начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Трябва ли да уведомя училището, че дъщеря ми работи почасово

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли да уведомя училището, че дъщеря ми работи почасово

Мнениеот poli0506 » 31 Яну 2008, 13:02

Дъщеря ми е на 18г. и учи в 12 клас. Намери си работа за няколко часа на ден. Трябва ли да уведомя училището в което учи. Там където работи и удържат данък и й плащат здр.осигуровки. :shock:
poli0506
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 02 Фев 2008, 13:45

Дъщеря Ви е пълнолетна вече и сама може да носи отговорност за своите действия. Щом на тази възраст вече работи, това говори добре за нея. Тя е тази, която взима решения. Вие не сте длъжна да го правите вместо нея. Оставете я сама да си преценява.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Трябва ли да уведомя училището, че дъщеря ми работи поча

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2008, 05:56

poli0506 написа:Дъщеря ми е на 18г. и учи в 12 клас. Намери си работа за няколко часа на ден. Трябва ли да уведомя училището в което учи. Там където работи и удържат данък и й плащат здр.осигуровки. :shock:

По принцип уж трябва, но и да "пропуснете" нищо няма да стане ;-) И все пак, ако искате всичко да ви е като хората, вижте това писмо на "компетентния орган"

Писмо № 94Л-327-1 от 12.08.2004 г. относно подаването на декларация за здравно осигуряване от учащите се над 18-годишна възраст

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 40 ЗЗО

Съгласно чл. 40, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване от 1.01.2003 г. здравноосигурителните вноски на лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, са за сметка на републиканския бюджет, когато не са осигурени на друго основание.

Информацията за посочените лица и здравноосигурителните им вноски постъпват в съответните ТП на НОИ, както следва:

- за децата до 18-годишна възраст вноските и данните се обработват на централно ниво в НОИ въз основа на националната база данни "Население" на ГД "ГРАО" и се подава в НЗОК:

- данните за лицата, навършили 18-годишна възраст до завършване на средно образование, когато учат редовно, се събират от съответните учебни заведения.

Всички учащи се над 18-годишна възраст следва да подават декларация, свободен текст, за здравно осигуряване в съответното училище, независимо дали подлежат на осигуряване от републиканския бюджет или не. Декларациите трябва да съдържат данни относно това дали ученикът е осигурен на друго основание или не. Подават се в началото на всеки учебен срок и преди началото на лятната ваканция.

Не съществуват нормативни разпоредби, указващи заплащането на този вид декларации.
prnedev
Активен потребител

Благодаря!

Мнениеот poli0506 » 05 Фев 2008, 20:20

Благодаря prnedev :D
poli0506
Нов потребител

Назад към Данъчно право