начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обжалване на НП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на НП

Мнениеот sstoilov » 10 Юли 2007, 00:15

Привет , имах много стара тема, обаче явно се е затрила.

Днес ми връчиха НП, съставено въз основа на

това нещо

Отгоре на това не бях минал изобщо на червено и разполагам с 2-ма свидетеля. В НП като нарушение е посочен твърде общия чл.6, ал1 от ЗДП

Ще се радвам, ако някой ми помогне . Аз съм нахвърлял една жалба, но все пак ще се радвам да чуя мнения.

Не съм юрист и знам какво ще ме посъветвате, но проблема не е в парите, проблема е в доверието (нямам познат адвокат) . А съм решил да си търся правата до дупка, защото .......... , ами карам кола със софииска регистрация в провинциален град. Сами си правете изводите.[/url]
sstoilov
Нов потребител

Мнениеот pokerman » 10 Юли 2007, 01:35

Каква ви наложиха с нак. постановление ?
pokerman
Потребител

Мнениеот sstoilov » 10 Юли 2007, 02:16

40 лв и 10 точки.

НП е издадено на 17.7.2006 , но връчено на 10.7.2007 г.

Надявам се, че ще се разглежа според действащия към издаването ЗДП и ЗАНН и имам право на обжалване (то си го пише в НП)

ето и самата история (възражението с/у АУАН-а)

Възражение

Срещу АУАН № 172178/05,07,2006

Г-н Началник,

На 05.07.2006 г. в 10:00 часа в гр. Дупница, пътувайки в посока София, преминах светофара на „развесена върба“ на ЗЕЛЕН сигнал. На излизане от кръстовището светна ЖЪЛТ сигнал и след около 150м бях спрян от служител на КАТ. Служителят попита защо съм преминал на червено. Аз се опитах да обясна, че при навлизане в кръстовището светеше зелено и едва при излизането светна жълто. След мен преминаха още една или две коли (вероятно на жълто). Как да спра на светофара, като светеше ЗЕЛЕНО! Вашият служител изобщо не ме изслуша, а започна да съставя акт (в отсъствието на свидетел). Аз го попитах защо ме лъже в очите и ме прави на ненормален, а Вашия служител започна да ми се подиграва, че каквото той кажел, това било станало.

Искам да поясня, че съм на 36 години, с висше образование, считам се за улегнал човек, който се стреми да спазва законите на тази държава. Освен това никога не бих си позволил да застрашавам чужд живот или имущество, преминавайки на червен сигнал, а и видях патрулната кола, когато бях на около 100 метра преди кръстовището.

Вашият служител, въпреки моите бурни възражения, състави и ми връчи АУАН 172178/05.07.2006.

При съставянето му са допуснати редица съществени нарушения на процесуалните правила. Нарушен е чл. 40(1), чл. 42(6), чл. 43(2) от ЗАНН и е приложен неправомерно чл. 41 от ЗАНН. Тъй като при проверката не присъстваше свидетел, не е установено по безспорен начин извършването на нарушение /каквото, всъщност, изобщо нямаше/.

Попитах Вашия служител дали познава ЗАНН и знае как се съставя акт, освен това попитах и къде е свидетелят, защото Вашият служител беше сам. Това е видно и от липсата на подпис на свидетел на самия АУАН. Естествено, че и аз не подписах акта, а само разписката към него.

Разполагам с двама свидетели на описания случай (че съм преминал на зелен сигнал):
1. Владимир Попов
2. Светослав Зарев

Разполагам със снимки, удостоверяващи, че липсва свидетел при съставянето на АУАН.

Вече се оплаквах от порочната практика на служителите на КАТ да ''установяват нарушения'' без наличието на свидетел.

Държа да отбележа, че за 18 години шофьорски стаж, до преди няколко месеца, нямах нито едно нарушение и нито едно ПТП, а откакто управлявам автомобил със софийска регистрация, съм подложен на постоянни проверки (бих го нарекъл дори рекет) от Вашите служители. Това допринася да съм изряден като шофьор, но започва да ми омръзва да ме спират по 3 пъти на ден и да ме питат „ а сега к'во че праиме“.

Настоявам за писмено извинение от Вашия служител, позволил си нагла лъжа (че съм преминал на червено) и грубо отношение към мен. В противен случай възнамерявам да сезирам Военна прокуратура (чл. 311 НК) и да се оплача на министъра на вътрешните работи. А също така и да отнеса случая до медиите.

Прилагам копие от АУАН 172178/05.07.2006, който ще се радвам да оборя в Съда.

С оглед изложеното от мен по-горе, което считам за основателно, моля, да отмените издадения АУАН № 2172178/05.07.2006.

07.07.2006 г. С уважение: ........................

п.с.

не съм се отказал да сезирам прокуратурата,
но като чета форума май няма никакъв смисъл.

Имам още едно НП, но него няма да обжалвам, щото съм виновен :(

pokerman написа:Каква ви наложиха с нак. постановление ?
sstoilov
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 10 Юли 2007, 15:44

Можете в жалбата си до съответния Районен съд да включите доводи, отнасящи се до нарушения, свързани с изискванията за съставянето и формата на акта. Вижте чл. 36-46 на ЗАНН, ако считате, че са налице такива.
Пред съда ще обжалвате самото НП, а не АУАН. Срещу АУАН се подава само възражение и то в тридневен срок от съставянето му. Така че молете да бъде отменено самото НП. Имайте предвид и текста на чл. 189, ал.2 от ЗДвП, съгласно който "Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.", т.е. съберете си доказателства, с които да оборите констатациите в акта и винаги можете да твърдите и да се опитвате да установявате, че актът не е редовно съставен.
Julyan
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 10 Юли 2007, 16:00

Смея да предполагам, че с такъв "читав" АУАН, ще бъде прекалено лесно да се "събори" в съда! :wink: Мисълта ми е, че ще липсва удоволствието от победата- та товА си е все едно "...на умряло куче, нож да се вади..."! Така, че ,sstoilov, последвайте съветите на колегите- мисля, че успехът Ви е сигурен. И аз съм в подобно положение, но моят АУАН е къде-къде по-свестен :lol: ! Явно пловдивските КАТ-аджии са се поизучили! :lol: (откъм форма, разбира се иначе за съдържание- абсолютни фантазии)!
УСПЕХ! Разбрах, че решение на съда излиза след 5-6 месеца!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот Julyan » 10 Юли 2007, 16:11

По н.а.х.д- първа инстанция РС изготвя решенията си в месечния срок или най- много със забавяне от 1-2 седмици. Гледайте да не си пропуснете 7-мо дневния срок за обжалване на НП-то, който се брои от датата, на която сте получили същото.
Julyan
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 10 Юли 2007, 18:10

Julyan написа:По н.а.х.д- първа инстанция РС изготвя решенията си в месечния срок или най- много със забавяне от 1-2 седмици. Гледайте да не си пропуснете 7-мо дневния срок за обжалване на НП-то, който се брои от датата, на която сте получили същото.

:D Колега, и НП се издава в месечен срок, за жалост обаче това са само инструктивни срокове! Да разбирам ли, че нямате практика в обжалването на АА? :wink:

за справка

dzhenkov

Местожителство: София
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 2:30 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

......
Относно решението на СРС, за обжалване на наказателно постановление издадено от КАТ, решението излезе 6 месеца след разглеждане на делото доста "бързо" и съвсем в срок
Но е важно да си защитаваш правата, след като си решил да ги съдиш не се отказвай успех.
......

Та, така приятелю/ко, ако има нещо неясно - :lol:
http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?p=169473#169473

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Административно право