начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

KAT-аджии ме разиграват, моля за съвет.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

KAT-аджии ме разиграват, моля за съвет.

Мнениеот ivanov1 » 20 Мар 2008, 13:57

Случката: Внесох мотор, още е нерегистриран в КАТ, направих му застраховка ( но влиза в сила на следващия ден). Моя приятел много държеше да "направи кръгче" с него. По закона на Мърфи, го блъскат. Като приятеля ми е леко пострадал, загуби съзнание. Другия шофьор е виновен на 100%, изобщо не е видял мотора. Съответно другия шофьор има и акт за това.

Проблема: Според катаджиите, застрахователите "помежду си" се оправяли в такъв случай. Тъй като застраховката на мотора не е влязла в сила, нямало да платят обезщетение. Което е пълен абсурд, тъй като в такава ситуация плаща застрахователя на ВИНОВНИЯ на ПОСТРАДАЛИЯ. А не на застрахователя на пострадалия. Няколко пъти на мен са ми плащали обезщетения, когато ме засекат с колата. Застрахователя на виновния е плащал лично на мен, а не на застрахователя ми. За това, че приятеля ми е управлявал без застраховка Гражданска отгороврност, му писаха акт.

Въпрос: Какви документи са ми нужни, за да си поискам обезщетението ? И какъв е реда ? Друг път помня че попълват лист от застраховката на виновния. В този случай такъв лист не е попълван, но в акта всичко подробно е обяснено.
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 20 Мар 2008, 14:06

отивате при застрахователя на виновния и завеждате щета. Ако Ви я откажат (което ме съмнява), то писмения отказ е вече документ да ги съдите. Имайте предвид, че някой застрахователи се изхитряват да искат поименно пълномощно за управлението на МПС от друго лице, не е зле да си приготвите нещо такова с дата отпреди застрахователното събитие, една обикновена декларация, че позволявате на лицето Х да управлява вашето МПС е достатъчна. А на катаджиите въобще не им влиза в работата кой застраховател какво ще прави.
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот ivanov1 » 20 Мар 2008, 15:02

Благодаря за отговора.

hasplu написа:отивате при застрахователя на виновния и завеждате щета.
С какви документи да я заведа ? Единственното, което попълниха полицаите, беше акта на виновния. Има и акт на пострадалия, но не се указва произшествието, а е само акт за управление без валидна застраховка гражданска отговорност.
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 20 Мар 2008, 15:24

протокол от ПТП няма ли? един розов чаршаф със схема на ПТП-то и данни на извършителите - той е достатъчен документ.
Аватар
hasplu
Потребител

Назад към Административно право