- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля помогнете- ЗДДС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Следи си оборота от 01,01,2007 година и ако си минала 50 000 лв-пускай заявление, че иначе-178 и чл.180(2) ЗДДС и отделно неначисления ДДС-мнооого боли. По мое мнение-гледайки практиката на ВАс-не очаквай много и от съдебна защита, ако си пропуснал момента...
- vassilev
- Активен потребител
През месец август обжалвах отказа на НАП за дерегистрация. За съжаление реших да действам по устав и пуснах жалбата чрез НАП до Адм.съд София град. Така и до ден днешен не получих призовка за дело, а и не съм проверявал какво става и дали въобще е изпратена жалбта в съда.Въпреки това смятам, че в периода от публикуването на решението на КС до публикуването на новото изменение на ЗДДС през м.декември 2007г. ,ЧСИ, нотариусите и адвокатите не са задължени лица по смисъла на закона.Аргумент в подкрепа на това е факта, че Народното събрание ОТНОВО прие този текст. Ако се приеме, че указанията на Мургина тълкуват вярно закона, то не би следвало да има ново изменение на закона и отново да се уточнява "включително частен съдебен изпълнител и т.н......".Напротив законодателният орган е преценил ,че съгласно действащия след решението на КС закон този кръг от лица е изключен от обхвата на закона и именно за това следва ново изменение на закона, публикувано през м.декември. Още нещо , ако проследите кога и от кого е венесен Законопроектът за изменението ще установите, че това още на 09 май 2007 г. от МС , влизайки в сайта на НС ще прочетете и дебатите на депутатите от комисията по бюджет и финанси и ще установите ,че НС счита че няма текст след решението на КС ,който да задължава тези лица да се регистрират. Между другото в София нотариусите масово не се регистрираха ,такова е положението и много други градове в страната.
- todiv
- Младши потребител
vassilev написа:Следи си оборота от 01,01,2007 година и ако си минала 50 000 лв-пускай заявление, че иначе-178 и чл.180(2) ЗДДС и отделно неначисления ДДС-мнооого боли. По мое мнение-гледайки практиката на ВАс-не очаквай много и от съдебна защита, ако си пропуснал момента...
Точно това коментирах по-нагоре...
ЗДДС написа: Чл. 178. Данъчно задължено по този закон лице, което е длъжно, но не подаде заявление за регистрация или заявление за прекратяване на регистрация в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 5000 лв.
Чл. 179. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Регистрирано по този закон лице, което, като е длъжно, не подаде справка-декларацията по чл. 125, ал. 1, декларацията по чл. 125, ал. 2, отчетните регистри по чл. 124, декларацията по чл. 157, ал. 2 или не ги подаде в предвидените срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 10 000 лв.
Ако само това е санкцията - Но просто не ми се вярва... Едно време беше нещо - "от 10 000 лв. през 100 000 лв. нагоре"
А няколко мнения тук бяха в смисъл - че ми "търсят ДДС-то със задна дата" от 01.01.2007 г. ЩЕ МИ КАЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДАЛИ ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ...
([size=9]за ЧСИ глоба от 5 000 лв. е доста "скромна"[/size])
-
gudio - Активен потребител
Отново има образувано конституционно дело по молба на 53 народни представители - делото е 10/2007 г. и циркът продължава.
- todiv
- Младши потребител
Циркът е ясно как ще приключи... Дано поне да е "този път завинаги" То е ясно - ДДС ЩЕ ИМА И ЩЕ ПРЕБЪДЕ, ЩЕ ГО ИМА И ЗА СУЛЮ И ПУЛЮ И ЗА ВСИЧКИ, УНИВЕРСАЛНО И ПОВСЕМЕСТНО Мен ме тревожи неуредената ситуация от 01.01.07 г. до 19.19.07 г. Значи - там в решението на КС имаше особено мнение на Е.Друмева, май... не ми се рови сега ( щото съм се напил от обяд, чудейки се какво да правя ), в смисъл, че е редно да се произнесе КС и по съществото (ако правилно съм го схванал ). Това на Бисерка Коцева от ВАС ( още помня, как като стажант в СГС като ходех да "събирам подписи" за "тричленка" - така беше тогава по написани от мен решения за фирмени кирливи регистрации - тя все отказваше да се подпише и ме отпращаше да търся някой друг... Даже наказателни съдии съм "ловил" за да си вземе някой байчо ЕТ-то, най-накрая регистрирано ). СЕГА ОТКАЗА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ (по същество) и вместо да реши въпроса го остави на "индивидуалното обжалване на ревизионни актове по повод на които ще се гледа законосъобразността" на указанията на Мургина. Ми нали всички тези (а то ще бъде лавина от производства), рано или късно пак ще "кацнат" във ВАС ) Къде ще бъде Бисерка К. тогава ?!! И няма ли да трябва пак да ги разглежда (този път по същество и то неведнъж, а "много-много-много раз" - туй на "русский" )
-
Вече има издаден ревизионен акт на нотариус за периода 04.2007г. до момента на подаване на заявление за регистрация по ЗДДС - 10.01.2008г. Същият този нотариус (тъй като на първо място е юрист) е приел становището, че щом сато КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД на една държава отменя един текстбез причина на какво основание) този текст няма действие за напред. Но уви - НАП са над КС и не ги вълнуват законите в страната (дори и Конституцията). Те си искат 20 % от оборота, представляващо невнесено ДДС и 500 лв. глоба (толкова малко, щото било първо нарушение). Честито на всички печеливши!!!
И незабравяйте, че всеки може да обжалва тези актове.....
- nastiia
- Младши потребител
nastiia написа:Вече има издаден ревизионен акт на нотариус за периода 04.2007г. до момента на подаване на заявление за регистрация по ЗДДС - 10.01.2008г. Същият този нотариус (тъй като на първо място е юрист) е приел становището, че щом сато КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД на една държава отменя един текстбез причина на какво основание) този текст няма действие за напред. Но уви - НАП са над КС и не ги вълнуват законите в страната (дори и Конституцията). Те си искат 20 % от оборота, представляващо невнесено ДДС и 500 лв. глоба (толкова малко, щото било първо нарушение). Честито на всички печеливши!!!
Че кога успяха да му напряват ревизия и да му определят оборота, че и данъка ?
-
nastiia написа:И незабравяйте, че всеки може да обжалва тези актове.....
Най-неприятното в случая е, че ДРА подлежи на предварително изпълнение, а дори и да падне в съда (по адм. ред няма да падне), след това е изключително трудно да се възстановят от НАП неоснователно събраните пари.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Лошо-ето какво се случва, ако си забравил да подадеш заявление (или не искал) в срок:
1. Глоба от 500 до 5 000 лв по чл.178 ЗДДС-Нак.Постановление-ЗАНН ;
2.Глоба в размер на невнесения данък-чл.180(2) ЗДДС -НакПостановление ЗАННи
3.Внасяне на дължимия ДДС и лихви за периода в който не си бил регистриран-установяване с Ревизионен акт...
3.Внасяне на дължимия ДДС и лихви за периода в който не си бил регистриран-установяване с Ревизионен акт...
- vassilev
- Активен потребител
[quote="vassilev"]Лошо-ето какво се случва, ако си забравил да подадеш заявление (или не искал) в срок:
3.Внасяне на дължимия ДДС и лихви за периода в който не си бил регистриран-установяване с Ревизионен акт...[/quote]
Това по т.3 откъде следва ?
3.Внасяне на дължимия ДДС и лихви за периода в който не си бил регистриран-установяване с Ревизионен акт...[/quote]
Това по т.3 откъде следва ?
-
Общо взето-виждате ли колко абсурден е този закон... Личи си, че не е правен от юристи...
За едно нарушение-три тесли +лихви...
За едно нарушение-три тесли +лихви...
- vassilev
- Активен потребител
vassilev написа:чл.86, ал.2 ЗДДС - Данъкът е дължим от регистрираното лице за данъчния период, през който е издаден данъчният документ, а в случаите, когато не е издаден такъв документ или не е издаден в срока по този закон - за данъчния период, през който данъкът е станал изискуем.
Ми като не е регистриран (`щото е в нарушение и не е подал декларация) ?
-
Ами те те регистрират и след това започват наказателната акция...
И тъй като, това производство (чл.86 ЗДДС) е по ДПК, няма никаква надежда да се измъкнеш-виждаш ВАС каква практика създава, но за Наказателните постановления-обикновено ги отменят, защото не стигат до ВАС хе хе хе...
И тъй като, това производство (чл.86 ЗДДС) е по ДПК, няма никаква надежда да се измъкнеш-виждаш ВАС каква практика създава, но за Наказателните постановления-обикновено ги отменят, защото не стигат до ВАС хе хе хе...
- vassilev
- Активен потребител
И ТАКА - АЗ ПОСЛЕДНО КАКВО ДА ПРАВЯ?! натрупал съм оборота още през юни месец 2007 г. като нотариус, но не съм подал заявление за регистриция. Мисля да си броя сега оборота от 19.12.2007г. и след като достигна 50 000лв. да подам заявление. Вие как мислите...!?
- nastiia
- Младши потребител
Ако данъчните решат (в което искрено се съмнявам), че оборота ти от юни 2007 година до 19.12.2007 година не представлява "независима икономическа дейност"-ще ти откажат регистрация. Нищо не губиш...
- vassilev
- Активен потребител
Nastiia, ако бързаш да подадеш декларация за регистрация още утре, значи приемаш указанията и тълкуването на Мургина. Ако броиш от 19.12.2007 г. 50 000 лв. оборот, заставаш твърдо на позицията, че до този момент закона не важи за теб и започва да важи от новото изменение. Аз също съм нотариус, регистриран, тъй като натрупах оборот още преди решението на КС, но имам блзък колега нерегистриран и той смята да засича оборота от 19.12.2007 г.и тогава да подава заявление, защото иначе излиза ,че сам си противоречи и по какъв начин би оправдал нерегистрацията си до момента /Решението на ВАС касае вътрешноведомствен акт , а ние всички останали граждани се ръководим от Закона.В крайна сметка юристи сме, ще водим съдебни битки.
- todiv
- Младши потребител
Оборотът от 01.01.2007г. до отмяната от Конституционния съд /в сила от 11.05.07г./, би следвало да се вземе в предвид и да се добави към този от 19.12.07г. до 31.12.07г., и ако е поне 50000 лв., през януари 2008г., регистрация трябва да се направи, но от 11.05. до 19.12. - оборот няма. На 01.02.08г. /примерно/, ако нямаш общ сбор от 50000 лв. и затова нямаш регистрация по ДДС все още, оборотът от 01.01.07 до 31.01.07 се изключва от общия оборот, а на негово място се включва оборотът от 01.01.08 до 31.01.08г. Към 11.05.08г. оборотът ще е всъщност на практика този, който си направил от 19.12.07г. до 11.05.08г.
- todiv
- Младши потребител
|
|