начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Самоуправство що е то и кой да ни защити?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоуправство що е то и кой да ни защити?

Мнениеот stoianivanov » 08 Ное 2006, 11:35

Може ли да се квалифицират като самоуправство действията на фирма за топлинно счетоводство, която извършва дялово разпределение на топлинна енергия без да има договор по силата на последните изменения в Закона за енергетиката. Същата е измамила невеж домоуправител да подпише договор за дялово разпределение без съгласие на общото събрание на собствениците, какъвто договор вече не се сключва с етажната собственост, а само между фирмата и топлофикация с което се възлага извършването на услугата. Такъв възлагателен договор също няма, следователно не е налице правно основание за извършване на дялово разпределение. Фирмата обаче нахалства, влиза в домовете със заплахи, събира и такси за услугата каквито също не следва да събира.
Ако да, представлява ли това престъпление по чл. 323 ал.1 от НК и може ли да се сезира прокуратурата на основание чл. 118 т.5 от Закона за съдебната власт. Мисля, че са налице самоуправно нарушени права за всеки собственик с тези неправомерни действия кореспондиращи с грубо нарушаване на Закона за енергетиката.
Аз лично не ги допуснах в дома си и не платих тези такси, но бях заплашен че ще видя какво ще ми се случи. Нещо като методите на СИК и ВИС.
stoianivanov
Нов потребител

Мнениеот uvella » 13 Ное 2006, 17:45

Нищо не ви пречи да пуснете жалба за самоуправни действия, като изтъкнете горните обстоятелства. Би следвало да се помисли за чл.282, 283 НК(по служба). Заедно с това споменавате измама(по чл.210) и изнудване(чл.214) и рекет(чл.213а). Вижте и тези текстове от НК , преценете кои от съставите ще защитите и - смело напред. За написването на жалба не сте задължен да сочите правната квалификация, но това не означава, че няма да имате предвид съответния състав в изложението си и че няма да го подкрепите с доказателства, когато потрябва. Ако прокуратурата откаже да образува дос.пр-во, обжалвайте пред по-горната. Няма начин да не успеете. Просто преценете точно кой състав ще защитите/докажете най-добре.
uvella
Потребител

Назад към Наказателно право