начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

реабилитация

Мнениеот silviamont » 16 Сеп 2006, 18:04

Моля ви, напишете ми как става реабилитацията по право и кой член от закона ми дава правото за реабилитация.интересува ме всичко свързано с реабилитацията по право,а не чрез съда

Имам присъди:
1.влезла в сила 24.10.1996-2год и 6 месеца с изпитателен срок 3 год.
2.вл.в сила 29.10.1996-лишаване от свобода в срок от 2год.с 4 год. изпитателен срок.
3.вл.в сила 12.09.2000-глоба в размер 100 лв./платена в същата година/
4.вл.в сила 01.06.2004-лищаване от свобода за 3месеца/изтърпяна/

Чл. 88а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.
(2) Когато наложеното наказание лишаване от свобода е повече от една година и лицето не е освободено от изтърпяването му на основание чл. 66, срокът по ал. 1 не може да бъде по-малък от десет години.

(3) При условно осъждане и условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.

(4) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато лицето е извършило две или повече престъпления, за които не е реабилитирано, осъждането и последиците му се заличават след изтичане на предвидените в предходните алинеи срокове за всички осъждания.

някой може ли да ми каже защо не съм реабилитиран по право/чл.88 т.4/
silviamont
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 16 Сеп 2006, 20:36

Реабилитация по право се регламентира в чл.86 от НК .Направете си справка и сам ще се убедите,че имеа нещо в ал.2,което за момента Ви пречи .

Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;

2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;

Или в конкретния случай влязлата в сила присъда през 2004 год.е пречка за настъпване на реабилитацията.Такава по право ще настъпи през 2007 год.ако са изпълнени изискванията на чл.86 от НК за добро поведение ! :roll:
gosho72
Потребител

Мнениеот silviamont » 17 Сеп 2006, 10:46

ами другите ми присъди?по тях не е ли трябвало да ме реабилитират по право?
silviamont
Младши потребител

Назад към Наказателно право