- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Длъжен ли съм да отговарям на въпросите на КАТ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
56 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Длъжен ли съм да отговарям на въпросите на КАТ?
Здравйте. От край време се дразня, когато като ме спрат КАТ или обикновени полицаи, започват наред с разглеждането на документите ми, които винаги са изрядни, да ме питат и какво работя, на къде отивам, от къде идвам, защо очите ми блестят и куп други глупости.
Въпросът ми е:
когато ме спре полиция и съм им предоставил документите си и автомобила си за проверка, имам ли право да не отговарям на никакви въпроси от горепосочените? Какво ще следва от това законово? Трябва да ме арестуват или да ме заведат в районното или?
Въпросът ми е:
когато ме спре полиция и съм им предоставил документите си и автомобила си за проверка, имам ли право да не отговарям на никакви въпроси от горепосочените? Какво ще следва от това законово? Трябва да ме арестуват или да ме заведат в районното или?
- cdunchev
- Нов потребител
Следва да отговаряте на въпросите, които полицейските служители Ви задават в кръга на своята служба. Ще допълня, че преценката доколко задаваните въпроси са релевантни към изпълняваните от полицейския служител задачи, към момента на разговора с Вас, се прави ОТ ПОЛИЦЕЙСКИЯ СЛУЖИТЕЛ, а не от Вас.
Усещам, че имате силното желание да се държите предизвикателно и обструктивно в отношенията си с органите на реда, но това може да има определени неблагоприятни за Вас последствия.
На въпроса "КАКВИ" не може да се отговори еднозначно, тъй като всичко зависи много от конкретната обстановка и конкретния случай.
Като цяло, струва ми се, трябва да бъдете запознат с правомощието на всеки полицейски орган (бил той обикновен или "необикновен" полицай или "КАТаджия"), да Ви разпореди, каквото той сметне за необходимо с оглед изпълнение на полицейските си функции.
На това правомощие кореспондира Вашето задължение да се подчините. В противен случай, освен че може да Ви бъде търсена административн аотговорност (глоба), в определени случаи може да бъдете подведен и под наказателна такава, а освен това полицейските органи имат право да употребят физическа сила и/или да ви задържат в съответното поделение на МВР.
Усещам, че имате силното желание да се държите предизвикателно и обструктивно в отношенията си с органите на реда, но това може да има определени неблагоприятни за Вас последствия.
На въпроса "КАКВИ" не може да се отговори еднозначно, тъй като всичко зависи много от конкретната обстановка и конкретния случай.
Като цяло, струва ми се, трябва да бъдете запознат с правомощието на всеки полицейски орган (бил той обикновен или "необикновен" полицай или "КАТаджия"), да Ви разпореди, каквото той сметне за необходимо с оглед изпълнение на полицейските си функции.
На това правомощие кореспондира Вашето задължение да се подчините. В противен случай, освен че може да Ви бъде търсена административн аотговорност (глоба), в определени случаи може да бъдете подведен и под наказателна такава, а освен това полицейските органи имат право да употребят физическа сила и/или да ви задържат в съответното поделение на МВР.
- kursant_amvr
- Потребител
Благодаря за отговора Ви, но как да реагирам като казвам на полицая, че не съм пил, а тои ми се подхилва и ме пита защо очите ми искрят? Не е ли по-добре вместо да задава провокативни въпроси, направо да извади дрегера и да мери?
А също така какъв е смисъла да ме пита от къде идвам и на къде отивам, при положение, че винаги мога да го излъжа? Според мен личния ми живот не е негова работа, освен ако не съм заподозрян и арестуван примерно. Бихте ли ми казал кой закон да погледна, за да разбера какво точно може да ме пита полицая и какво не?
А че сте прав, че не ги понасям - така е. Много ме дразни двуличното ми поведение - при положение, че карам ЛАДА и ме изпреварва Jeep Mercedes, tе ме спират мен и ми казват, че закона е равен за всички, при което ми пишат и акт !!!
А също така какъв е смисъла да ме пита от къде идвам и на къде отивам, при положение, че винаги мога да го излъжа? Според мен личния ми живот не е негова работа, освен ако не съм заподозрян и арестуван примерно. Бихте ли ми казал кой закон да погледна, за да разбера какво точно може да ме пита полицая и какво не?
А че сте прав, че не ги понасям - така е. Много ме дразни двуличното ми поведение - при положение, че карам ЛАДА и ме изпреварва Jeep Mercedes, tе ме спират мен и ми казват, че закона е равен за всички, при което ми пишат и акт !!!
- cdunchev
- Нов потребител
cdunchev, ако караш лада с повече от 20 евро в час, естествено е ,че ще те спират. Ще ти задават въпроси за по 5,10 и повече евро и ще чакат да се сетиш.
Тези с джиповете мерцедес имат право да карат безплатно и да отговарят на въпроси безплатно - ето това е равенството пред закона!
Безаварийно каране, ти си един прероден революционер - духът на Петко войвода се е вселил в теб,cdunchev
Относно питането ти в кой закон да погледнеш - зависи кога полицаят е взел заплата.
И да си носиш слънчеви очила, за да не те питат защо са ти светнали очите! И си развали парите да имаш дребни - по съвет във вестник "Дневник "
Тези с джиповете мерцедес имат право да карат безплатно и да отговарят на въпроси безплатно - ето това е равенството пред закона!
Безаварийно каране, ти си един прероден революционер - духът на Петко войвода се е вселил в теб,cdunchev
Относно питането ти в кой закон да погледнеш - зависи кога полицаят е взел заплата.
И да си носиш слънчеви очила, за да не те питат защо са ти светнали очите! И си развали парите да имаш дребни - по съвет във вестник "Дневник "
- zelen
- Потребител
Така е. Ако може нещо да ме успокои това е фактът, че нашите държавни ръководители умишлено са направили така, че държавата да не си взима глобите своевременно... поне за сега
При това положение съвтвам да не се дават пари на полицаите, тъй като по всяка вероятност няма да си платите и акта
- cdunchev
- Нов потребител
Адвокат Николов, сигурно се шегуваш
Обаче аз наистина искам да знам какви точно са моите права и какви са правата на полицая. До каква степен може той да ме разпитва и до каква степен трябва аз да отговарям на въпросите му. Иначе е ясно, че като ме арестува може да ме разпитва. Аз просто искам да не давам обяснение на глупавите им подмятания и въпроси.
Обаче аз наистина искам да знам какви точно са моите права и какви са правата на полицая. До каква степен може той да ме разпитва и до каква степен трябва аз да отговарям на въпросите му. Иначе е ясно, че като ме арестува може да ме разпитва. Аз просто искам да не давам обяснение на глупавите им подмятания и въпроси.
- cdunchev
- Нов потребител
Не слушайте курсанта от школата , той както повечето си колеги се изживява като нещо повече от останалите, а истината е , че полицаите са работници на заплата със строго определени задължения.
Когато проверяват документите ви не сте длъжен да им отговаряте дори и въпросите им да имат смисъл и да действат в рамките на правомощията си.
Когато напишат протокол за извършенонарушение задължително пишете възражения, а след като издадат наказателно постановление, го обжалвайте - най-малкото за да ги викате на разпит в съда и да видите как се потят и заекват.
В случай, че ви заплашват, че ще ви задържат веднага кажете , че се чувствате зле и искайте да извикат лекар. Дори и да ви задължат знайте , че ще трябва да ви освободят не по-късно от 24 часа, а ако са го извършили без причина консултирайте се с колега адвокат за да ви обясни как да започнете да ги тормозите по устав-в това число и с чрез военна прокуратура.
Айде стига че много стана.
Когато проверяват документите ви не сте длъжен да им отговаряте дори и въпросите им да имат смисъл и да действат в рамките на правомощията си.
Когато напишат протокол за извършенонарушение задължително пишете възражения, а след като издадат наказателно постановление, го обжалвайте - най-малкото за да ги викате на разпит в съда и да видите как се потят и заекват.
В случай, че ви заплашват, че ще ви задържат веднага кажете , че се чувствате зле и искайте да извикат лекар. Дори и да ви задължат знайте , че ще трябва да ви освободят не по-късно от 24 часа, а ако са го извършили без причина консултирайте се с колега адвокат за да ви обясни как да започнете да ги тормозите по устав-в това число и с чрез военна прокуратура.
Айде стига че много стана.
- dask
- Потребител
Много благодаря, отговора Ви е изключително точен и смятам да използвам тези съвети. Като караме ЛАДА не означава, че могат да си разиграват коня както искат.
- cdunchev
- Нов потребител
kursant_amvr написа:Следва да отговаряте на въпросите, които полицейските служители Ви задават в кръга на своята служба. Ще допълня, че преценката доколко задаваните въпроси са релевантни към изпълняваните от полицейския служител задачи, към момента на разговора с Вас, се прави ОТ ПОЛИЦЕЙСКИЯ СЛУЖИТЕЛ, а не от Вас.
......................
Като цяло, струва ми се, трябва да бъдете запознат с правомощието на всеки полицейски орган .........................
Вие по този начин ли ще прилагате ЗВМВР и ППЗМВР г-н Полицай ?Не забравяйте,че можете да попаднете на граждани,които си знаят не само задълженията,но и правата !!!!И с едно такова Ваше действие,съответно пък при жалба или "акъл" от компетентен адвокат може и да Ви "хвръкне полицейската фуражка" и от служител на МВР да станете стипендиант на Съответната дирекция "Бюро по труда"
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac, струва ми се вашите заядливи постове отдавна преминават границата на добрия тон, но то си е за Ваша сметка.
Аз не се притеснявам ни най-малко от това да срещна граждани "които си знаят правата", защото смятам да прилагам пунктуално законите и правилниците, а правилното им прилагане не предполага засягането на правата на гражданите.
Факт е обаче, че много хора, МИСЛЯТ, че си знаят правата тъй като са гледали прекалено много телевизия. Резултатът е, че същите мислят, че като споменат заветното словосъчетание "човешки права" не е нужно да спазват каквито и да било правни норми, нито някой има правото да приложи спрямо тях държавна принуда.
Резулатат от такова "ЗНАЕНЕ НА ПРАВАТА" са твърдения като: полицаите не могат да ми проверяват личната карта, обикновен полицай не може да ме спре на пътя, трябва да е КАТаджия, полицаите не могат да ме обискират без разрешение от съда и пр. и пр....
А Вие, все пак, след като словоблудствахте на воля, моля обяснете ми с какво не сте съгласен относно моя постинг ПО СЪЩЕСТВО ???
PS: Апък, ако някой ден, ми "хвръкне фуражката", Вие не се притеснявайте за мен. За желаещите да работят работа ИМА и аз не се страхувам от нищо.
Аз не се притеснявам ни най-малко от това да срещна граждани "които си знаят правата", защото смятам да прилагам пунктуално законите и правилниците, а правилното им прилагане не предполага засягането на правата на гражданите.
Факт е обаче, че много хора, МИСЛЯТ, че си знаят правата тъй като са гледали прекалено много телевизия. Резултатът е, че същите мислят, че като споменат заветното словосъчетание "човешки права" не е нужно да спазват каквито и да било правни норми, нито някой има правото да приложи спрямо тях държавна принуда.
Резулатат от такова "ЗНАЕНЕ НА ПРАВАТА" са твърдения като: полицаите не могат да ми проверяват личната карта, обикновен полицай не може да ме спре на пътя, трябва да е КАТаджия, полицаите не могат да ме обискират без разрешение от съда и пр. и пр....
А Вие, все пак, след като словоблудствахте на воля, моля обяснете ми с какво не сте съгласен относно моя постинг ПО СЪЩЕСТВО ???
PS: Апък, ако някой ден, ми "хвръкне фуражката", Вие не се притеснявайте за мен. За желаещите да работят работа ИМА и аз не се страхувам от нищо.
- kursant_amvr
- Потребител
kursant_amvr написа:А Вие, все пак, след като словоблудствахте на воля, моля обяснете ми с какво не сте съгласен относно моя постинг ПО СЪЩЕСТВО ???
Ами явно там за тия години не си научил нищичко,абсолютно нищичко.Сигурно по-важно там е да се научиш да стреляш с пистолет,да можеш да правиш за норматив лицеви опори и коремни преси и да даваш наряди ,а пък със или без знания ще станеш това,за което си отишъл .
Прочети най-напред учебника по конституционно право да "се светнеш" какви права имат гражданите .Това поне за обща култура - и най-вече,че никой,в това число и полицейските органи нямат право да се гаврят с тяхното лично достойнство.
Няма да ти разяснявам какво можеш да прочетеш във вашите нормативи - ЗМВР,ППЗМВР.Но и там не са Ви дадени неограничени прерогативи и възможности.
Крайно време е малко да слезете на земята и да се усещате какви ги пишете по постовете.Чисто и просто създавате "порция смях",нищо повече ........
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbjanac, това ли Ви беше отговора по същество ???
Апропо, ето Ви един малък пример над, който да помислите:
В 3ч. 40мин. сутринта, в голям български град, наряд на КАТ-"Пътна полиция" спира автомобил за проверка. Документите на водача са изрядни. Служителят забелязва, обаче на задната седалка, множество вещи, сред които различава: телевизор, DVD плеър, кафемашина, лаптоп и други вещи. Във връзка с това, започва диалог:
ПОЛИЦАЙ: Тези вещи ваши ли са ?
ВОДАЧ: Ммм ( кима утвърдително).
ПОЛИЦАЙ: Къде ги носите по това време ?
ВОДАЧ: Не ви влиза в работата къде ги нося. Аз си знам правата и след като съм ви представил книжка талон и документите за колата, няма да ви отговарям на никакви други въпроси повече ! Според Конституцията личния ми живот е неприкосновен, така че ако пак ме попитате, ще подам жалба и ще ви "хвръкне фуражката" !
Видимо респектиран , от "знанието" на водача за правата му, полицейският служител му връща документите и му пожелава приятен път.
Сега Вие sarbjanac, като квалифициран юрист, сведущ по проблемите на противодействието на престъпността, ми кажете:
1. Правилни ли са били действията на полицеския служител ?
2. Според Вас, какви следва да бъдат правилните и законосъобразни десйтвия на полицая ?
Апропо, ето Ви един малък пример над, който да помислите:
В 3ч. 40мин. сутринта, в голям български град, наряд на КАТ-"Пътна полиция" спира автомобил за проверка. Документите на водача са изрядни. Служителят забелязва, обаче на задната седалка, множество вещи, сред които различава: телевизор, DVD плеър, кафемашина, лаптоп и други вещи. Във връзка с това, започва диалог:
ПОЛИЦАЙ: Тези вещи ваши ли са ?
ВОДАЧ: Ммм ( кима утвърдително).
ПОЛИЦАЙ: Къде ги носите по това време ?
ВОДАЧ: Не ви влиза в работата къде ги нося. Аз си знам правата и след като съм ви представил книжка талон и документите за колата, няма да ви отговарям на никакви други въпроси повече ! Според Конституцията личния ми живот е неприкосновен, така че ако пак ме попитате, ще подам жалба и ще ви "хвръкне фуражката" !
Видимо респектиран , от "знанието" на водача за правата му, полицейският служител му връща документите и му пожелава приятен път.
Сега Вие sarbjanac, като квалифициран юрист, сведущ по проблемите на противодействието на престъпността, ми кажете:
1. Правилни ли са били действията на полицеския служител ?
2. Според Вас, какви следва да бъдат правилните и законосъобразни десйтвия на полицая ?
- kursant_amvr
- Потребител
Отговора на въпрос едно е:
Действията на полицейския работник са неправилни. Той не познава както задълженията така и правомощията си. За това носи отговорност не само той, но и неговите преки ръководители, които нямат място в системата на МВР.
На втория въпрос отговорът е следният:
Това е форум за мислещи юристи, а не за "празноглавци" от школата в Симеоново.
Действията на полицейския работник са неправилни. Той не познава както задълженията така и правомощията си. За това носи отговорност не само той, но и неговите преки ръководители, които нямат място в системата на МВР.
На втория въпрос отговорът е следният:
Това е форум за мислещи юристи, а не за "празноглавци" от школата в Симеоново.
- dask
- Потребител
Не е точно така. Курсант АМВР принципно е прав, и е изложил логично и последователно и непротеворечиво аргументи в подкрепа на своята теза. И е попитал от гледна точна та теория и практика с какво не сте съгласен в неговия постинг. Вместо да вземете правно отношение минавате на преки обиди. Което навява мисли за некомпетентност. Кое Ви кара да смятате, че всички в СИМЕОНОВО са празноглавци? Аз съм го завършил преди 13 години, но от лични наблюдения и опит не мога да твърдя същото. В края на краищата дейността на полицията включва и превнорегламентирана репресия, ако това е думата която ще разберете. А по отношение на зададения казус полицаят от автопатрула в посочения случай има пълно законово основание да отведе гражданина с автомобила за проверка в местното РПУ. И то без да му дава обяснения, защото в конкретния случай може да се извади обосновано мнение, че е извършено престъпление. Дори нещо повече - длъжен е да го направи. ОТ постингите на курсант АМВР аз виждам, че това не е посредствен и ограничен млад човек както Вие смятате. Нито пък празноглавец. Възможно е в постингите му да личи "порива на младостта", но това е неизбежно и съпътствува всяко възрастово израстване. Но положенията от правна и фактическа страна изнесени от него са безусловно правилни, логични и обосновани...за разлика от Вашите примерно...
- sledovatel_NSlS
- Младши потребител
Ще ви кажа защо, ни исках с този постинг направо да "закопая" темата.
Защото ми е дошло до гуша познати и приятели да ме питат как да постъпят когато ги спре полицай и пита "А сега какво да правим"и продължи с намеци за отнемане на шофьорската книжка, точки и други подобни.
Явно стоим от различна страна на бариерата, но на мен ми се налага да защитавам хората от подобни прояви на административен произвол.
А по отношение на "курсант" самият факт, че чете и пише в нета без значение от форума, означава, че може да постигне много повече, но в случай, че забрави мечтата си да става полицай. Тук системата ще го разочарова.
А и защо да обяснявам на полицията/КАТ как да си върши работата, те един протокол не могат да направят както трябва , а това улеснява колегите.
Защото ми е дошло до гуша познати и приятели да ме питат как да постъпят когато ги спре полицай и пита "А сега какво да правим"и продължи с намеци за отнемане на шофьорската книжка, точки и други подобни.
Явно стоим от различна страна на бариерата, но на мен ми се налага да защитавам хората от подобни прояви на административен произвол.
А по отношение на "курсант" самият факт, че чете и пише в нета без значение от форума, означава, че може да постигне много повече, но в случай, че забрави мечтата си да става полицай. Тук системата ще го разочарова.
А и защо да обяснявам на полицията/КАТ как да си върши работата, те един протокол не могат да направят както трябва , а това улеснява колегите.
- dask
- Потребител
Не учете клиентите си да обясняват на полицая какво му влиза в работата и какво не - няма да им е от полза. Да, ние сме репресивен орган и е ясно, че не можем да бъдем обичани от всички, но нека поне да бъдем уважавани. Не всички полицаи са празноглавци или корумпирани.
И няма смисъл да се възразява за всичко - смешно е, пък и може определено да навреди на клиентите ви. Колежка адвокатка се опита да възразява и срещу полицейската регистрация на обвиняем, че му нарушавала правата /аз между другото по ЗМВР не че имам право, а съм задължена да я направя/. И ако му напишат на това лице един акт за неизпълнение на полицейско разпореждане /най-малкото/, дали ще е от помощ на клиента?!
И няма смисъл да се възразява за всичко - смешно е, пък и може определено да навреди на клиентите ви. Колежка адвокатка се опита да възразява и срещу полицейската регистрация на обвиняем, че му нарушавала правата /аз между другото по ЗМВР не че имам право, а съм задължена да я направя/. И ако му напишат на това лице един акт за неизпълнение на полицейско разпореждане /най-малкото/, дали ще е от помощ на клиента?!
- Gabi1
- Потребител
Gabi1 написа:Не учете клиентите си да обясняват на полицая какво му влиза в работата и какво не - няма да им е от полза. Да, ние сме репресивен орган и е ясно, че не можем да бъдем обичани от всички, но нека поне да бъдем уважавани. Не всички полицаи са празноглавци или корумпирани.
Госпожо или г-це Габи1,
Никой не поставя под въпрос функциите на МВР .Защото всеизвестно на всичке е,че няма държава без :армия,полиция и Данъчна администрация. Това са трите компонента крепящи държавната власт.
Но не можем да се съгласим,че правомощията Ви трябва да бъдат неограничени и граничещи с произвола.От няколко месеца съм адвокат и вече виждам,че силните на улицата полицейски органи в съдебната зала не са нищо особено-мънкащи и оправдаващи се по обжалваните наказателни постановления.
Съгласен съм,че при наличие на виновно поведение следва на съответното лице да се налага административно-наказателна отговорност.Но само при доказано виновно поведение.Защото предполагам знаете единия от основните постулати на правото,а именно :"Невинен до доказване на противното"
В подкрепа на изложеното ще цитирам,че тази вечер по новинете на Канал 1 между другото съобщиха за някаква спогодба между омбудмана на РБ и Министъра на вътрешните работи за въвеждане на граждански контрол в работата на МВР.Като замисъл не е лошо,пък да видим какво ще излезе от това
- sarbijanac
- Активен потребител
56 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Административно право
|
|