- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Стаж
|
|
37 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Стаж
От стажа определено има смисъл, но само при положение, че попаднеш на свестен патрон. Вярно е, че в началото те гледат като на досадно коте, което само се мотае в краката им, но това се преживява. Трябва да сте упорити и да гледате сериозно на това, с което сте се заели. Успех!
- simo99
- Младши потребител
здр.колеги.и аз да питам нещо.за стажа- разпределят ли само към окръжен съд,че ние сме малко градче и си имаме само районен съд.мисълта ми е, знам че има и към районен и към окръжен съд стаж задължителен, но разпределението към окръжен ли е?мерси
- vesi1983
- Младши потребител
Протичането на стажа зависи единствено и само от желанието на стажуващия и благоразположението на магистратите Като цяло си заслужава да се ходи и следи работата им независимо към коя сфера сте се ориентирал, стига да е правна такава разбира се
- ppetkov
- Младши потребител
Относно стажа - при вземане на последния държавен изпит се изисква уверение от университета, че образованието е завършило. Това уверение, заедно с други документи, подробно описани в ЗСВ, както и на страницата на Министерството на правосъдието се подават в Министерството. За да се започне стаж от 1-во число на месеца, документите трябва да са подадени до 20-то число на предходния месец.
След подаването им в МП, от там издават заповед за започване на стаж, която се изпраща на съответния окръжен съд по постоянния адрес на стажанта. На 1-во число на месеца, от който следва да почне стажа, стажантът трябва да се яви при административния секретар на Окръжния съд. Той му дава стажантската книжка, заедно с други необходими документи. Съставя се и план за провеждане на стаж - по усмотрение на стажанта. Посещават се следствие, районна и окр. прокуратура, районен и окръжен съд като последователността не е задължителна. Стажът понастоящем е 6 месеца. Също така админ. секретар определя и съответен съдия от окръжния съд, който е ръководител на стажанта.
И така 6 месеца се учите. Ако не ви се занимава, хубаво е молбата към съответния човек, който ще ви разпише книжката да е подплатена със скромна почерпка. Има какво да се научи, така че давайте смело.
След подаването им в МП, от там издават заповед за започване на стаж, която се изпраща на съответния окръжен съд по постоянния адрес на стажанта. На 1-во число на месеца, от който следва да почне стажа, стажантът трябва да се яви при административния секретар на Окръжния съд. Той му дава стажантската книжка, заедно с други необходими документи. Съставя се и план за провеждане на стаж - по усмотрение на стажанта. Посещават се следствие, районна и окр. прокуратура, районен и окръжен съд като последователността не е задължителна. Стажът понастоящем е 6 месеца. Също така админ. секретар определя и съответен съдия от окръжния съд, който е ръководител на стажанта.
И така 6 месеца се учите. Ако не ви се занимава, хубаво е молбата към съответния човек, който ще ви разпише книжката да е подплатена със скромна почерпка. Има какво да се научи, така че давайте смело.
- elmazov
- Младши потребител
Моля, ако има колеги, които са се явявали на изпит за придобиване на правоспособност през април, да споделят как е минал?! По колко въпроса задават, от колко човека е комисията?! Достатъчно ли е добро познаване на законите и правилниците или изискват нещо повече от това?! Благодаря предварително!
- aggression
- Нов потребител
искам да питам и аз нещо: къде ад намеря наредбата за ю правоспособност че намирам само от 2002г.а там стажа е 3м.ако някой ми я прати или каже къде да я търся ще съм мн.благодарна.трябва ми повече инфо къде и по колко време се ходи.мн.благодаря и весела почивка,въпреки че времето не мн. подходящо
- vesi1983
- Младши потребител
емаила ми е vesi1983@abv.bg
- vesi1983
- Младши потребител
chovecheto написа:Здравейте, а може ли някой от вас, който вече е почнал или минал стажа да разкаже горе-долу как протича. По колко време на ден се ходи, всеки ден ли, има ли смисъл от него или е само формален?
При нас стажа първо се почва от Следствието, после Районна прокуратура, следва Окръжна, РС И ОС. В Следствието тр да се запознаеш с работата на следователя. Прикрепват към един следовател- четеш дела, присъстваш на разпити, викат те за поемно лице.Това естествено става , ако случиш на следовател , който има време и желание да ти обърне внимание и да ти обяснява. Смея да се похваля, че този , при когото бях аз това стана.
После в Районна прокуратура си прикрепен към районен прокурор. Те са много заети, но стига пак да случиш може да се паднеш при такъв , на който му се обеснява. Тук пишеш постановления и обвинителни актове, ходиш с тях на дела. В Окръжна прокуратура пак същото. В РС си прикрепен към съдия- четеш дела, ходиш по дела и пишеш евантуално решения, присъди, определения. Същото е в Окръжен.
Но какъв ще бъде твоя стаж незнам- това зависи на какви хора ще попаднеш.А относно времето - ти сам решаваш кога ще ходиш и естествено кога съответния ръководител е свободен.
- jessi
- Младши потребител
През 2000-та година, когато аз карах задължителния едногодишен стаж всичко започваше в следствието - 2 месеца. Прикрепят те при следовател, четеш му разпределените сл.дела, присъстваш на разпити, ходиш на огледи, изпълняваш ролята на поемно лице ако се наложи, може да участваш и в следствен експеримент или разпознаване, ако имаш късмет. Беше много интресно, следователите повечето бяха млади, много си допаднахме и определено старта на стажа усмихна всички ни. Ужасното беше, че следователката при която бях разпределена водеше разследване срещу моя бивша съученичка и беше голям срам да я гледам на разпитите..... По същото време стана и едно гадно убийство - дете застреля баща си с ловна пушка - гледахме и тези разпити. Такаааа, след следствието дойде ред на прокуратурата - районна прокуратура - 2 месеца. Падна яко писане на обвинителни актове, постановления за прекратяване, беше интересно и полезно. Тогава разбрах що е това "сламка" и вместо да се плаче като ти поставят задача да напишеш проект на обвинителен акт за измама по 212 от НК и да трепериш, че няма да се справиш, търсиш помощ, намираш си т.нар. "сламки", сядаш четеш внимателно прокурорската преписка, запознаваш се с доказателствата, после докладваш на прокурора какво мислиш и ако ти каже да напишеш проект на обвинителен акт сядаш и започваш да твориш. До тук 4 месеца. Следваше районен съд - 6 месеца. Първи месец - две седмици наказателно деловодство и две седмици гражданско деловодство. Заболя ме ръката от писане на списъци по делата и призовки.Втори месец - четири седмици деловодство на службата по вписванията. Хванах мазол на пръста от биене на печати върху договорите на нотариусите. Трети, четвърти и пети месец - прикрепен към районен съдия яко писане на съдебни актове. Това е най-полезната част от стажа ми, защото и понастоящем ми помага в професията. Пишехме на пишещи машини. Шести месец - четири седмици в съдебно-изпълнителната служба. Четеш изпълнителни дела и пак на нова сметка пишеш призовки до скъсване. Станаха десет месеца. Последните два месеца бяха в окръжен съд. Там пожелание ходехме да гледаме в съдебната зала съдебните процеси.
При постъпване като стажант в окръжен съд председателя ти определя патрон-наставник. Това е съдия от съответния окръжен съд, който отговаря за теб, като стажант, за протичането на стажа ти, ако имаш текущи въпроси някакви ходиш при него. Накрая този наставник ти пише мнение в стажантската книжка.
Разказа касае стажантското време през 2000-та година. Понастоящем стажантите в съдебните институции следва да разчитат на собствената си любознателност, за да научат разни неща по време на стажа и да имат късмета да попаднат на отворени за общуване следователи, прокурори, съдии, които биха им обърнали внимание и биха ги въвели в дебрите на правораздавателната система.
Лично аз на моите стажанти много им се радвам, винаги им обръщам внимание защото не съм забравила колко трудно ми беше на мен, четем заедно дела, обсъждаме казуси, разказвам им за гражданския и наказателния процес, но такъв какъвто е на практика в съдебната зала, а не в книгите от университета, отговарям на всички въпроси и вярвам, че успявам да ги накарам да се чувстват уютно по време на пребиваването си в институцията.
На моя изпит пред МП за правоспособност ме разпитаха набързо къде съм карала стажа, какво съм научила по време на стажа и решила ли съм към коя юридическа професия ще се ориентирам. По въпросите, които бях изтеглила казах точно по две изречения. Толкова бях притеснена, че си забравих личната карта в стаята, в която ни изпитваха. Върнах се и я взех.
Спокойно. На фона на всички изпити в университета, този за правоспособност е като право хоро! Пожелавам ти успех!
При постъпване като стажант в окръжен съд председателя ти определя патрон-наставник. Това е съдия от съответния окръжен съд, който отговаря за теб, като стажант, за протичането на стажа ти, ако имаш текущи въпроси някакви ходиш при него. Накрая този наставник ти пише мнение в стажантската книжка.
Разказа касае стажантското време през 2000-та година. Понастоящем стажантите в съдебните институции следва да разчитат на собствената си любознателност, за да научат разни неща по време на стажа и да имат късмета да попаднат на отворени за общуване следователи, прокурори, съдии, които биха им обърнали внимание и биха ги въвели в дебрите на правораздавателната система.
Лично аз на моите стажанти много им се радвам, винаги им обръщам внимание защото не съм забравила колко трудно ми беше на мен, четем заедно дела, обсъждаме казуси, разказвам им за гражданския и наказателния процес, но такъв какъвто е на практика в съдебната зала, а не в книгите от университета, отговарям на всички въпроси и вярвам, че успявам да ги накарам да се чувстват уютно по време на пребиваването си в институцията.
На моя изпит пред МП за правоспособност ме разпитаха набързо къде съм карала стажа, какво съм научила по време на стажа и решила ли съм към коя юридическа професия ще се ориентирам. По въпросите, които бях изтеглила казах точно по две изречения. Толкова бях притеснена, че си забравих личната карта в стаята, в която ни изпитваха. Върнах се и я взех.
Спокойно. На фона на всички изпити в университета, този за правоспособност е като право хоро! Пожелавам ти успех!
- melanie
- Младши потребител
jessi много благодаря за подробното описание.ще ми е от полза.дано имам късмет.като всяко начало ми е притеснено но няма нищо лесно .толкова години учене, та с един стаж ли няма да се справим . много успехи пожелавам на теб и благодаря.
- vesi1983
- Младши потребител
Хайде честито на стажант-юристите.Ще се наложи да досаждат по време на стажа си и на адвокат,и на нотариус.Ето какво са сътворили в Народното събрание
Чл. 297.(3) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Стажът се провежда в районен съд, в окръжен съд, в районна прокуратура и в окръжна прокуратура, в окръжен следствен отдел, както и при адвокат и нотариус, по ред, определен от председателя на окръжния съд.
Това изменение в ЗСВ е от последния брой на ДВ.
Та питането ми е-как биха могли да задължат един адвокат или нотариус да приеме съдебния кандидат при него на стаж,при условие,че сме частници и по никакъв начин не зависим от Окръжния съд и МП - "Съдебни кадри" ?
И още един въпрос-с комерсиална насоченост.На адвоката и нотариуса ще се заплаща ли т.нар "загубено време" ,как и от кого ?
Чл. 297.(3) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Стажът се провежда в районен съд, в окръжен съд, в районна прокуратура и в окръжна прокуратура, в окръжен следствен отдел, както и при адвокат и нотариус, по ред, определен от председателя на окръжния съд.
Това изменение в ЗСВ е от последния брой на ДВ.
Та питането ми е-как биха могли да задължат един адвокат или нотариус да приеме съдебния кандидат при него на стаж,при условие,че сме частници и по никакъв начин не зависим от Окръжния съд и МП - "Съдебни кадри" ?
И още един въпрос-с комерсиална насоченост.На адвоката и нотариуса ще се заплаща ли т.нар "загубено време" ,как и от кого ?
- sarbijanac
- Активен потребител
Задължителният стаж е нещо добро, но изкористено през годините, откакто има масово изучаване на специалността "право". Наистина този стаж понастоящем е сведен до "събиране на подписи" . Изпитът за правоспособност е по-скоро една приятна разходка и възможност за среща с колегите. Трудното започва оттам насетне.
- Bai_Ganjo
- Потребител
E аз лично не бих отказала на колега да си кара стажа , по простата причина ,че първо не е колегиално . Второ за т.н. загубено време ,айде сега чак пък загубено , нямам грам намерение да карам някой стажант да ми плаща .
Аз лично карах едногодишен стаж , никой не ми еплащал ,аз си плащах осигуровки .
Аз лично карах едногодишен стаж , никой не ми еплащал ,аз си плащах осигуровки .
- donna
- Старши потребител
pokerman написа:Загубеното време е не за вас адвокатите , а за нас стажантие. Много бързо някои забравят , че и те са били студенти. Както и да е ...
Колега много сте прав, подкрепям вашето мнение. Никой не обръща внимание на новозавършилите, пък после ни обвиняват, че нямаме представа от много неща. Вместо да ни посочат най-елементарни неща, които ние в университета не учим-практиката е съвсем различно нещо от теорията. много повече научава, но такава ни е оправията навсякъде. успех на всички и най-вече на нас стажантите. дано нещата се поправят и вече стажът да не е само събиране на подписи.
- vesi1983
- Младши потребител
Изпита за придобиване на юридическа правоспособност минава много леко-не си давайте парите за лекции,разработки,материали и т.н. Аз се явявях на 07.11.2008-изпита ,ако въобще може да се нарече изпит започна около 9,30 аз влязох 3 от зад напред и в 10,15 излязох с временното удостоверение което се издава след изпита. Разбирам притесненията на всички , аз самия ги имах,но наистина изпита е да не кажа пародия , но нещо подобно .
- dedra
- Потребител
37 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|