Колко често (през колко време) мога да си сменям постоянния адрес?
Има ли някакви ограничения?
Тъй като ми се налага....
Благодаря ви..
- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко често мога да си сменям постоянния адрес?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Естествено, че няма такива ограничения, но след всяка смяна на постоянният адрес трябва да смениш и личната си карта.Процедурата за промяна на постоянен адрес е : 1. Подаване на заявление до общината, където се намира новият постоянен адрес и посочване на определени лични данни: образование, причина за промяната, деца до 18 год, сем. положение и др. - носи в себе си копия / и оригиналите / на документи за сем. положение / брак, развод /. Плаща се такса в рамките на 10 лева. В зависимост от общината може да ти бъдат поискани и други документи.
В едномесечен срок от подаването на заявлението трябва да смениш личната си карта.
В едномесечен срок от подаването на заявлението трябва да смениш личната си карта.
- alissa
- Потребител
да...благодаря ти за изчерпателния отговор...
но ако става въпрос за промяна през 10-15 дни дали няма да има някакви проблеми?
дали няма някое време през което не се сменя адреса (за да се впишат в базата данни ЕСГРАОН) ?
(международния паспорт предполагам не трябва да се сменя щото няма адрес в него)
но ако става въпрос за промяна през 10-15 дни дали няма да има някакви проблеми?
дали няма някое време през което не се сменя адреса (за да се впишат в базата данни ЕСГРАОН) ?
(международния паспорт предполагам не трябва да се сменя щото няма адрес в него)
- ko4ev
- Младши потребител
Много ми е интересно каква е мотивацията ти за промяна в постоянният адрес през 10-15 дни. Аз доколкото се сещам няма закон който да ти забранява да го правиш, ама да знаеш - бие на очи. Едва ли за теб има значение...
Межд. паспорт не се сменя, ама личната карта и шофьорската книжка задължително.
Данните за ЕСГРАОН се вписват в подаването на заявлението до общината / носи си и акт за раждане, май забравих да го включа по- горе /.
Межд. паспорт не се сменя, ама личната карта и шофьорската книжка задължително.
Данните за ЕСГРАОН се вписват в подаването на заявлението до общината / носи си и акт за раждане, май забравих да го включа по- горе /.
- alissa
- Потребител
Шофьорската книжка пък защо? Къде виждате в нея постоянен адрес? Щото аз моята си я гледам и такова нещо в нея нЕма
- ykovachev
- Активен потребител
хмм...
чл.9 (2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г.) При промяна на постоянния адрес личната карта, картата на постоянно пребиваващ в Република България чужденец, картата на бежанец и картата на чужденец с хуманитарен статут се подменят в срок до 30 дни.
от друга страна:
Чл. 53. (1) Свидетелството за управление на моторно превозно средство освен данните по чл. 16, ал. 1 съдържа:
3. наименование на населеното място от постоянния адрес;
Това означава ли че трябва или че не трябва да се сменя шофьорската книжка?
- ko4ev
- Младши потребител
Съществуват две понятия: постоянен адрес и настоящ адрес.
Тези два адреса могата да се различават един от друг.
Идеята е именно, че понякога на човек му се налага да пребивава на различни места и адреси по-продължително време, но въпреки това трябва да може да бъде намерен при нужда от различни органи надържавната администрация закорестпонденция и т.н. В същото време, абсолютно безсмислено е да си сменя личната карта всеки път, когато си смени хазяите или когато свърши със сезонната работа в един град и се премести в друг.
Затова има "НАСТОЯЩ АДРЕС", тои се сменя лесно, само чрез подаване на декларация в общината, където е новият ви настоящ адрес. Нищо повече не се изисква. Нито смяна на документи, нито такси, нито нищо. Можете да го променяте колкото пъти побжелаете без огранияение.
Съветвам Ви, да променяте "ПОСТОЯНЕН АДРЕС" само, ако нямате намерение повече никога да се връщате да живеете на сегашния си адрес и вече имате нов, където смятате трайно и за постоянно да се настаните.
Тези два адреса могата да се различават един от друг.
Идеята е именно, че понякога на човек му се налага да пребивава на различни места и адреси по-продължително време, но въпреки това трябва да може да бъде намерен при нужда от различни органи надържавната администрация закорестпонденция и т.н. В същото време, абсолютно безсмислено е да си сменя личната карта всеки път, когато си смени хазяите или когато свърши със сезонната работа в един град и се премести в друг.
Затова има "НАСТОЯЩ АДРЕС", тои се сменя лесно, само чрез подаване на декларация в общината, където е новият ви настоящ адрес. Нищо повече не се изисква. Нито смяна на документи, нито такси, нито нищо. Можете да го променяте колкото пъти побжелаете без огранияение.
Съветвам Ви, да променяте "ПОСТОЯНЕН АДРЕС" само, ако нямате намерение повече никога да се връщате да живеете на сегашния си адрес и вече имате нов, където смятате трайно и за постоянно да се настаните.
- kursant_amvr
- Потребител
Хм, да, той егати постоянния ще е при смени през 10-15 дни.
Може би човекът иска да се скрие я от призовкари, я от някой друг... Докато му изпратят съобщение, и него го няма на адреса.
Е, не знам дали са такива мотивите на Ко4ев. Възможно е да бърка постоянен с настоящ или нещо друго...
Може би човекът иска да се скрие я от призовкари, я от някой друг... Докато му изпратят съобщение, и него го няма на адреса.
Е, не знам дали са такива мотивите на Ко4ев. Възможно е да бърка постоянен с настоящ или нещо друго...
-
portokal - Старши потребител
хмм...
kursant_amvr - на ясно съм какво е постояннен и настоящ адрес. Имат различно значение но не забравайте че имат и различни права произтичащи от това. Точно за това искам да си сменям постоянния а не настоящия. И вече стана
Таксата за настоящия е 1.20 лв, а за постоянния 1.60 лв.
портокал - няма от кой да се крия съвсем различни са ми мотивите
Таксата за настоящия е 1.20 лв, а за постоянния 1.60 лв.
портокал - няма от кой да се крия съвсем различни са ми мотивите
- ko4ev
- Младши потребител
Е, тогава Вие си знаете, но да сменяш лични карти и прочие сие тежка процедура. Успех!
PS: Не знаех за таксите, но вече съм информиран, благодаря за което
PS: Не знаех за таксите, но вече съм информиран, благодаря за което
- kursant_amvr
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|