начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Мнениеот donna » 21 Ное 2008, 16:17

Да съм точна бяха мисля 5 г. и 8 м и непомня колко дни и не зная какв е проблема като не минете на изпит имате шанс да напарвите тия дан 5г ,ако трябва 5г и 1 ден.
Я да видим как ще третираме случая юрисконсулт по майчинство , ще се вземе ли срока за майчинството за юридически стаж :D :D :D
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 21 Ное 2008, 16:18

Lion11 написа:Дааа, лицето donna май е от вписалите се за адвокати при стария ЗА, без изпит, и то при при ниските такси, действали допреди няколко години. Предлагам ти- да направиш самопроверка- вземи теста и казуса и ги реши . Но ако се окаже, че не се спрявяш на определени въпроси, тогава? Тогава трябва да се радваш, че си успяла да се впишеш при стария закон- тогава вписваха всеки, да всеки, подал документи...

Това, за определен период от време, по-точно периода, в който аз се вписах, Е МНОГО ГРОЗНА ЛЪЖА! Не знаете явно, че адвокати не се приемаха и не се вписваха никъде, нито с изпит, нито без изпит, нито никак!
Теста ви е лесен, стига сте плакали.
А за самопроверка, че дори за периодична проверка през няколко години на всички действащи адвокати, аз съм ЗА!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 16:20

Кой казва нещо за теста... изпита се състои от три части,няма ясни критерии,липсва прозрачност...
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот donna » 21 Ное 2008, 16:22

А според мен адвокатите следва да са специализирани в определена област ,защото аман от специалисти по всичко :D
donna
Старши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 16:25

Ето това вече е приказка!!! НО ОТ НАС СЕ ИСКА ДА СМЕ КОМПЕТЕНТНИ ПО ВСИЧКО ...
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот donna » 21 Ное 2008, 16:29

Тази приказка се урежда законово ,за сега закона е такъв къквто е , теста не ви е труден ,така ,че късмет.
donna
Старши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 16:44

Незнам защо само теста ви е в устата-за него никои нищо не казва-той е елементарен. Проблема е след това,защото липсава всякаква яснота след това.
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот donna » 21 Ное 2008, 16:57

Посочи ми поне един изпит с яснота , предполагам те притеснява устния
,късмет и не се притеснявай най важното :)
donna
Старши потребител

Мнениеот Lion11 » 21 Ное 2008, 18:26

Do bebitor- vab6te ne e laja- eto za6to-

Много добре знам какви бяха правилата по стария закон за адвокатурата. Най-важното е-вписване без изпит. Следователно вписването беше свободно и всеки представил диплома, удостоверение за правоспособност и чисто свидетелство за съдимост подлежеше на вписване( др. документи са подробности- удостоверение от прокуратурата, от сл., служба, медицинско и тн.). Много добре знам, че за известен период от време при стария ЗА, официално не е имало вписване(поради големия брой адвокати, но не искам да ти обяснявам дали е имало вписвания на адв. "неофициално" т.е., без да се дава публичност ...вече това не е важно).
Въпреки това за подалите документи е било ясно, че рано или късно ще се впишат, и то без изпит. Да наистина в периода 2001-2004г се чака по няколко месеца, да ти разгледат молбата за вписване, но какво от това- вписването на всеки подал нужните документи е било гарантирано и напълно сигурно, при несравнимо по-облекчена процедура, в сравнение с действащия закон.
В днешно време също се чака по няколко месеца до следващия изпит, неизвестно защо този изпит не се провежда например всеки месец.

Вероятно знаеш за масовите подавания на документи за вписване,преди фаталния срок - 1 юни 2004г, с цел да бъдат вписани при облекчените условия на стария закон, и да избегнат изпита(а сега вписаните без изпит обясняват колко е лесен изпита, абе лесен е , но да е за други, това им е логиката!!!)...

Няма никакъв аргумент, щом твърдите, че теста, казуса и устния изпит са ви лесни, тогава изпита да не се отнася за ВСЕКИ кандидат, без значение на стажа му. Щом ти е лесен изпита, вероятно ще се справиш.
Между другото, често е възможно даден казус да има много решения, и откъде следва, че обявеното решение по мнението на комисията е правилното, въпросът е по принцип, не визирам конкретен казус от изпита. (двама юристи, три мнения :mrgreen: )

А пропуснах и нещо друго, щом си се вписала при стария закон, май си от тези платили около 3-4 пъти по-ниска такса, отколкото е сега за вписване. Един колега ми разправяше, че е нормално да се плаща 2000 за вписване, но сам каза, че преди като е плащал 500(на фона на 2000 си е дребна сума)му е било супер гадно.

Така че, каквото и да ми разправяш- условията за вписване при стария закон- без изпит, при ниска такса, са несравнимо по-леки от сегашните условия.

За пореден път ще се повторя- или да бъде премахнат изпита, или да е за всеки кандидат-адвокат(което и да бъде прието по никакъв начин не засяга тези който вече са вписани).
Lion11
Младши потребител

Мнениеот Finarfin » 21 Ное 2008, 18:42

Здравейте колеги !

Имах щастието да успея да взема този изпит още от първият път през месец юни тази година. И сега ще ви споделя някои мои разсъждения.

Първо - такъв изпит трябва да има, но не по начина по който бива провеждан сега. Истината е точно тази - изпитът се провежда непрозрачно. Даже при нас беше още по зле - не можеше да се разбере на кое си скъсан - дали на теста, дали на казуса. Както си спомняте резултатите излизаха за допуснатите до устния направо.

Второ - неяснота на критерии при проверка на казусите. Ако си спомняте наказателният казус от юни има даже противоречиви решения на ВКС по въпроса. Та така - какво се иска - просто да се защити една теза с правни аргументи, пък каквато и да е тя /защото знаем че правото не математика, нали така/, или да се даде кокретен отговор - тоест да се приеме че верният отговор на даден казус е само един /което е глупаво/. Явно това последното не е точно така ,тъй като с един колега бяхме писали корено противоположни неща - аз пряк умисъл, а той евентуален умисъл но и двамата взехме изпита. Но критерий няма...поне не са наше достояние.

Трето - пълният абсурд да не се дава достъп на кандидата до изпитната му работа си е направо престъпление.

Четвърто - добралите се до устен изпит ще ви потвърдят, че той е пародия. Тоест абсолютно проформа, ей така да се отбие номера. Биват пускани доста умопомрачителни субекти, които да се чудиш как са решили казусите.

Но истината е друга - просто знайни и незнайни университети бълват юристи на конвейр. А гилдията се притеснява и самозатваря...
Finarfin
Младши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 19:49

Само че "гилдията" съществува в условия на пазарна икономика,където пазара диктува правилата и трябва да разберат,че начина не е "самозатваряне", а борба за доказване, защото какво следва после...10-15 "нулеви" години за прием на студенти по право ли... :?:
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот donna » 21 Ное 2008, 20:03

:mrgreen: Тук някой кандидат адвокати гооврейки за такси забравят думата инфлация :D ,ама не бива така де , след като искате да се впишете ще си платите таксите :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 20:53

Уточнявам,че не съм запознат с размера на таксите за вписване,но колежке-вие още малко ще ги обвържете с цената на бензина :lol:
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот Finarfin » 21 Ное 2008, 20:54

malak_ama_hape, колега, проблемът е в многото университети погледнато реално. Колко факултети са - 11 ли бяха 12 ли ? И на година сигурно излизат едно поне 1000 - 1200 юриста. Там е разковничето. Навремето е бил само Университетът.

Иначе това за самозатварянето го е имало и преди. Не е за първи път. Чувал съм разни неща от началото на деветдесетте години за мораториум върху вписването на нови адвокати за период от около година и половина.

Вижте сега колеги - ами икономистите ? :lol: За тях направо не ми се мисли как ще си намират работа. Само УНСС бълва към 4 - 5 хиляди на година.
Finarfin
Младши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 21:02

Прав сте,че там във факултетите е проблема,както и аз вече споменах,но не трябва ние да сме потърпевши от цялата ситуация,защото накрая се гаврят с положените от нас усилия!
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот Finarfin » 21 Ное 2008, 21:14

И Вие сте напълно прав, че не трябва да е така. Като са казали китайци - "Да не се родиш в интересни времена".

Нещата у нас, всички знаем, трудно се променят от едно към друго. Не очаквам да закрият факултети. По - скоро още повече ще затегнат тоя глупав изпит. Чуват се някакви слухове , че щели да го правят само веднъж годишно.
Finarfin
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 21 Ное 2008, 21:26

Даааа,станаха много вече мераклиите за черна тога с бял лигавник....

Та време е малко да се затвори гилдията.няма да е зле,ако изпитите станат с оценки ,а за всяка колегия да се определят определено количество бройки годишно. :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 21:31

ОК,нека станат,но да се проведат за всички(вкл.сега действащи адвокати),да има ясни критерии и да се провеждат от независим орган! Ако наистина можете толкова и сте толкова знаещи и компетнтни няма от какво да се притеснявате,тъкмо е ни натриете сополивите носове...
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот donna » 21 Ное 2008, 21:33

Колега , каква е тая неприязън към сега действащите адвокати .
donna
Старши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 21:36

Извинявам се,ако е прозвучало така,но просто не ми е приятно хора,които не са изпитали тази ПОДИГРАВКА,НАРЕЧЕНА ИЗПИТ да се изказват неподготвени.
Пак се извинявам ,ако някой се е почувствал обиден :)
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити