми е попадал... и... май ще взема да поръчам ;-D
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря за линка, но с него се смята лихва върху суми в лева.
Обадих се в Епи-нямат разработен продукт за изчисления на валутни лихви. Но благодариха за идеята. Може да обмислят въпроса.
Само за сведение. Реших си проблема. Намерих човек, който ползва Апис Финанс. В този продукт има възможност за изчисляване на лихва върху суми във валута. Чакам да ми изпратят изчисленията.
Обадих се в Епи-нямат разработен продукт за изчисления на валутни лихви. Но благодариха за идеята. Може да обмислят въпроса.
Само за сведение. Реших си проблема. Намерих човек, който ползва Апис Финанс. В този продукт има възможност за изчисляване на лихва върху суми във валута. Чакам да ми изпратят изчисленията.
-
ocean - Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|